Translate

сряда, 25 януари 2017 г.

От 1 януари 2017 г. минималната работна заплата е 460 лв., а линията на бедност - 314 лв.



С правителствено постановление размерът на минималната заплата е увеличен с 9,5 на сто
 спрямо миналата година, съобщи пресслужбата на кабинета.
Правителството в оставка прие ново постановление за размера на минималната заплата от 460 лв. за тази година, след като първото постановление не бе разгледано в Тристранния съвет. На обсъждането му със социалните партньори неотдавна бизнесът си тръгна и не участва в дискусията с аргумента, че то не е свикано по правилата.
По същата причина и линията на бедност за 2017 г. беше утвърдена повторно - с 14 лв. повече в сравнение с миналата година.
С повишаването на МРЗ и линията на бедност ще се мотивират търсещите работа и ще се гарантира по-добро задоволяване на потребностите на наетите на минимална работна заплата и техните семейства. С промяната се очаква да бъде намален и рискът от бедност сред работещите, смятат от правителството.
За повишаването на минималната работна заплата способства икономическият растеж, устойчивите темпове на БВП през последните години, увеличението на броя на заетите и ръстът на средната работна заплата в страната, обосновават се министрите.
От 1 януари минималната работна часова ставка е 2,78 лв.
Линията на бедност се определя на база на методика, утвърдена от Министерския съвет. Показателят се изчислява в зависимост от данните в изследването "Наблюдение на домакинските бюджети", което се прави ежегодно от Националния статистически институт.
Линията на бедност се използва като параметър при формирането на социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище. 

Снимка: Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар