Translate

вторник, 24 януари 2017 г.

За първи път в България легендарният мюзикъл „Булевардът на залеза“ на Андрю Лойд Уебър по либретото на Дон Блек и Кристофър Хамптън




Сюжетът: Джо Гилис е сценарист, чиято кариера върви далеч от желаното. Той не си е плащап сметките с месеци и има опаснаст да му вземат колата. Един ден, докато му се налага да се измъкне от същите тези хора, които са след колата му, той паркира до една голяма, вече застаряваща къща на “Сънсет булевард”. Джо скоро открива, че това е домът на Норма Дезмънд, известна актриса, снимаща се в неми филми. От желание да направи голямото си завръщане, тя наема Джо да напише сценарий и след това се влюбва в него, което впоследствие донася много усложнения в живота на всички замесени.
Мюзикълът се базира на филма от 50-те години на миналия век, удостоен с единадесет номинации и носител на три Оскара: Best Story и сценарий (в съавторство с Чарлз Brackett, DM Marshman, Jr., и Били Уайлдър), Best Черно и бяло Art Direction / Set украса и най-добър Драматичен или Comedy Picture (Франц Уаксман). Останалите осем номинации са за най-добър филм, най-добър актьор (Уилям Холдън), най-добра актриса (Глория Суонсън, който загуби от Джуди Холидей), най-добър актьор в поддържаща роля (Ерих фон Щрохайм), най-добра поддържаща женска роля (Нанси Олсън), Best директор, Best B / W кинематография (John Зайц), и най-добре редактиран.
Спектакълът ще бъде поставен у нас изцяло от български постановъчен екип и български изпълнители. Режисьор на спектакъла е академик Пламен Карталов, диригент - Игор Богданов, сценографията е на Иван Савов и арх. Слава Савова, художник на костюмите е Цветанка Петкова - Стойнова, хореограф - Катя Богданова, хормайстор - Людмил Горчев, 3D-INTUITION studio, преводът на либретото е дело на Живко Ботев, а поетичният текст – на Живка Шопова.
Премиерата на култовия мюзикъл, отличен с 3 награди “Тони”, ще бъде на 27, 28 и 29 януари на сцената на Музикалния театър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар