Translate

сряда, 22 февруари 2017 г.

Здравният министър д-р Илко Семерджиев: Системата на здравеопазването се нуждае от редизайн, за да бъде подкрепена от българското общество



Първите стъпки в тази насока могат да бъдат направени още в НРД 2017

В МЗ стартира преговорният процес между Надзорния съвет на НЗОК и ръководството на БЛС, който трябва да доведе до подписването на Национален рамков договор за медицинските дейности през 2017 година.
Според инициатора на преговорите, служебният вицепремиер по социални политики и здравен министър д-р Илко Семерджиев, системата на здравеопазването се нуждае от редизайн, за да бъде подкрепена от българското общество. Първите стъпки в тази насока могат да бъдат направени още в НРД 2017.
Като гарант на преговорния процес министър Семерджиев постави рамката на споразумението. Необходимо е да се постигне консенсус в условията на приет закон за бюджета на НЗОК за 2017 година при заварен дефицит от 124 милиона лева плюс плащания за други осигурителни системи в размер на около 250 милиона лева.
Постигнато беше и първото съгласие - да се добавят 74 милиона лева от резерва на НЗОК за нуждите на болничната помощ и още 8 милиона лева за специализираната извънболнична помощ. С остатъка от резерва ще се покриват другите дефицити.
Договорена бе и нова мярка за упражняване на контрол от страна на пациента-персонифициран аналитичен финансов документ, издаван с епикризата, който да го информира за извършените манипулации и техните цени в болниците.
Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев настоява да не се прехвърлят средства между отделните пера в бюджета на НЗОК и за своевременни справки за касовото изпълнение.
Страните бяха единни за недопускане на пръстовите отпечатъци в извънболничната помощ, както и за изчакване на съдебното решение относно приложението на автентификатора в болниците.
„Скоро не е имало такъв шанс за договаряне в здравната система и добронамереност от страна на преговарящите“, констатира новият председател на Надзорния съвет на НЗОК д-р Михаил Христов.
Здравният министър остави партньорите да преговарят насаме с пожеланието да сложат подписите си под нов Национален рамков договор в края на февруари. 

Пресцентър на МЗ



Няма коментари:

Публикуване на коментар