сряда, 25 януари 2017 г.

За десети път у нас отбелязваме Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка

Инициативата се провежда, от 22 до 28 януари 2017 г., под патронажа на Комисията по здравеопазването към 43-то НС със съдействието на МЗ, МОН, МФ, НЗОК, СО, БЛС, НЦЗПБ,
Български национален раков регистър, НСОПЛБ, Национално сдружение на педиатрите от доболничната помощ, БЧК, Национално сдружение за профилактика на рака на маточната шийка, Европейска асоциация за рак на маточната шийка, Българско сдружение по иновативна медицина, Българска педиатрична асоциация, Българска асоциация по онкогинекология, Българско сдружение по ваксинопрофилактика и Асоциация „Родители”.
Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (РМШ) осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, като всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар и да получи повече информация на сайта на Националната програма - http://hpv-vaccine.bg

У нас най-нисък е процентът на ваксинирани момичета през миналата година, съобщи д-р Валери Цеков, председател на Българско сдружение по иновативна медицина.
РМШ е второто по честота раково заболяване сред жените под 44 години в световен мащаб. В развитите страни приблизително половината от новите случаи на заразяване възникват преди 24-годишна възраст.
На всеки 2 минути в света една жена умира от заболяването. В Европа това се случва на всеки 18 минути, а в България всеки ден една жена умира от РМШ. По данни на Българския национален раков регистър всяка година в България се разболяват около 1100 жени.
По данни на Националния център за обществено здраве и анализи, регистрираните жени с рак на маточната шийка в България са 412,1 на 100 000 жени за 2015 г. в сравнение с 401,9 на 100 000 жени през 2014 г. 
В световен мащаб ежегодно се регистрират около266 000 смъртни случаи и се диагностицират над 530 000 новозаболели.
Според експертите, ако няма сериозни усилия, насочени към предотвратяването на РМШ, тази цифра би достигнала 1 милион нови случая на година през 2050 г.
По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията процентът ваксинирани момичета в Европа варира между 17 и 84%, като програмата в Шотландия води класацията с обхват от над 90%, а в Англия и Португалия той е над 80%.
Редица научни публикации доказват, че посредством имунизация и редовни прегледи смъртността и заболемостта от РМШ могат да бъдат намалени с 94%. Поради тази причина и тази година институции, експерти и пациентски организации се обединяват срещу твърдения, които поставят под съмнение безопасността, ефикасността и имуногенността на ваксините без никакви медицински доказателства. Научната общественост в световен мащаб е категорична, че профилът на безопасност на имунизациите остава висок, като ползите многократно надхвърлят рисковете.
За четвърти път у нас Европейската седмица за предпазване от РМШ ще бъде отбелязана в България с информационен щанд, разположен в сградата на Народното събрание, на който ще бъдат раздавани брошури, тематични материали и символът на кампанията - „Перлата на мъдростта".
На щанда ще може да бъде получена информация и за новата Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в Република България 2017-2021 г. Стартът на програмата се очаква да бъде в началото на февруари 2017 година, като нейната цел е да се постигне намаляване на общата заболеваемост от ротавирусни гастроентерити, включително и на тежките му форми, налагащи хоспитализация. Към май 2016 година 81 държави по света са въвели имунизационна програма срещу ротавирусни инфекции. В България ваксината е препоръчителна, приема се чрез откапване в устата, като подлежащи за имунизация по програмата са всички деца от 6 седмична възраст до горна възраст, съгласно кратката характеристика на прилаганата ваксина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар