Translate

сряда, 22 февруари 2017 г.

Омбудсманът Мая Манолова и министърът на труда Гълъб Донев ще си сътрудничат за решаването на проблема с личните асистенти на деца с увреждания




Те обсъдиха казуса с ползването на социалната услуга „Личен асистент“ от деца с 90 и над 90% вид и степен на увреждане по схемата „Независим живот“, която се финансира по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ и се договориха да си сътрудничат в търсенето на решение на проблема. 
Съгласно законодателството от началото на 2017 година техните родители ще получават от държавния бюджет месечна помощ от 930 лв., с която могат да финансират дейности в домашна и семейна среда (личен, социален, здравен асистент), които се дублират с дейности, финансирани с евросредства. Според европейските регламенти не е допустимо представител на една целева група да получава повече от веднъж един и същи тип услуга за един и същи период, независимо от източника на финансиране. За да се избегне недопустимо двойно финансиране, се налага договорите на личните асистенти на децата с 90 и над 90% вид и степен на увреждане да се прекратят.
Манолова настоя за изменения в нормативната уредба, с която да се гарантират правата и най-добрия интерес на децата в неравностойно положение. Тя посочи, че по повод на проблема са постъпили рекорден брой жалби – 160.
Националният омбудсман заяви, че ще инициира обществени обсъждания с цел да се набележат конкретни законодателни решения за разрешаване на проблема преди започването на дейността на Народното събрание.
Министър Донев каза, че министерството вече е предприело стъпка за решаването на казуса, като е дало възможност на родителите, чиито договори по схемата „Независим живот“ ще бъдат прекратени, да станат лични асистенти на децата си по схемата „Асистенти на хора с увреждания“, която се финансира от националния бюджет. 
В работната група за създаване на конкретни текстове, с които да се регламентира личната помощ в България са включени представители на Министерство на здравеопазването, Агенцията за хората с увреждания, Комисията за защита от дискриминация и представители на неправителствените организации за защита правата на децата и възрастните с увреждания.
„Институцията на омбудсмана е залята от жалби, които се отнасят до проблемите на хората с увреждания, на децата с увреждания, като специално тези срещу програмите личен и социален асистент бележат рекорд. Това досега не се е случвало и е показател, че в тази сфера има сериозни проблеми, чието решение повече не може да се отлага“, категорична бе Манолова.
---------
Омбудсманът Мая Манолова и Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“
организираха пижамено парти по повод 15 февруари – Международен ден на децата с онкохематологични заболявания.
Целта на инициативата е да се привлече
вниманието на обществеността и отговорните институции към проблемите на децата, болни от рак, като наблегне и на факта, че по време на лечението им те прекарват дълго време по пижами в болничните стаи. Актьорът Ненчо Балабанов прочете специална приказка, посветена на борбата на децата с болестта. Седемгодишната Иванина Атанасова дари разкошната си коса за направата на перука за дете с онкозаболяване.
За доброто настроение на партито се погрижиха малчуганите от 73-то ОДЗ „Маргарита“, вокална група „Сладки пуканки“ от Националния дворец на децата, които изпяха песента „Щом си с мен“ и малките артисти от школата по Атракционни изкуства към двореца.
Лакомства и напитки за партито осигуриха „Кауфланд България“, KFC, Сдружение „Маринела“, Жана Величкова – изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.
Всяко дете получи плюшена играчка от Българския Червен кръст и „златен“ балон от омбудсмана, символ на съпричастността към децата с ракови заболявания по целия свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар