Translate

петък, 16 декември 2016 г.

На страницата на „Шоуто на Слави” във Facebook е публикуван


отговорът на главния прокурор Сотир Цацаров, относно референдума на Слави:

 „Сигналът е изпратен по компетентност на прокурорите, които участват в административните дела, образувани пред Върховния административен съд по жалби на Инициативния комитет срещу решения на ЦИК по резултатите от националния референдум. Изложените доводи в подкрепа на тези жалби ще бъдат внимателно отчетени при формиране на позицията на представителите на прокуратурата. На отделна проверка, в съответствие с правомощията на прокуратурата, ще бъдат подложени всички твърдения за допуснати нарушения при провеждане на референдума. Това обхваща както изложените факти в сигнала, така и тези, описани в множеството приложени жалби. Необходимо е да се отчита обаче, че единствено компетентен да се произнесе по въпроса за законността на резултатите от национален референдум е Върховният административен съд”.

Само един на четирима българи е доволен от личното си финансово положение



15% смятат, че икономическата ситуация в страната днес се е подобрила, в сравнение с преди 6 години. 20% твърдят, че домакинството им живее по-добре сега, отколкото през 2010 г., показват данните от третия доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), сред жителите на страните, в които банката има дейност, пише Труд.
37% от хората у нас са доволни от живота си през 2016 г. – процент, който е много по-нисък спрямо средния за Югоизточна Европа.
40% от българите предпочитат пазарна икономика пред всяка друга форма на икономическа система, а 24 на сто смятат, че плановата икономика може да бъде по-добро решение.
Според 44% от анкетираните здравеопазването в страната е на доста ниско ниво и се нуждае от допълнителни държавни средства.175 настояват за повече пари за пенсии, а 14% – за инвестиции в образованието.
Гърците са най-нещастните жители на Европа, показва още докладът. Над 92% от тях признават, че дълговата криза ги е засегнала, като 76% от домакинствата са усетили свиване на дохода заради намаляването на заплатите и пенсиите или нарастване на безработицата.

Съдът не даде ход на делото за цената на билета за пътуване в столичния градски транспорт



То бе отложено за догодина - 10 февруари, предаде Нова телевизия.
Срещу поскъпването са подадени жалби от столичани и организации. Имаше и протести.
Мотивът за поскъпването бе, че билетът не е променял цената си от осем години и с новата цена ще се покрият част от разходите в транспорта .
От 1 юни  глобата за нередовните пътници от 20 стана на 40 лв., а актът от 100 на 200 лева.

Регламентира се кариерното развитие на медицинските сестри



Парламентът прие на първо и второ четене промени в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, предложени от Министерския съвет. Измененията регламентират професионалното развитие на специалистите по здравни грижи, предава БТА. То ще се отразява в квалификационни нива, определени в рамка, приета от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Тези нива ще удостоверяват придобити знания, умения и компетентности, усвоени в рамките на продължаващото медицинско обучение или придобита специалност в системата на здравеопазването за период от пет години.
С текстовете се въвежда задължение за членовете на асоциацията да повишават професионалната си квалификация чрез продължаващо медицинско обучение. Прецизира се и понятието "добра медицинска практика" в областта на здравните грижи. Промените предвиждат Българският лекарски съюз , Българският зъболекарски съюз, Българският фармацевтичен съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи да упражняват контрол върху провеждането на продължаващото медицинско обучение. В писмени становища БЛС , БЗС, БФС и БАПЗГ са изразили подкрепа за законопроекта.

investor.bg
Снимка: derma-sofia.org

Хематолог пое оценката на здравните технологии



Проф. Георги Михайлов пое ръководството на Комисията по оценка на здравните технологии. Той беше назначен със заповед на здравния министър Петър Москов , след като предишният й шеф проф. Асен Дудов се оттгели от поста в края на миналия месец.Проф. Михайлов е от квотата на МЗ в комисията. В момента той работи в Националната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София. Има специалности клинична хематология, клинична онкология и педиатрия. Бил е началник клиника по хематология в лечебното заведение. От 2012 г. е зам.-директор на болницата. Национален консултант е по клинична хематология. Освен това е зам.-председател е на Българското медицинско сдружение по хематология. Комисията по оценка на здравните технологии е изключително важна, защото от нейното становище зависи дали новите молекули ще се реимбурсират от здравната каса. През тази година експертите в нея изготвиха над 13 доклада с оценки на медикаменти.


clinica.bg 

Актьорът Дарин Ангелов спасил живота на зрител по време на постановка в Народния театър



Актьорът Дарин Ангелов спасил живота на зрител по време на постановка в Народния театър.
Това съобщиха в социалните мрежи хора, станали свидетели на случилото се. От храма на Мелпомена потвърдили информацията пред в. "Телеграф", пише "24 часа".
В неделя на четвъртия етаж на театъра се играла постановката "Дългият път на деня към нощта". В разгара на спектакъла Дарин дочул похъркване сред публиката. Първо си помислил, че някой е задрямал, но малко по-късно отново чул същите звуци. Започнал да оглежда зрителите, докато погледът му не се спрял върху 46-годишен мъж, който си бил глътнал езика.
Дарин веднага се втурнал към него и понечил да му извади езика, но пострадалият инстинктивно захапал дланта му. Тогава Дарин свалил колана от панталона си и така успял да извади езика на мъжа. Междувременно била повикана и линейка.
На входа е залепено благодарствено писмо от директора Мариус Донкин към Дарин Ангелов.


novinite.bg


ВАС отхвърли жалбата на БЛС и Центъра за защита на правата в здравеопазването срещу служебния НРД 2016



Решението на съда от 8 декември може да се обжалва.То е в полза на НЗОК и с него косвено се признава и пръстовият идентификатор като средство за регистрация на пациенти
"Ще се възползваме от тази възможност и ще идем на по-горна инстанция, като завеждаме още едно дело, заяви през "Труд" председателят на Националното сдружение на частните болници  д-р Николай Болтаджиев.


вторник, 13 декември 2016 г.

Сериали, излъчени първо по FOX, са сред водещите по номинации в надпреварата за „Златен глобус“


„Народът срещу О Джей Симпсън: Американска криминална история” е лидер с общо пет номинации, следван от изключително нашумелия през тази есен „Това сме ние“, излъчван по FOX life, който има три номинации
Сериалите „Атланта“ и „Американците“ също са в селекцията, всеки с по две номинации за престижните награди 


FOX_The Americans
Изключително успешният и вече отличен с пет награди „Еми“ по-рано тази година сериал „Народът срещу О Джей Симпсън: Американска криминална история“, излъчен първо по FOX, стана лидер по номинации сред сериалите, като ще участва в общо пет категории
в надпреварата за 74-те годишни награди „Златен глобус“, връчвани ежегодно от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд. Сред номинираните сериали, излъчвани по каналите на Fox Networks Group са още хитът на тази есен „Това сме ние“, „Атланта“ и „Американците“. 
Сериалът „Това сме ние“, който FOX life излъчва всеки четвъртък , e номиниран в престижната категория „Най-добър драматичен сериал“. Две от актрисите, които участват в сериала – Манди Мур и Криси Мец, имат номинации в категорията „Най-добра поддържаща женска роля в сериал, мини-сериал или телевизионен филм“.
Звездният актьорски състав има общо четири номинации: актрисата Сара Полсън е номинирана в категория „Най-добра главна женска роля в мини-сериал или телевизионен филм“, Кортни Ванс е номиниран за „Най-добра главна мъжка роля в мини-сериал или телевизионен филм“, а Джон Траволта и Стърлинг К. Браун са номинирани за „Златен
FOX life_Tova sme nie
глобус“ в категорията „Най-добра поддържаща мъжка роля в мини-сериал или телевизионен филм“.

„Това сме ние“ е освежаващо откровен сериал, пълен с изненадващи завои в сюжета, остроумни диалози, интригуващо преплитащи се истории, стоплящо ума чувство за хумор и неподправени персонажи, в които всеки би припознал частица от себе си. Освен на добре подбран актьорски състав, продукцията смело залага на наистина добре разказана история. Според резултатите, отчетени в САЩ, премиерният епизод е гледан от над 10 милиона зрители, като през следващите три дни още три милиона и половина са го гледали с отложен старт, което го нарежда сред най-рейтинговите сериали за сезона.
FOX_Atlanta_Season 1
Новият сериал „Атланта“ (FX Productions), който FOX излъчи премиерно през ноември и декември, има две номинации за престижните отличия. Продукцията е номинирана в категорията „Най-добър комедиен телевизионен сериал или мюзикъл“, а актьорът Доналд Глоувър ще се бори за „Златен Глобус“ в категорията „Най-добра мъжка роля в комедиен телевизионен сериал или мюзикъл“. „Атланта“ разказва за двама братовчеди, които работят на музикалната сцена в Атланта с цел да осигурят по-добър живот за себе си и семействата си.
Сериалът „Американците“, който FOX излъчи през лятото на 2016 г. получи две номинации – в категория „Най-добра главна женска роля в драматичен телевизионен сериал“ за актрисата Кери Ръсел и в категория „Най-добра главна мъжка роля в драматичен телевизионен сериал“ за Матю Райс.

 

„Приказки без край“ и Дядо Коледа зарадваха малките пациенти в СБАЛ по детски болести



В Специализираната болница за активно лечение по детски болести в София се проведе акция „Коледна магия“, в рамките на Националната инициатива за подобряване на
болничния престой на децата „Приказки без край“. Целта на събитието бе да се създаде коледно настроение сред болните деца, техните родители, медицински и не медицински персонал на лечебното заведение.
За празничната атмосфера, с много украса и коледни шапки за всички, допринесоха. Маговете от Quick Hands Projec, които изнесоха специално представление за децата. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха, както  актьорът и художествен управител на Парк „Боби и Кели“ Енчо Данаилов – Бате Енчо, така и аниматори на детския център, преобразени като Дядо Коледа, Снежанка и маскотите Боби и Кели.
В края на празненството деца, родители и гости украсиха заедно коледна елха, а Дядо Коледа зарадва малките пациенти с подаръци.
----------
Националната инициатива „Приказки без край” се реализира в България от месец ноември 2012 г. от ГлаксоСмитКлайн и Панадол Бебе, с подкрепата на Българска педиатрична асоциация. Целта й е хоспитализираните деца да се възстановят по-бързо в стресиращата болнична обстановка чрез четене, музика, театър и празненства. Едновременно с това инициативата позволява да се засили емоционалната връзка между децата, родителите и лекарите.
СБАЛ по детски болести е първото лечебно заведение, в което стартира програмата преди 4 години. Към днешна дата аниматорите на „Приказки без край“ посещават регулярно детските отделения на 14 болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и Русе. За целия период те са реализирали общо 2681 посещения и са върнали усмивките на около 11 000 деца. Само в СБАЛ по детски болести са реализирани 235 посещения и са обхванати над 1300 малки пациенти.
Медийни партньори на „Приказки без край“ са бТВ, Нова телевизия и Нет инфо.

Топ мениджъри обучават директори на училища за лидери



Инициативата e продължение на успешно наложилата се Лидерска академия на Съвета на жените в бизнеса в България и се организира съвместно с Парламентарната комисия по образованието и науката

Стратегическо планиране, ефективна комуникация с партньорите, менторство, управление на промяната, маркетинг и бранд, са част от лекциите, които топ мениджъри
на български и чужди компании ще водят по време на първата Лидерска академия за директори на училища. Програмата стартира на 13 декември 2016 г. и се организира от Съвета на жените в бизнеса в България, съвместно с Парламентарната комисия по образованието и науката. Първите лекции бяха проведени в сградата на Народното събрание. Целта на инициативата е да предостави на участниците мениджърски и лидерски познания, които да им помогнат в управлението на техните институции. Официални гости на откриването на Лидерската академия бяха Димитър Главчев, зам.-председател на 43-то НС, Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, Милена Дамянова, председател на Комисията по образованието и науката, Петър Кънев, председател на Комисията по икономическа политика и туризъм, Галя Захариева, зам.-председател на Комисията по образованието и науката, Даниела Савеклиева, зам.-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм, членовете на Комисията по образованието и науката Снежана Дукова и Венка Стоянова, д-р инж. Боряна Манолова, председател на УС на Съвета на жените в бизнеса в България и гл. изпълнителен директор на Siemens България и др.
Лектори в Лидерската академия са утвърдени специалисти от сферата на управление на човешки ресурси, както и топ мениджъри с доказан опит в управлението на водещи български и международни компании. Програмата за квалификация на директори на училища е продължение на вече утвърдилата се Лидерска академия на Съвета на жените в бизнеса в България, която се провежда успешно за трета поредна година и е насочена към обучението в лидерство и меки умения на жени на средни мениджърски позиции и жени-предприемачи, развиващи и ръководещи собствен бизнес.
Фокусът на тази инициатива е върху образованието и необходимостта да се обърне внимание на потребностите на системата в днешните динамични условия.
“Училището е общност, която ще има нужда все повече и повече да се „отваря” към различни партньори – местна власт, родители, бизнес, и затова уменията за ефективна комуникация, успешно представяне на дейността, стратегическо планиране и управление на промяната са само малка част от опита, който бизнесът може да представи пред директорите на училища. Съзнателно търсим връзка между образованието и бизнеса и се надявам, че след успеха на този пилотен проект ще разширим обхвата и ще дадем възможност на по-широк кръг от директори да се включат, защото образованието е основата на обществото, върху която се градят всички успехи”, коментира  Димитър Главчев, зам.-председател на 43-то НС.
"Радвам се, че днес откриваме поредната Академия за лидери в София и искам да благодаря на Съвета на жените в бизнеса в България, че не престават да споделят своя безценен опит с младите специалисти. Поздравявам и Милена Дамянова, че не се уморява да се бори за качествено образование”, обърна се към организаторите Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община и патрон на Лидерската академията.
„За мен, обаче, днес е особена радост да съм тук, тъй като тази академия е насочена към директори на училища. Те са много подготвени хора, но аз самата съм била млад директор и знам пред какви предизвикателства ще се изправят. Сигурна съм, че програмата ще е наистина от полза за тяхната работа”, каза тя.
Вярваме, че образованието е една от най-важните индустрии и трябва да бъде ръководена от добре обучени мениджъри. Членовете на Съвета с готовност ще споделят своята експертиза и дългогодишен успешен опит на ръководители на едни от най-големите компании в страната“, коментира д-р инж. Боряна Манолова, председател на УС на Съвета на жените в бизнеса в България и гл. изпълнителен директор на Siemens България.

Продължава националната кампания за набиране на финансови средства в подкрепа на пострадалите в Хитрино



БЧК благодари на всички, които се включиха с дарения в благотворителната кампания.
Само за три дни (до 13.12.2016 г. в 14.00 ч.) кампанията набра над 1 145 965 лв., в това число 827 873 SMS-а и 318 091 лв. дарения по банков път.
Всеки може да подкрепи инициативата:
-чрез SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори. Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС;
-на банковата сметка на БЧК:
IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
Банка: УниКредит Булбанк
Адрес: ул. "Калоян" 3, София 1000, България;
-чрез on-line дарения на сайта на организацията.
Средствата от дарителската кампания ще бъдат управлявани от Обществен съвет, който в момента се сформира, на базата на експертна оценка на нуждите на пострадалото население.

Българска болнична aсоциация ще подаде жалба до ВАС



заради решение на Надзорния съвет на НЗОК за неизплащане на надлимитна дейност на болниците за 2015г. и използване на резерва в годишния бюджет за заплащане на лекарства, обяви д-р Иван Маджаров, председателят на Българска болнична Асоциацията (ББА). Такава жалба вече е подадена от 15 болници от името на Национално сдружение на частните болници (НСЧБ). Основанието и за нея е решение на Надзорния съвет на НЗОК, с което над 50 млн.лв. от преизпълнението на здравни вноски се дават за лекарства и медицински изделия.
„Към жалбата ще се присъединят още много болници. Считаме, че това е правилният път и се надяваме делото да бъде спечелено”, коментира председателят на НСЧБ д-р Николай Болтаджиев.
БЛС също ще внесе жалба във ВАС заради неразплатена дейност на болниците за 2015г., която е в размер на близо 51 млн.лв.
„БЛС застава зад всички свои членове. Естествено е, че ние подкрепяме и ще подкрепяме подобни начинания, когато те са свързани с грубо нарушение не само от страна на законодателството, но и на етично-моралните правила“, заяви д-р Венцислав Грозев, председател на съсловната лекарска организация.
Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването подчерта, че решението на Надзорния съвет на НЗОК не е спазило правилата на Административно-процесуалния кодекс, според които преди да бъде окончателно прието, то трябва да се изпрати на заинтересованите страни. В него липсват и мотиви, както и правни и фактически основания.


Българска хранителна банка стартира първата си национална дарителска кампания „Стани един от нас. Дари надежда!“



в подкрепа на каузата за борба с разхищението на храна и с глада в страната.
Целта е повишаване на обществената информираност, за да може Българска хранителна
банка* (БХБ) да продължи да бъде свързващо звено между хранителната индустрия и социалните организации, така че излишната, но годна храна да достига до онези, които най-много се нуждаят от нея. 
По данни на БХБ у нас се унищожава ежегодно около 670000 тона годна за консумация храна. Същевременно гладът е ежедневие, както за всяко 4-то българско дете, така  и за всеки 2-ри възрастен човек, а всяко 5-то семейство живее в лишения, без достъп до пълноценно и балансирано хранене всеки ден.
Статистическите данни за бедността в България са красноречиви - над 1,58 милиона българи живеят под прага на бедността с по-малко от 330 лв. на месец, а над 51% живеят в материални лишения.
„Обемите на дарените храни постоянно нарастват. БХБ е изправена пред предизвикателството да оползотворява увеличените количества при същите ограничени финансови ресурси и едва четирима служители. Макар и да отчита ръст от 66% на желаещите да дарят труд, организацията ежедневно има нужда от доброволци, които да участват в сортирането и разпределянето на дарената храна“, коментира Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ.
В тази връзка тя отправи апел към всички желаещи да подпомогнат дейността им финансово, като се включат в DMS кампанията – „Стани един от нас. Дари надежда!“ и дарят средства, чрез кратко SMS съобщение с текст DMS HRANA на номер 17 777. 
С всеки 1 дарен лев, БХБ ще осигури 10 порции храна за нуждаещи се деца, възрастни или семейства в затруднение, подчерта Миланова.
--------------
*БХБ оперира от 2012 г. и е единствената организация в България, осъществяваща подобна дейност. За петте години до момента банката е спасила над 1200 тона храна, която е достигнала до над 60 000 човека в повече от 80 населени места в страната. През 2016 г. БХБ е успяла да достигне до двойно повече места в сравнение с 2015 г. и да подпомогне с 35% повече нуждаещи се.
С отпадането на ДДС за дарените храни от януари 2017 г., организацията очаква поне двоен ръст на обемите. Към момента през складовете на организацията ежедневно минава около 1 тон напълно годна за консумация храна.
Сред  дарените храни, най-голям процент имат млякото и млечните десерти – 37%, следвани от пресните плодове и зеленчуци – 34% от всички дарения.
От БХБ отчитат също трайно нарастване на дела на дарените хляб, масла и консерви.


Проф. Коста Костов, ръководител на Клиниката по белодробни болести във ВМА: В България се извършва геноцид спрямо пациентите с ИБФ, тъй като не се извършва белодробна трансплантация



В „географията на щастието” България е най-тъжното място в Европа

Идиопатичната белодробна фиброза (ИБФ) засяга най-често пушачите. Заболяването е по-често при мъжете - около 20 човека на 100 хил., отколкото при жените - 13 на 100 хил. души.  ИБФ се характеризира с незабележимо начало, бърза хронична еволюция, непредвидим и фатален ход. Етимологията и е все още неясна. Новопоявил се прогресивен задух, при най-малкото физическо усилие, суха кашлица и влажни хрипове в белия дроб са сред първите симптоми на заболяването. Но те понякога могат да бъдат и неспецифични – загуба на тегло, миалгии, артралгии. За това е необходима подробна професионална и експозиционна анамнеза. Обикновено се диагностицира между 40 и 80 годишна възраст. Най-голяма обаче е заболеваемостта в зряла възраст - между 65 и 79 години. Средната преживяемост е между 2-5 години, като леталния изход е в резултат на крайна дихателна недостатъчност.
Ще припомня, че през 2010 г. учени от Пенсилвания достигат до извода, че големината на дохода определя доволството от живота. И така в „географията на щастието” България е най-тъжното място в Европа.
Явно, българите не сме достатъчно щастливи, за да не сме пушачи. Начело сме в класацията – на 4-то място по тютюнопушене в света. Последни проучвания за страната сочат, че у нас жените пушачки се изравняват и даже задминават мъжете. Белият дроб на жената обаче е по-уязвим, защото е по-малък от този на мъжа. Предстои ракът на белия дроб при жените, които са пушачки да нараства в близко бъдеще.
Старото понятие за ИБФ е, че заболяването е генерализиран хронично възпаление, което лекувахме с противовъзпалителни – кортикостероидни медикаменти. Новата парадигма е, че ИБФ е болест причинена от повтарящи се тъканни увреждания на белия дроб, последвани от ненормален оздравителен отговор, което води до загуба на дихателна функция.
В Европа има около 80-100 хил. с това заболяване, което е в списъка на европейските редки болести.
Честотата на заболеваемост от ИБФ в ЕС и Северна Америка е 3-9 случая на 100 хил. население. У нас диагностицираните случаи са изключително малко – под 100. В действителност те са повече, поради трудното и често късно диагностициране. Ранната диагноза е затруднена, поради липсата на изявени симптоми. Тя  изисква опитен пулмолог – екипна  дейност и често налага биопсия. Повечето пациенти са със симптоми между 12 и 24 месеца преди откриването на диагнозата и прегледа при пулмолог. Искам да акцентирам, че най-важните диагностични тестове трябва да се извършват  само в УБ.
Надеждата за ранна диагноза са скриниращи програми за белодробен карцином при настоящи и бивши пушачи. Възможността да се открие рак на белия дроб в начален/ранен стадий обаче е сведена до нула. 16% от пациентите с ИБФ имат нормален рентгенов образ. Ето защо ранната компютърна томография на белия дроб е ключът към диагнозата.
ИБФ няма дефинитивно лечение, което да спре развитието на болестта. Но диагнозата трябва да се постави навреме и да се лекува с новите медикаменти, което отлага усложненията на заболяването във времето. Най –актуални са средствата, които повлияват фибротичния процес, както и възстановителните процеси. Лечението обаче трябва да стартира максимално рано. Надежда е новият антифибротичен медикамент, който пречи на разрастването на нефункционалната тъкан и запазва функциониращата нормална белодробна такава. Лечението струва около 2-3 хил. лв. месечно за пациент. У нас медикаментът не е в ПЛС за реимбурсиране от НЗОК и на един пациент с идиопатична белодробна фиброза му се дават само кортикостероиди при изострян. Все още е рано да се установи с колко може да се увеличи продължителността на живот с това лечение. Може би след 2-3 години ще имаме повече данни. Това, което знаем е, че тази терапия може да забави фаталния изход и да намали до някъде този паталогично-възпалителен процес.
В България се извършва геноцид спрямо пациентите с ИБФ, защото не се извършва белодробна трансплантация. Държавата не развива този терапевтичен метод. Няма политическа воля. Няма държавна личност, която да направи това, това, това, това, това – 5 неща...
Всеки здравен министър, който е изритван, означава, че е бил свестен и е искал да сложи някакъв ред в здравната ни система. Ние нямаме център за редки болести. Нямаме стандарт за диагностика и лечение на ИБФ. А липсата на холистичен подход (физическо, умствено, емоционално и духовно ниво) ограничава терапевтичните успехи и ние ставаме жертва на тази системна грешка.
На Чърчил принадлежат думите – обществото може да се оценява по това как то третира своите затворници.
У нас болните – те са затворниците...


понеделник, 12 декември 2016 г.

Лекарствената безопасност е първостепенен приоритет за Рош България



Диана Илиева представи опита на Рош България в лекарствената безопасност:



В централата на Рош България има отдел “Управление на риска за безопасността”, отговарящ за мониторинг на лекарствата, събиране и осигуряване на информация за пациентите и предписващите лекари. Докладването на нежелани ефекти на лекарствата има за цел да се защитят на първо място пациентите, както и да се осигури важна и актуална за оптимизиране на безопасното и ефикасно ползване на лекарствата. Лекарствената безопасност е първостепенен приоритет за компанията. Тя е нашата обща грижа.
Отговорникът по лекарствена безопасност в компанията отговаря за постоянното наблюдение на всички дейности по лекарствена безопасност, които се провеждат на местно ниво, включващи и събирането, обработката и предаването на информация относно лекарствената безопасност. Всички служители на Рош България и корпорацията са запознати с изискванията на дружеството относно процесите на лекарствената безопасност, включващи и докладването на нежелани събития.
Всеки трябва да знае, че може и е задължен да докладва нежелани реакции от лекарствата. Това не са само медицинските специалисти, но и самите пациенти. Тази информация е жизнено важна за бъдещото лечение на други хора и може да предотврати проблеми не само по време на терапията, но и значителен период след нея. Едновременно с това  ще се повишат качеството и резултата на лечението.
В края на 1950 и началото на 1960-те години, повече от 10 000 деца в 46 страни са родени с малформации като фокомелия (малформации на крайниците), последица от употребата на талидомид по време на бременност. Бедствието води до промяна в лекарствените регулации и много страни въвеждат по-строги правила за тестване и лицензиране на лекарствата.

Геном имат микробите, растенията, човекът и дори политиците




България е единствената страна в ЕС, която няма стандарт за генетични изследвания

Проф. Иво Кременски, консултант по генетика, с шеговито уточнение, че това са думи на американски учен каза, че геном имат микробите, растенията, човекът и дори политиците, откри семинар, посветен на 10-годишнината от създаването на Центъра по молекулна медицина към МУ - София.
В презентацията си той направи обстоен ретроспективен преглед и анализ. Припомняйки историята и хронологията на събитията подчерта, че  България е била една от водещите страни в Европа в областта на диагностиката и профилактиката на генетичните болести. Припомни, че генетичните изследвани у нас водят началото си от 1953 г., че през 1972 г. се въвеждат метаболитни и ензимни генетични изследвания, а през 1980 г. е създадена лабораторията по молекулярна патология. Припомни още, че през 2006 г. е създаден Център по молекулярна медицина и Национална генетична лаборатория. През през 2011 г.е открита лаборатория по клинична генетика, а през 2015 г.- лаборатория по геномна диагностика.  
Подчерта още, че освен качество в областта на генетичните и геномните изследвания са необходими и много пари.
От изнесените от него данни за м. г. е видно че у нас 350 болници, 8 генетични и 30 частни лаборатории. За съжаление  лекарите-генетици са изключително малко. Те са само 15, а за страната ни са необходими поне 70.
Проф. Кременски сподели, че в Европа лабораториите остават едни и същи и там има централизация, под контрол, докато у нас броят на лабораториите  непрекъснато нараства. Съобщи, че в САЩ  с обявената от президента Обама през м. г. инициатива "Прецизна медицина", са започнали запитвания за обществените нагласи за генетични и геномни изследвания. Едва тази година в един от щатите стартира проект за изследване на всички новородени. 
По думите му така се формулират следващите задачи за изследванията и у нас - предварително информиране на обществеността за ограниченията и рисковете от геномните изследвания и въвеждане на ефективна регулация, преди геномните технологии да бъдат приложени в сектора здравеопазване.
"Ще се окажем май неподготвени и изненадани.Защото все още нямаме национална стратегия, национален генетичен регистър, генетичен скрининг и ДНК-банка. България е единствената държава в Европа, която няма стандарт, няма национален качествен контрол, одит  върху провеждането на диагностични генетични изследвания. Те имат редица специфични изисквания, ограничения и дефинирани показания за назначаване и провеждане. Всичко останало носи риск, понякога с тежки последствия, както за болния, така и за семейството му. Очевидно нашето здравеопазване се нуждае от неотложно въвеждане на регулаторен, контролен орган за генетичните диагностични изследвания", каза той. 
Човек е изграден от 1 млн. белтъци и 22 хил. гени. При мутация в някои от тях, независимо от условията на околната среда, говорим за генетично заболяване. За сега са известни над 7000 такива, които са 80% от т.нар. редките болести. Повечето от генетичните заболявания са наследствени и рискът за повторение е от 25 до 100%.
НЗОК отделя 3,5 млн. лв., но ако трябва да се изследват всички нуждаещи се, са необходими 8 млн. лв. за гентични изследвания.
Статистическите данни пказват, че от тежки генетични заболявания се очаква да бъдат засегнати около 3-5% (3000 годишно) от новородените и около 2% (около 150 000) от общото население. С нарастване на възрастта на раждащите, влошаване на факторите на околната среда - храна, въздух, вода и начина на живот, без адекватни профилактични програми тези проценти непрекъснато, застрашително ще продължават да нарастват.Провеждане на скрининг без програма е само харчене на пари и създаване на безпокойство при изследваните, алармира проф. Кременски.
И отново шеговито завърши, че проучване от т. г. показва, че 40% от партийните ни нагласи са в гените...