понеделник, 13 февруари 2017 г.

Първородните деца са по-умниНово проучване доказа, че първородните деца действително имат някои предимства заради това, че са първи. Изследване на Университета в Единбург установи, че първородните деца имат по-добри мисловни умения в сравнение с по-малките си братя и сестри, тъй като получават по-сериозно умствено стимулиране от страна на родителите си, съобщава британският в. Guardian.
Според резултатите родителите демонстрират еднакви нива на емоционална подкрепа към всички свои деца, но първородните получават повече помощ при развиването на мисловните си умения.
Така първородните деца се представяли по-добре на тестовете за интелигентност от братята и сестрите си още на 1-годишна възраст. Проучването обяснява отчасти т.нар. "ефект на реда на раждане", според който първородните деца в последствие са по-образовани и по-високоплатени, посочва вестникът.
Експертите са установили още, че родителите променят поведението си, когато имат повече деца, отделяйки им по-малко време, за да стимулират мисленето на по-малките си синове и дъщери, за да четат с тях и да играят и свирят на музикални инструменти. Освен това майките имали по-рисково поведение при последващите си бременности, като например пушенето.
Все пак това да си най-голямо дете си има и своите недостатъци. Проучване от 2015 г. пък е доказало, че първородните деца имат 20% по-голям шанс да развият късогледство в сравнение с по-малките си братя и сестри.


novinite.bg
Снимка:vbox7.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар