Translate

понеделник, 13 февруари 2017 г.

Първият у нас Дневен център за деца и лица с епилепсия отвори врати в столицата на 13 февруари – Международния ден на хората с епилепсия



Центърът стана факт след цели 19 години усилия в тази посока и е сбъдната мечта за десетки семейства на деца и младежи с тежка форма на болестта, отбеляза при откриването му Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ).
На церемонията присъстваха много от дарителите и доброволците, които помогнаха това да се случи, а за атмосферата по време на събитието се погрижиха третокласничката Нона Кутева със своята цигулка; деца от 144-то училище „Народни будители“ в София; певицата Галя Георгиева и Пейо Пеев от група „Спринт“, които изпълниха песента-химн на АРДЕ „Чудеса“, както и деца и младежи с епилепсия с музикална програма.
В Дневния център ще се полагат грижи за около 40 деца и младежи с тежка форма на
епилепсия, което ще им даде възможност да се социализират и да развиват талантите си, а на семействата им ще позволи да работят и да водят нормален начин на живот.
„Щастливи сме, че в Международния ден на хората с епилепсия можем да се поздравим с отварянето на този център и се надявам, че той ще работи в полза на хората с епилепсия и техните семейства дълги години занапред“, каза Събева и припомни, че в България живеят около 75 000 хора с епилепсия, от които около 30 000 са деца, а болестта обикновено се отразява на начина на живот на цялото семейство. В тази връзка тя призова държавата и институциите да положат повече усилия, за да дадат възможност на всички тези хора да водят нормален и достоен живот.
„Призоваваме държавата да си свърши работата и да създаде условия, за да се сложи край на дискриминацията и стигмата по отношение на хората с епилепсия, и да им се даде възможност да излязат на светло“, каза Събева.
В Международния ден на хората с епилепсия от АРДЕ напомниха, че в България остават нерешени редица проблеми – с достъпа до изследвания и базови лекарства за епилепсия; с достъпа до детски градини и училища за децата и до работни места за възрастните хора с тази диагноза; с достъпа до социални услуги.
Международният ден на хората с епилепсия се отбелязва всеки втори понеделник от месец февруари в повече от 120 държави, с цел да се повиши осведомеността за тази диагноза, с която живеят над 65 милиона души по света. Смята се, че 1 на всеки 100 от нас е засегнат от епилепсия, а 1 от всеки 20 може да получи епилептичен пристъп в някакъв момент от живота си. В около 60% от случаите причината за възникване на болестта остава неясна. С правилно лечение при повечето хора с епилепсия няма пречки да водят пълноценен начин на живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар