Translate

четвъртък, 26 януари 2017 г.

Москов: Няма причина болниците да бъдат търговски дружества





Заяви преди дни в Перник. Според него на първо време това, което е необходимо да се случи в следващия управленски мандат е всеки собственик да има ангажимент към собствеността си и инфраструктурата. Като постъпилите от НЗОК средства трябва да отидат пряко за лечение на пациентите и за заплащане на хората, които работят.
По думите му ангажиментът за инфраструктурата, за режийните разходи, е редно да бъде на собственика - община, държава, или частник.
Д-р Москов подчерта: „Нашите разчети заедно с министерството на финансите са, че за държавните и университетски болници това финансово задължение би било около 92 млн.лв. годишно на базата на разходите за ток, парно, вода и други режийни, които всяко лечебно заведение прави и е постижимо за републиканския бюджет за следващата година.”
Той определи болницата като част от базовата сигурност на хората във всяко населено място заедно с училището, църквата и полицейското управление.
Д-р Москов заяви още, че средно с около 5 млн. лв. на месец са по-малко заявките за плащане към НЗОК от болниците за ноември и декември спрямо периода преди въвеждане на електронната идентификация и припомни, че това е дало възможност на Надзорния съвет на НЗОК да вземе решение за закупуване на допълнителна дейност от болниците за минал период.

Няма коментари:

Публикуване на коментар