Translate

сряда, 8 февруари 2017 г.

Check Point Cardio в партньорство с Vivacom стартираха услуга за 24ч мониториране на сърдечната дейност при рискови пациенти



Дистанционното наблюдение в реално време на пациенти със сърдечносъдови заболявания е вече достъпно за ОПЛ у нас

Черната статистика показва,че над 900 хил. българи са с някакво сърдечносъдово заболяване (ССЗ). Още толкова са хората, които имат такъв проблем, но не знаят това. Годишно се инвалидизират 28 хил.души, а близо70 хил. българи умират, по повод ССЗ.
Данните бяха огласени на събитие, проведено на снимачната площадка на филма „Откраднат живот”, чиято основна завръзка е раждането на дете с кардиологични проблеми.
Тук бе и представена системата, разработена от българската компания Check Point Cardio, за 24ч мониториране на сърдечна дейност. Непрекъснатото мониториране е от изключителна важност при пациенти с тежки хронични заболявания и болка.
Тя е подходяща също така и за професии, които изискват наблюдение и анализ на физическото състояние – миньори, полицаи, огнеборци, както и за спортисти, които желаят да наблюдават сърдечната си дейност, а така също и за хора, които живеят под стрес или водят нездравословен начин на живот.
Системата използва две устройства - сензор, който се прикрепва към гърдите на пациента, и GSM апарат, свързан към сензора чрез Bluetooth. Данните се предават от сензора към апарата, а той използва мрежата на VIVACOM, за да ги пренесе към кардио център на Check Point Cardio.
Проследяването (онлайн диагностиката) е 24ч. в денонощието и се извършва от 15 обучени лекари и 40 кардиологични медицински сестри в 4-те им медицински центъра (основният е в Казанлък, а останалите са в Рудозем, Несебър и П. Тръмбеж).
Мониторирането се извършва дори и човек да е извън страната. Анализът на данни се
извършва автоматично, а капацитета за едновременно наблюдение е до 3000 пациенти. Записите се съхраняват в ел. медицинско досие на пациента. Но те могат да бъдат архивирани, качени на PDF формат, изпратени на друг кардиолог или болница (у нас и в чужбина) за допълнителна консултация и второ мнение.
Параметрите, които се следят са – ЕКГ, пулс, дишане,температура на пациента и кислородна сатурация.
Системата е свързана с тел. 112 и при животозастрашаващи състояния, нар. инфаркт, който системата „улавя” 2 ч. преди настъпването му, се вика екип на СМП,а той се хоспитализира с вече поставена точна диагноза.
Посредством интернет връзката, може да се сменят лекарства, да се дават указания на пациента за лечението му, да се насочва към дадено лечебно заведение,да се определя точното му местоположение при инцидент или да му се напомня да смени батерията на устройството си и т. н.
Ивайло Дачев, управляващ партньор в Check Point Cardio. подчерта, че българските
сърца угасват много по-често от сърцата на европейците. А посредством разработеното от тях устройство, за диагностика в реално време, чрез интернет връзка вече ОПЛ и специалистите кардиолози може да наблюдават пациенти, дори и в най-отдалечените български села.
Като пример даде гр. Калофер където „секретарката в кметството слага уредите на възрастните хора, след което диагнозите им се печатат на принтера“.
Това е и мисията на компанията ни – медицината да следва пациента и ние ще направим всичко възможно това да не остане като бутикова услуга, а да навлезе масово в медицината у нас. Защото благодарение на телемедицината ще се намали значително и миграцията на медицинските ни специалисти.
Имаме опит, а интерес има от много държави и чужди застрахователни компании. За сега обаче няма за съжаление интерес от страна на държавата. Искаме системата да бъде включена за реимбурсиране от НЗОК. Защото всички ССЗ са абсолютно предотвратими и лечими, ако се установят навреме т.е. превенцията и ранната диагностика са изключително важни. Бъдещето принадлежи на телемедицината и интерактивните системи като тяхната, благодарение на която у нас могат значително да се намалят ССЗ и най-вече леталните изходи от тях, заяви Дачев.
Той посочи данни от САЩ, според които подобни решения имат потенциала да намалят до 47% спешните хоспитализации, с 65% необходимостта от лично посещение в лекарски кабинет и между 35 и 56% внезапната смъртност поради ССЗ.
Той посочи още, че за 7 г. над 35 хил. пациенти у нас са били проследени чрез системата им. При 74% от прегледаните са установени ритъмни нарушения, при 77% са открити нови състояния, в 84% от случаите се е наложило промяна в терапията, а при 33% от тях – болнична хоспитализация.
Д-р Гергана Николова, ОПЛ от V-та градска болница, сподели опита си от работата със системата, при проследяване на пациенти с оплаквания и без такива, но с повишен риск от ССЗ. По думите и при 60% от проследяваните пациенти и то в покой са открити значителни отклонения, които не би могло да бъдат установени при рутинен преглед в кабинета и. Освен това системата дава възможност проследяване на пациента и през смарфон, таблет, като се избягва излишното му разхождане и чакане за преглед, като значително се съкращава и самото време за преглед, когато той се налага да се извърши в лекарския кабинет.
Услугата е предназначена за болници и практикуващи лекари. Тя обаче вече се предлага и от VIVACOM за корпоративни клиенти. Създателите й обаче не крият амбицията си да я направят достъпна и за по-широк кръг хора.
Христина Трифонова, регионален мениджър Бизнес продажби сподели, по повод на партньорството на VIVACOM със системата за превенция Check Point Cardio, че навлизането на иновациите в съвременното здравеопазване и ежедневието ни е част от естественото развитие на т.н. „интернет на нещата“.
„Стартирайки този проект с Check Point Cardio, ние вярваме, че допринасяме реално за навременната диагностика и лечение на едно от най-разпространените и застрашаващи живота състояния,” каза тя.
Цената на хардуера е 1200 лв. Устройството обаче може да се купи на изплащане.
За абонатите на Vivacom са разработени четири пакета, всеки от които включва определен брой прегледи (т.е. 24-часови наблюдения) месечно.
Броят им варира от 5 до 30, а цената на услугата – от 65 до 300 лв. Постоянното наблюдение може да е подходящо за хронично болни пациенти, а най-базовият пакет - за по-рутинни изследвания.
При интерес към услугата, препоръката на Check Point Cardio е желаещите да се обърнат със запитване към своя ОПЛ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар