Translate

понеделник, 13 март 2017 г.

44% от децата у нас живеят в риск от социална изолация и бедност



което е предпоставка за рискове в ранното му развитие.Те са застрашени да се справят по-зле в училище и да имат по-малък принос за икономиката, когато пораснат.
Почти 44% от децата в България живеят в риск от бедност.Близо 7% от децата до 5 години са с изоставане в ръста, а 25% страдат от различна форма на анемия.
За първи път от 17 години смъртността при децата до 1 година се увеличава до 7 починали на 1000 деца и продължава да бъде далеч над средната за Европейския съюз. Броят на децата, които продължават да бъдат изоставяни при раждането, продължава да е тревожно висок.
Приблизително всяко пето дете или 19% на възраст от 3 до 6 години не посещава детска градина заради липса на средства.
Това сочат данни на Фондация „За нашите деца”, огласени на кръгла маса за подкрепа на децата в най-ранна възраст и техните семейства, съобщи БТВ.
МЗ предлага стандарт за развитието на най-малките.Още на 1 година например детето трябва да учи да използва гърне, шише и чашка, да дава целувки, боц, здрасти; да казва прости думи
- "мама", "тати", "бау-бау".
На година и половина - да ходи самостоятелно, да се съблича и събува.
На три години - да скъса завинаги с пелените, да подрежда дрехите си, да използва четка и паста за зъби, да участва в игри като влак, гоненица, криеница.
За изпълнението на стандарта ще следят в детските заведения.
„По някакъв начин да имат познания още преди да са постъпили в образователната система”, заяви министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.
По данни на неправителствени организации обаче, едва 7% от децата в тази възраст са обхванати.
Наредбата е в период на обществено обсъждане.

novinite.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар