Translate

сряда, 22 февруари 2017 г.

Европа поиска увеличение на заплатите в България



Европа иска по-високи заплати в целия континент и най-вече в държавите от Източния блок, включително и в България, където възнагражденията са в пъти по-ниски спрямо останалите държави. Това е главният фокус на стартиралата кампания на Европейската конфедерация на профсъюзите "Европа иска увеличение на заплатите". Стартът на събитието бе даден в Брюксел. Целта на кампанията е да обедини исканията на синдикатите в цяла Европа за ръст на заплатите на работещите. КНСБ, като най-голямата обществена организация в България и член на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), също е част от тази кампания, пише iNews.bg. "Не е възможно в нова Европа да има заплати 10 пъти по-ниски от средните за континента. Това е експлоатация и дъмпинг. Ниските възнаграждения в Източна Европа вредят на икономиката на ЕС, свободното движение на хора и капитали, на трудовия пазар", заяви при откриването на форума генералният секретар на ЕКП Лука Висентини.
Според него повишаването на минималните заплати е една от мерките за повишаване на доходите, но тя не е достатъчна, тъй като в държавите от Източния блок, включително и България, тя е твърде ниска спрямо заплащането в другите държави от ЕС. "Единственият начин заплатите да се повишат е колективното договаряне, което напоследък толкова хора се опитват да смачкат", заяви Висентини. "63 на сто от хората по света нямат социална защита. Вече има общо разбиране по света, че неравенствата убиват икономиката", заяви пред форума и генералният секретар на МКП Шарън Бъроу.
Минималната заплата в България е 235 евро т. е.тя е най-ниската в Европа. За сравнение в Румъния тя е 321 евро, в Гърция - 586 евро, а в Люксембург - 1999 евро или около 9 пъти по- висока от нашата. При средната заплата съотношението е същото - 449 евро в България спрямо 3333 във Финландия - разлика от близо 8 пъти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар