вторник, 7 март 2017 г.

Златна игла 2017 на Академията за мода спечелиха най-добрите български модни творциИмената на победителите се пазиха в тайна до последно: Мариела Гемишева – Дизайнер на
годината, MEGZ – Модна къща на годината  (дизайнер Миглена Каканашева), Мерлин Арно – Модна иновация, Алина Манова – Моден гримьор, Георги Андинов – Моден фотограф, Миглена Петкова – Най-добър млад дизайнер.
Златните игли връчиха предишните носители на наградите в съответните категории; Светослав Колчагов – Дизайнер на годината за 2016-та, Вяра Георгиева дизайнер на FEDE fashion studio, носител на приза Златна игла 2016 в категория Модна къща на годината; Костадин Кръстев-Коко – Моден Фотограф за 2016-та и Теодора Спасова – Най-добър млад дизайнер за 2016-та. В категорията Моден гримьор наградата връчи
Христо Дурчев, изпълнителен директор на „Балкантел”. Проф. Любомир Стойков връчи наградата в категорията – Модна инвация и лично даде на всеки от наградените специалния сертификат на Академията за мода. Статуетките Златна игла по дългогодишна традиция са дело на най-добрия български бижутер – маестро Анжело Красини. Банка ДСК присъди специална парична награда в категорията Най-добър млад дизайнер. Всички наградени получиха също подаръци от  SELENA ES и Max Factor. 
След церемонията всеки от наградените със Златна игла 2017 имаше свое индивидуално представяне, подготвено специално за гала-спектакъла на Академията за мода.Дизайнерът на годината – Мариела Гемишева – представи колекция Make yourself special –  една деконструктивна препратка в коприна към луксозния минимализъм на 90-те. Мариела Гемишева е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса, инсталацията и обекта, преподавател в дисциплина „Моден проект“ - специалност Мода в Националната художествена академия. Тя е известна с многобройни нестандартни и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и арт пърформанса. Предишните й две златни игли са за постижение в експерименталната и авангардна мода.
Модната къща на годината – MEGZ  с дизайнер Миглена Каканашева – е една от най-бързо развиващите се модни марки в България, която предлага дрехи с успешно съчетание на цена, дизайн и реклама. Миглена Каканашева представи своята колекция с интересна илюзия, която обедини на сцената магията и модата.
Мерлин Арно – носител на приза Златна игла 2017 в категория Модна иновация, е основател и
председател на сдружение: "Нов свят за животните", което подпомага увеличаването на популацията от изчезващи видове диви птици. Нейният иновативен творчески подход в сферата на модата е свързан със създаването на уникални облекла от перата на екзотични птици. Мерлин Арно представи колекция с тоалети от пера на редки видове бойни петли – „Сатсумадор”  и „Кубалая”, както и от пера на черен и сив щраус, черна американска пуйка и син паун. Самата дизайнерка подчерта в своето изказване, че перата са отпаден продукт, който се събира в линеещия период на птиците.
Алина Манова – Моден гримьор за 2017-та, показа на сцената на Златна игла подготвени от нея визии в духа на световния бюти тренд в момента, наситен с брокат и блясък. В пърформънса участваха балерините от Софийската опера и балет Катерина Петрова и Анастасия Неделчева, както и лица от Ивет Фешън.
Георги Андинов – Моден фотограф за 2017-та, е снимал фотосесии и корици за почти всички модни списания в България, както и за няколко чужди издания. Според него „Фотографията е единственият начин да изразиш себе си в оборотното време, в което живеем. А модната фотография дава най-голяма свобода за това.” Георги Андинов беше подготвил за всички гости на събитието флайери с 15 избрани свои фотографии.
Меги Петкова – Най-добър млад дизайнер за 2017-та, е завършила „Моден дизайн“ в Нов български университет и магистърска степен „Стайлинг“. Тя представи избрани и непоказвани модели от своите колекции „Усещане за жена“ и ALLure – мода с подчертан характер и неустоима женственост. Изящна експресивност, модерни идеи и чисто женствени послания на силуета показва младата дизайнерка, чийто модели са символ на провокативност, самочувствие и драматична елегантност.

Преди церемонията своите най-нови модни творения показаха изтъкнати български дизайнери и модни къщи. Ревю-спектакъла откри с колекция на „Романтика Фешън“ дизайнер София Борисова – трикратен носител на „Златна игла“ на Академията за мода. Специален гост на ревю-спектакъла беше носителят на Златна игла 2016 за Дизайнер на годината – Светослав Колчагов за Kolchagov Barba, който пристигна специално за събитието веднага след ревюто си по време на седмицата на модата в Лондон. Избрани произведения от своите най-нови колекции показаха също модна къща „РоРа“ с дизайнер Росица Рангелова, дизайнера Христо Чучев, модна къща „Бандерол“ с дизайнери Десислава Дамянова и Никола Карадамянов,  „Палома Фешън“ с дизайнер Поля Кинова, както и слънчевите очила KWIAT Exclusive 2017.
Сред ВИП гостите, които уважиха церемонията за връчване на Годишните  награди на Академията за мода бяха носители на Златна игла през годините – Йорданка Чернаева, Жана Жекова, София Борисова, Светла Димитрова, Александър Нишков, Вяра Георгиева, Христина Ангелова, Теодора Спасова, Кирил Чалъков, Костадин Кръстев – Коко и др. Сред  ВИП гостите бяха също: Ставри Калинов, Искра Радева, Мая Антова, Николай Младжов, Донка Ганева, Валерия Велева, Мира Добрева, проф. Владимир Атанасов, Валентин Михов, Демир Доган, Мария Бонева, Боряна Баташова, Румяна Маринова, Веселка Крачунова, Капка Амзина и Явор Цаков, Паолина Петракиева, Милена Шаркова, Росица Стойчева, Цвети Разложка, Стела Йорданова, актрисата Рая Белева, Румънеца, Сантра, Маги Джанаварова, Нора Караиванова и др.
Водеща на гала-вечерта беше ослепителната Гери Дончева, облечена в тоалет на Христо Чучев. В ревю-спектакъла на „Златна игла 2017” участва певицата и актриса Марина Кискинова със специално подговен за събитието кавър на един от най-известните хитове в момента. Тя беше облечена  в специално подготвен за събитието тоалет по неин дизайн. Подготовката и хореографията на ревю-спектакъла бяха дело на Боян Караиванов. За прическите на манекените се погрижиха професионалистите от салон за красота Beauty Club , а гримът беше дело на Max Factor.Няма коментари:

Публикуване на коментар