Translate

вторник, 7 март 2017 г.

Близо 1 000 човека са подкрепили до момента дарителската кампания на Българска хранителна банка



Българска хранителна банка (БХБ) отчете първите резултати от стартиралата през декември дарителска кампания в подкрепа на каузата за борба с разхищението на храна и с глада в страната. От началото на кампанията до момента са събрани над 9 000 лв., като близо 1 000 човека са дарили  средства чрез SMS и абонаменти през сайта https://www.dmsbg.com. Най-много са събраните средства чрез дарители, внесли суми директно в банковата сметка на БХБ – близо 7 000 лв.
Средствата от дарителската кампания ще бъдат използвани за покриване на разходите по обработка, съхранение и логистика на дарената храна, за да достига тя ежедневно до тези, които най-много имат нужда от нея. За всеки дарен лев БХБ осигурява поне 10 порции храна за деца, самотни родители, възрастни или хора с увреждания.
По данни на БХБ близо 670 000 тона годна за консумация храна се унищожават у нас всяка година. Същевременно гладът е ежедневие за всяко 4-то българско дете и за всеки 2-ри възрастен човек, а всяко 5-то семейство живее в лишения, без достъп до пълноценно и балансирано хранене всеки ден. Според данни за бедността в страната над 1,58 милиона българи живеят под прага на бедността с по-малко от 330 лв. на месец.
БХБ събира, съхранява и раздава дарени хранителни продукти в съответствие с всички изисквaния за безопaсност, като развива мрежа от партньорски организации, които реализират дългосрочно програми за хранително подпомагане на нуждаещи се хора. От 2012 г. до днес БХБ е събрала и раздала над 1 200 тона годни храни, дарени от над 140 дарители. С помощта на мрежата си от над 70 партньорски орагнизации в цялата страна БХБ е предоставила  хранително подпомагане на над 65 000 нуждаещи се (деца в риск, деца и младежи с увреждания, деца лишени от родителска грижа, жени и  деца преживели насилие, многодетни семейства, самотни родители, самотно живеещи възрастни хора, хора със зависимости и др.).



Няма коментари:

Публикуване на коментар