Translate

неделя, 5 февруари 2017 г.

През 2016 година свързаният телевизор и смартфонът „изядоха“ лаптопа и таблета



Те заемат първите две места в популярната класация „Топ 10 на изплащане“ от БНП Париба
Лични Финанси, България.
Лаптопите изпаднаха от топ 3, изместени от пералните, а таблетите не са сред най-търсените стоки след като бяха на 9-та позиция през 2015 год.
Друг интересен тренд е спадът на средната цена на най-търсената потребителска електроника.Например, през последната година хората кандидатстваха за потребителски кредити за покупка на телевизори на изплащане на стойност 540-590 лева, докато през 2015 година сумата беше 970-1 020 лева. Цената на най-търсените смартфони също отбеляза сериозно понижение от 1 300-1 400 лева през 2015 г. до 490-540 лева през 2016 г.
През 2016 година хората най-често са кандидатствали за покупка на изплащане на смарт телевизори и смартфони. Близо 30% от подадените молби за покупка на стоки на изплащане са били за такива устройства. Телевизорът остава най-търсената стока, купувана на изплащане. Според проведено наскоро проучване, 80% от домакинствата притежават повече от едно, а 40% - над три телевизора.
Българите не възприемат таблета като удобно устройство за гледане на онлайн видео клипове и филми, слушане на музика и радио, браузване в интернет, проверка на пощата и т. н.
и затова той изпадна от класацията. Очаква се лаптопите, които бяха на втора позиция през 2011 година, да станат нишово устройство, също като стационарните РС, и да се използват основно за работа. Обратно на свързаните устройства, най-търсената бяла техника, купувана на изплащане е по-скъпа. Българите харчат повече пари за хладилници, перални и готварски печки. Например, най-желаният хладилник е по-скъп с повече от 45% в сравнение с победителя през 2015 година и е на цена 590-640 лева.
Друга група продукти, която отбелязва чувствително повишение на средните цени е обзавеждането за спалня. През 2015 година хората са кандидатствали за финансирането на такива стоки на стойност 700-750 лева. През 2016 година цената е 1 050-1 100 лева. Разликата идва от ръста на молбите за финансиране на покупката на по-скъпи матраци.
Във връзка с новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане“ Бруно Льору, изпълнителен директор на БНП Париба Лични Финанси, България заявява: „Наблюденията ни показват, че българите желаят да притежават модерни свързани устройства на разумна цена. Те искат да са в крак с развитието на технологиите и да се възползват от техните предимства. Затова и ние сме фокусирани върху развитието на удобни решения за покупка, с които да помогнем на хората да реализират плановете си да притежават модерни устройства. Най-новият такъв продукт е нашата кредитна карта, която става все по-популярна и над 22 000 карти, издадени от БНП Париба Лични Финанси, България се използват всеки ден.“
„Топ 10 на изплащане” цели да даде ясна картина на потребителското търсене. Рейтингът класира най-търсените модели сред 10-те най-търсени типа стоки, според данните от постъпилите молби за потребителски кредит от БНП Париба Лични Финанси, България за покупка на стоки на изплащане. Новото издание е базирано на молбите за финансиране на покупка на изплащане на близо 383 000 стоки през 2016 година. Около 53% от тях са за 10-те най-търсени стоки.
Цели още да информира клиентите и търговците кои са най-популярните модели продукти и каква е тяхната пазарна стойност. Например топ моделът телевизор се описва по параметри като: цена, размер на екрана, разделителна способност и др. А за да бъде спазена бизнес етиката, в класацията не се споменават марки.
БНП Париба Лични Финанси, България съветва своите клиенти да кандидатстват за потребителски кредит само ако няма да срещат трудности при погасяването на
месечните си вноски. Това е част от политиката за отговорно кредитиране на компанията, която се прилага успешно още от 1953 г.
Четиринадесетото издание на класацията „Топ 10 на изплащане” от БНП Париба Лични Финанси, България ще бъде през месец юли 2017 г.






Няма коментари:

Публикуване на коментар