Translate

сряда, 8 февруари 2017 г.

„Уроците на любовта. Интимните откровения на великите“ - изискан подарък за Св. Валентин



София Петрова и Габриела Кожухарова представят в енциклопедията на любовта 40 откъса от емблематични романи и 46 образци на епистоларния жанр – от XIX век до днес.
В книгата прецизно са подбрани най-затрогващите любовни слова, излизали изпод перото на професионалните писатели, а също така и на влюбените владетели, учени, музиканти, спортисти... От невинните трепети на първата любов и съпружеските клетви за вечна вярност, през забранените страсти и еротичните блянове, до най-великите любовни истории на всички времена – в сборника ще откриете нежни и искрени изповеди, които ще накарат и най-тънките струни на сърцето ви да затрептят.
Интригуващият списък от незабравими любовни писма е заключен хронологично между послание на английския крал Хенри VIII до Ан Болейн и думи на баскетболния властелин Майкъл Джордан. Тук трептят словата, адресирани до любимите им дами от Волтер, Балзак, Бетховен, Моцарт, Айнщайн, Хенри Милър, Буковски, а също – любовни думи на Марлон Брандо, Джими Хендрикс, Джералд Форд. Още по-затрогващи и близки до светоусещането на българския читател естествено са писмата на Ботев, Дебелянов, Яворов и Лора Каравелова, Боян Пенев, Мара Белчева, Атанас Буров.
Книгата е илюстрирана със снимки на авторите и с факсимилета на някои от писмата им. Ще прочетете накратко и биографията на всеки романтик и ще научите каква е историята, породила неговото послание.
XIX век ни изпраща своята представа за интимност с откъси от „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин, „Брулени хълмове“ на Емили Бронте, „Мадам Бовари“ на Гюстав Флобер и произведения на Шарлот Бронте, Чарлз Дикенс, Томас Харди, Антон Чехов. Вълнуващи страници от „Отнесени от вихъра“ на Маргарет Мичъл, „Английският пациент“ на Майкъл Ондатджи, „Птиците умират сами“ на Колийн Маккълоу и „Любовта трае три години“ на Фредерик Бегбеде бележат светлосенките на чувствата през ХХ век. От този период са и откъси от обичани творби на Ф. Скот Фицджералд, Исабел Алиенде, Маргьорит Дюрас, Ремарк, Набоков, Булгаков, Кундера, Маркес, Мураками и много други. Димитър Димов, Емилиян Станев, Димитър Талев, Блага Димитрова, Павел Вежинов, Ивайло Петров чертаят нюансите на емоциите в българската проза. Стилът на ХXI век пък е отразен в произведения на Иън Макюън, Одри Нифнегър, Стефани Майър, Алесандро д‘Авения и др.
Изкусителният сборник с логото на издателство „Милениум“ се очаква да излезе специално в навечерието на 14 февруари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар