Translate

сряда, 22 март 2017 г.

Потвърдени са вече 3 случая на морбили в България



РЗИ-Пловдив информира МЗ за 3 потвърдени случая на морбили. Освен 2-годишното дете от кв. Столипиново, за което съобщихме в петък, с морбили са и две жени от Пловдивска област - на 20г. и на 24 г., живеещи в различни населени места. Диагнозата на тримата е лабораторно потвърдена в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести.
За да предпази населението от епидемия от морбили, МЗ изготвя заповед за създаване на координационен съвет за контрол и управление на превантивните дейности. В момента с приоритет се извършва имунизацията на лица до 18-годишна възраст в огнищата на случаи от морбили - съседни семейства, роднини и приятели, които са били в контакт и е съществувала възможност от заразяване.
Едновременно в цялата страна се прави преглед на неимунизираните деца в пациентските листи на ОПЛ и се извършва селективна имунизация. Контролът по изпълнението на тази задача е възложен на регионалните здравни инспекции. Към момента не се предвижда провеждане на масова имунизация против морбили и разкриване на пунктове за имунизация. Министерството на здравеопазването работи активно за бързото ваксиниране на неимунизираните деца в цялата страна и  призовава всички родители максимално да съдействат на личните лекари.
----------
Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път, като вирусът е разпространен по целия свят. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни, средно 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с катарални прояви на горните дихателни пътища, повишена температура и обща интоксикация, кашлица, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош, следва туловището и крайниците. Поради изразената интоксикация се засягат и други органи и системи – с наличие на тахикардия, хипотония, енцефалопатия, бронхопневмония.
Източник на зараза е само човекът. Вирусът се съдържа в лигавицата на дихателните пътища и конюнктивалния секрет. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.
Последната епидемия в България бе регистрирана през 2009 – 2010 г. с над 24 000 заболели и 24 смъртни случая, като над 95 % от заболелите бяха от малцинствен произход, а повечето без данни за проведена имунизация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар