Translate

вторник, 31 януари 2017 г.

Бившият здравен министър д-р Петър Москов: Целта ни бе връщането на системата от търговския към медицинския модел





-В кодекса на самураите пише, че единственото, което остава след нас, е гордостта в очите на децата ни докато говорят за нас. С тези думи д-р Москов обобщи свършеното от него на поста по време на двете години начело на МЗ.
По време на отчетната си пресконференция каза:
- Поставихме си за цел да върнем държавността, правилата, ефективните механизми на контрол – и до голяма степен успяхме. В тази връзка ние придвижвахме през цялото време системата от един абсолютно порочен, сгрешен, неработещ никъде по света модел, посветен на бизнеса и на търговския интерес, към модел, посветен на интереса на пациента, което всъщност е и финансовият интерес на лекаря, и доста стъпки направихме в тази посока.
За тези две години в здравната сфера имаше прозрачност, смисленост и отговорност. Парите отидоха не в нечий джоб, а за обществения интерес. Пътят за промяна е с носене на отговорност, а не с речи.
 Оставяме системата в баланс. И в сферата на лекарствената политика, и на държавата, и на касата, и в сферата на регулирането на вихрещия по търговски цели болничен пазар ние направихме важните и смислените стъпки, а оттук нататък системата има параметрите, в които може да се развива по начин, по който се развива една добра европейска система, тоест със задържан и отстоян баланс между бизнес интересите на индустрията и публичния интерес на държавата. Защото тези две години в сектора имаше силна държава.
Ако има някакво различие между мен и обявения служебен министър на здравеопазването то е, че аз твърдя и го правим две години, че системата на здравеопазване трябва да излезе от търговския и печалбарски характер и трябва да се върне към смисъла си – към медицината, към смисъла на здравеопазване и към интереса на пациентите, от което се случва и благосъстоянието на лекарите. Това да се разрушават контролните механизми на държавата, да няма силна държава в тези сектори, е абсолютно погрешна политика.
Целта на пръстовия отпечатък е електронна идентификация, чиято цел беше да осветлим финансовите потоци. Това е изсветляване на парите. И с едно няма да се примиря -нашето мафиотизирано общество без правила ще бъде принудено цял живот да отговаря на въпроса кой, а въпросът е защо. Само във властта може да защитават и реализират идеи, и то със стъпките, които са възможни. Сигурно е обаче, че ако искаш радикални промени и си без мнозинство, ти знаеш, че отиваш дотам, докъдето можеш А ако излезеш от системата, нищо не правиш.
Д-р Москов отново отчете успешно свършена работа по отношение на лекарствената политика, по отношение на направленията, както и по отношение на болничната помощ.
-Всяка една от големите български болници, държавни, многопрофилни и университетски, в текущ план за тази година има повече приходи, отколкото разходи, заяви той, допълни, че резултатът от действието на пръстовия идентификатор е увеличаване на приходите на болниците и акцентира, че държавата трябва да плати дълговете им. Те са в размер на 400 млн. лв. и могат да бъдат погасени в рамките на мандата на следващия здравен министър, подчерта той.
Д-р Москов каза още:
-Каквито и контролни механизми да приема НЗОК, те са обречени на частичен успех или ще затруднят работата на лечебните заведения, ако няма ясно остойностяване на медицинската дейност. Възнаграждението на лекаря трябва да бъде разделено от стойността на лечението, медикаменти, консумативи, изследвания в различните видове болници и да бъде съобразено с нивото на болницата, в която се полага. Защото една е цената на лечението в болница, която поддържа тежка апаратура, кръвна банка, 24 часа дежурен екип и т. н., друга - в една малка болница.Заплащането на медицинския труд зависи от качеството му. Това е стъпката, която ще промени отвратителната зависимост от количеството пациенти и търговския интерес. В МЗ достигнахме до доста напреднал етап при изработването на остойностяването, но не ни достигна времето за да завършим остойностяването.
Няма държава в ЕС, в която възнаграждението на лекар да е процент от стойността на лечението, което провежда. Това не е екарисаж. Нито е шивашка фабрика, в която заплатата на шивачката се определя от изработеното на ишлеме. Лекарската професия не може да бъде третирана по този начин. Това е част от промяната на философията. Философията на търговеца срещу философията на лекаря, който търси системно решаване на проблемите на други хора.
От думите му стана ясно, че най-много се гордее с факта, че е успял да наложи ефективни механизми за контрол в системата. Сред основните си грешки д-р Москов посочи невъзможността да осигури политическо мнозинство, което да подкрепи идеите му за реформи в системата. В заключение министърът изтъкна, че основната му цел на този пост е била да върне държавността в сектора чрез налагане на правила.

Няма коментари:

Публикуване на коментар