сряда, 16 ноември 2016 г.

Световната телевизионна премиера на „МАРС“ достигна до 171 държави на 45 езикаПрез ноември и декември епичната поредица „МАРС“ на National Geographic ще изпрати зрителите по-далече от всякога, като разкаже за вълнуващия план за колонизирането на Червената планета през 2033 г. 
 

Качественият филмов сценарий, впечатляващите визуални ефекти и изключителната документалистика държат публиката в напрежение от първия до последния епизод.
Изпълнителните продуценти Рон Хауърд и Брайън Грейзър лично избират мексиканския визионер Еверардо Гут („Days of Grace”) да режисира филмовите сцени, заснети по-рано тази година в Будапеща и Мароко.
Действието в „Марс“, чиято премиера се състоя на 13-и ноември по National Geographic, се развива както в бъдещето, така и в наши дни. Световното телевизионно събитие съчетава в себе си елементи на игрално футуристично кино и документалистика под формата на интервюта с най-големите умове на съвременната наука. Те ще разкрият на зрителите как напредва развитието на космическите технологии, които ще позволят реализирането на първата успешна мисия до Марс. 
Годината е 2033-та и първата мисия с екипаж до Марс е на път да се превърне в реалност. Докато часовникът отброява последните 90 секунди до кацането, екипът астронавти на борда изживява последни мъчителни мигове преди да спусне совалката „Дедал“ на Червената планета. Те са свръх обучени и разполагат с най-доброто оборудване, но въпреки това ще трябва да се въоръжат и със сили отвъд човешките, за да завършат започнатото и да поставят началото на първата човешка колония на Марс.
Защо Марс? Марс предизвиква въображението ни по-силно от всички останали небесни тела в Слънчевата система. Големите умове в космическата наука се надпреварват да прогнозират не дали, а кога човешки крак ще стъпи на Червената планета.
Телевизионната поредица от шест епизода разказва вдъхновяваща история, преплетена с убедителна актьорска игра. Сюжетът е фокусиран върху първата мисия с екипаж до Марс с космическия кораб „Дедал“ през 2033 г. Тя се осъществява от внимателно подбран, висококвалифициран международен екип от астронавти. Те пътуват към Марс, за да поставят началото на нова ера в междупланетарната наука. Членовете на екипажа, избрани в тази историческа мисия, са най-добрите в своята област и опитът на всеки един е ключов за успеха на мисията.
Командир Бен Сойър (в ролята Бен Котън) е командващ мисията и системен инженер. Той е харизматичен лидер и опитен американски астронавт, летял много както за НАСА, така и за частни космически компании. Завършил е Масачузетския технологичен институт и е изключително отдаден на делото си човек. Мисията до Марс е връх в кариерата му и всичко, на което се е посветил.
Корейско-американският пилот Хана Сънг (в ролята Джайхей) е пилот и софтуерен инженер. Тя прекарва детството си в постоянно местене от една отдалечена американска база в друга, докато родителите й получават нови назначения. Това я превръща едновременно в човек, който копнее за стабилност и такъв, който може да направи свой дом на което и да е място. Тя и близначката й Джун мечтаят да пътуват в космоса още от деца, а сега това е реалност и тя е втори командир на мисията до Марс, в резултат на отдадена и последователна кариера.
Испанският хидробиолог и геохимик Хавиер Делгадо (в ролята Алберто Аман) е отговорен за установяването и поддържането на един от най-важните и ценни ресурси за новото селище – водата. Като запален голф играч, той е естествено социален и, въпреки че е твърд характер, по някакъв начин изолацията на Марс ще се окаже по-трудно предизвикателство за него, отколкото за много други членове на екипажа.
Френският физик и биохимик Амели Дюран (в ролята Клементин Пойдатз) е медик и най-съпричастния и социално умел член на екипажа. Това са безценни качества в среда на силен психологически стрес, с който астронавтите ще трябва да се справят.
Нигерийският инженер-механик и специалист по роботика Робърт Фуко (в ролята Сами Ротиби) е син на висш бюрократ и френски дипломат. Той демонстрира изключителна интелигентност от най-ранна възраст. Следват отлични академични резултати в няколко топ университета и скорошна докторска степен от Станфорд. Въпреки че е силно отдаден на мисията до Марс, понякога се впряга твърде много.
Руският екзобиолог и геолог Марта Кеймън (в ролята Анамариа Маринка) като млада става свидетел на сблъсъка на метеора в Челябинск през 2013 г. и това събитие я вдъхновява да се фокусира над своята докторантура, посветена на търсенето на следи от живот в марсианските метеорити. Като прагматик и реалист в живота, уравновесеният й характер ще бъде безценен на Марс.
Екипажът на „Дедал“ е подпомаган и от екип на Мars Mission Corporation на Земята, в Лондон. Той включва сестрата-близначка на Хана, Йон Сънг (в ролята отново е певицата Джайхей) и изпълнителния директор Ед Гран (в ролята Оливие Мартинез). Веднъж кацнали на Марс и създали база за операции, астронавтите преминават във втора фаза на проекта с британския ядрен физик Лесли Ричардсън (в ролята Косима Шоу) и съпруга й, световноизвестният експериментатор ботаник д-р Пол Ричардсън (в ролята Джон Лайт).
Освен че ни показва една художествена интерпретация на възможна бъдеща реалност, „Марс“ представя и позициите на водещи учени, които в момента работят по това мисията до Червената планета да се осъществи в действителност, не само на екрана. Поредицата събира брилянтни световни умове, сред които Чарлс Болдън, Директор на НАСА и бивш астронавт, Джим Грийн, директор планетарни науки в НАСА, Питър Диамандис, авиационен инженер, създател и председател на X-Prize, съосновател и съпредседател на Planetary Resources, Нийл Деграс Тайсън, астрофизик, директор на планетариума Хейдън Илон Мъск, изпълнителен директор на SpaceX и на Tesla Motors, както и председател на SolarCity, Джеймс Ловел, бивш астронавт на НАСА, капитан на Аполо 13, Робърт Зубрин, президент на The Mars Society; президент на Pioneer Astronautics, Стивън Петранек, писател, “How We’ll Live on Mars” („Как ще живеем на Марс“) и много други.

Открийте тайната на щастието и успеха в „Сократ и изкуството на диалога“ 44 притчи на древногръцкия мислител в една книга
Премиерният сборник „Сократ и изкуството на диалога“ на София Петрова ще ви отвори врата към мъдростта на един от най-прочутите световни философи и ще ви изненада с това колко
поучителни и същевременно прости и ясни са думите му. Книгата синтезира най-важното от схващанията на древногръцкия философ, представено в 44 диалогични притчи, които завършват с негови крилати фрази и надживели вековете сентенции.
Възгледите му за „непротивенето на злото“ изпреварват с няколко века основните постулати на християнството. Още през V в. пр.Хр. Сократ налага някои революционни и до днес убеждения. Сред тях е това, че щастието е напълно достижимо чрез лични усилия – като хармонизиране и рационализиране на човешките желания. Ключът към щастието, твърди той, е да се обърне вниманието встрани от тялото и да се насочи изцяло към душата, да се научим да усмиряваме ума, за да постигнем божествено състояние, подобно на спокойствие.
Сократ е наричан „най-мъдрия от всички мъдреци“. Негови са думите - „Аз знам, че нищо не знам…“ Той е една от най-интересните и ярки фигури на античния свят. Всичко, достигнало до нас, е предадено от учениците му – Сократ не е записал нито една своя мисъл, защото е бил убеден, че истинското знание и мъдрост са в живия диалог и в полемиката с опонента. Той е първият, който насочва интереса си към принципите на живота и твърди, че философията не е в догмите, а в начина, по който живеем. Преди него гръцката школа се е занимавала предимно с метафизични въпроси от типа „защо светът се случи“ и „от какво е изграден“.
Всичко, изречено от него преди 25 века звучи абсолютно актуално и днес, като например схващанията му за възпитанието: „Ако можех да се изкача на най-високото място в Атина, бих издигнал глас и обявил: съграждани, защо се трудите толкова, за да съберете богатство, а говорите толкова малко на децата си, на които трябва един ден да оставите всичко?“
Книгата е първата от новата поредица на издателство „Милениум“ „Философия за всеки“.  Някои от следващите заглавия в нея ще бъдат посветени на Конфуций, Соломон и Сенека.

16 Ноември – Световен ден на ХОБББългарските пулмолози ще отбележат Деня на хроничната обструктивна белодробна болест с безплатни прегледи в университетските градове София, Пловдив, Варна и Плевен

Хроничната обструктивна белодробна болест е заболяване, което причинява възпаление в белите дробове, увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища.
В резултат на тези промени се затруднява дишането. От ХОББ страдат милиони хора в цял свят, болестта е особено коварна, защото се открива на късен етап и повечето заболели започват лечение едва когато са настъпили необратими промени в дробовете им.
Статистиката е стряскаща - само в Европа всяка година от ХОББ умират 300 000 души. Болестта убива годишно повече хора, отколкото ракът на гърдата и ракът на белия дроб взети заедно. Прогнозата е към 2020 година болестта да бъде трета причина за смърт в света.
Основните причинители на заболяването са тютюнопушенето и замърсяването на въздуха, който дишаме, с фини прахови частици. Други причини са честите и неадекватно лекувани белодробни инфекции, непълноценното хранене, професионалните рискове, наследствеността и др. Един на всеки 10 възрастни над 40 години вероятно е болен от ХОББ, без дори да подозира за това.
Председателят на Българското дружество по белодробни болести доц. д-р Диана Петкова се обръща с горещ призив към застрашените, особено към дългогодишните пушачи: „В Деня на ХОББ можете свободно да се изследвате, не пропускайте тази възможност, изследването е бързо, леко и безболезнено, но то може да спаси живота ви!“
Безплатни спирометрични изследвания ще има в университетските градове София, Пловдив, Варна и Плевен. Пълният списък и часовете на прием можете да видите в сайта на БДББ www.brsnet.bg и на страницата на дружеството във Facebook http://www.facebook.com/bulgarskodbb .
Диана Хаджиангелова от Асоциация на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ, посочва, че в навечерието на Световния ден на ХОББ у нас липсва Национална програма за хронични белодробни заболявания, която да гарантира ранната им диагностика и адекватната превенция. Не е осигурено напълно безплатно лечение за пациентите с ХОББ, към момента те доплащат за своята терапия.
Българското дружество по белодробни болести и Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ са поели обществен ангажимент да продължат мащабната информационна кампания, която да информира обществото за социалната значимост на хроничните респираторни заболявания и ХОББ, в частност – посочва доц. Диана Петкова. - Двете организации обединяват усилията си и в готовността да споделят добрия опит на България в контрола, лечението и превенцията на хронични белодробни заболявания на европейско и международно ниво, организирайки кампании по застъпничество в Европейския парламент още в началото на 2017 г. Събитията в страната са организирани съвместно с партньорската пациентска Асоциация на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ.
 

Представители на Югозападно държавно предприятие и на Сдружение за дива природа БАЛКАНИ обсъдиха идеи за сътрудничествоПредизвикателствата и възможни съвместни дейности при управлението на едри хищници и
стопанисването на дивеча обсъдиха представители на всички 40 териториални поделения на Югозападното държавно предприятие и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ (www.balkani.org). Биолозите от не правителствената организация представиха изследвания върху състоянието на популациите на мечката, вълка, благородния елен и дивата коза в България, както и мерки за намаляване на щети от едрите хищници. Проучванията и дейностите в тази област са провеждани от 1997 г. насам и включват съвременни методи като проследяване с GPS нашийници, генетични изследвания, наблюдения с фотокапани и др. Интерес сред представителите на ЮЗДП предизвикаха провежданите проучвания за благороден елен, както и дейности по управлението и изучаването на кафявата мечка в България.
В малки работни групи участниците в срещата обсъдиха допирни точки, общи интереси и предизвикателства в стопанисването на дивеча на територията на ЮЗДП. Бяха набелязани области, в които не правителственият и държавният сектор може да си сътрудничи чрез съвместни дейности и проекти. Участниците в срещата се съгласиха, че бракониерството представлява основен проблем в работата им. Образованието и информационните дейности по отношение на управлението и опазването на био разнообразието бяха определени като сфери с голям потенциал за сътрудничество. Разпозна се и нуждата от въвеждане на съвременни методи за мониторинг на дивеча и от обмен на данни. Предстои формиране на работни групи по приоритетни направления, които да предложат провеждане на конкретни дейности в следващите години.
Подобни работни срещи са заложени в плановете за действие за кафявата мечка и вълка в България с цел подобряване на комуникацията между всички заинтересовани страни при опазването на природните богатства на България.

115000 млади европейци са обучени и наети по инициативата „Алианс за младежта“ от 2014 г. насамИнициативата „Алианс за младежта“ е насочена към бизнеса и цели да насърчава младежката заетост в Европа. Началото й е поставено от Нестле през 2014 г., като към момента обединява
повече от 200 големи и малки компании.
Освен това компаниите са създали повече от 600 системи за дуално обучение в Европа и са организирали 10000 семинара, които да подготвят току-що завършилите млади хора при интервю за работа или да им помогнат да навлязат на пазара на труда. Предлагайки директни стажове, компаниите искат да засегнат проблема с липсата на опит, който младите безработни европейци все още посочват като основна пречка да бъдат наети на работа.
„Само за две години „Алианс за младежта“ се превърна от инициатива на една компания в широко социално движение. Имаме компании-членки в 23 европейски държави, които не само осигуряват работа и обучение, но и работят заедно с власти и училища, за да създават нови възможности. Превърнахме се в истински посланици на каузата за младежка заетост”, сподели Луис Кантарел, изпълнителен вицепрезидент на Нестле.
Карън Фичък, президент на компанията за маркетингови проучвания Nielsen, коментира:
„Проучване сред 1700 стажанти показва, че 96% от тях вярват, че стажът ще им помогне в търсенето на работа след като завършат образованието си, а 98% биха го препоръчали и на други. Това доказва, че трябва да продължим да инвестираме в укрепването на връзката между образованието и компаниите.“
По време на среща в Европейския парламент Нестле и „Алиансът за младежта“ поеха ангажимента да удвоят усилията си и да създадат 230 000 нови възможности за млади европейци между 2017 и 2020 г.

За 11-та поредна година програма „Готови за успех” оказва подкрепа на отлични ученици и студенти


Класирането им е по успех.Младежи са без един или двама родители. Подкрепата, за да продължат образованието си е не само защото са ощетени от съдбата, а защото имат изключителни постижения и са мотивирани и целеустремени. 
Стипендиантите на „Готови за успех” тази година са 113, сред тях са 14 бъдещи лекари, 4 бъдещи юристи, 7 икономисти, 2 журналисти, 4 специалисти по биотехнологии, 5 компютърни специалисти, 4 учители, художничка, археолог.... 
Дарители на програмата връчиха стипендиите на момичета и момчета от цяла България на специална церемония.
"Искам се обърна към стипендиантите - вие сте! На вас принадлежи бъдещето, за да
оправите нещата. А на дарителите искам да кажа - ние сме! Наша е отговорността да правим нещата по най-добрия възможен начин. Защото вярвам, че когато всеки прави това, за което отговаря и когато отговорността е значима част от нашия живот, нещата вървят по-добре”, каза Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause.
"Успехът се постига с талант, но и с много с труд. Пожелавам ви да използвате разумно тези стипендии, за да направите най-доброто с таланта си”, подчерта Деница Сачева, зам.- министър на труда и социалната политика. Успех им пожела и Валентин Георгиев, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България.
Тази година още 6 компании се присъединиха към каузата Готови за успех - Бер-Хелла Термоконтрол, Инвестбанк, Фърст онлайн солюшънс, Фератум, Телъс Интернешънъл Юръп и Глобъл Груп. Неотдавна аз самият бях стипендиант на тази програма, чест е за мен тази вечер да съм в редиците на дарителите, обърна се към гостите Янко Димитров от Бер-Хелла Термоконтрол. За да си успял, трябва да положиш и много труд - талантът не е достатъчен. Не забравяйте този момент, пазете го в себе си и ви пожелавам един ден да застанете в редиците на тези, които могат да даряват, каза Филип Угринов, вицепрезидент на Телъс Интернешънъл Юръп.
Дарители на "Готови за успех" през 2016/2017 са още Контур Глобал Марица Изток 3, еКомера, Амжен, Интраком, ПиПиДи, Вега Медикал, Представителството на Световната банка в България, Акта Верба, Данекс 2002, Холдинг Загора. Каузата подкрепят и стотици служители в различни компании, които даряват всеки месец определена от тях сума от заплатата си. Стипендиантската програма за отличници без родители започна първо като кауза за дарителите по ведомост в Мобилтел, в далечната 2003. От 2006 година инициативата вече се казва Готови за успех и със сътрудничеството на Фондация СИРАК се превърна в стипендиантската програма, която познаваме днес. За 11 години заедно сме осигурили повече от 1140 стипендии на обща стойност над 1,7 млн. лв.
Можете да подкрепите инициативата с SMS с текст DMS USPEH на номер 17 777 или с онлайн дарение в Платформата.бгвторник, 15 ноември 2016 г.

Оргахим пуска специална настилка - иновация за българския пазар, имаща малко аналози в чужбинаDEKO di marmo представлява декоративна подова настилка от естествени мраморни камъчета, свързани с UV-устойчива епоксидна смола. Покритието е с подчертани естетически, дрениращи, противохлъзгащи и звукопоглъщащи функции. Настилката е без аналог на българския пазар и съчетава елегантността на италианския мрамор с функционалността на чистата епоксидна смола, като придава естествен стил и комфорт на зоните в които е положена настилката.
Съставът и външния вид на покритието го прави особено подходящо при изграждането на: алеи и велоалеи; тротоари; зони около фонтани и басейни; подходи към гаражи и паркинг зони; СПА центрове;  изложбени зали  и шоуруми;  магазини и офиси; фоайета, входни пространстви и др.
DEKO di marmo се добива от естествен италиански мрамор, като всички камъчета са гладки и със заоблени ръбове, което придава приятно усещане при допир с настилката.
Клиентите имат възможност за избор измежду  14 цвята, като те могат да се комбинират за достигането на множество различни естетически решения. Смолата, която се използва, подсилва естествения цвят на мраморните частици и им придава постоянен гланцов (мокър) ефект.
Според нуждите на клиента, настилката DEKO di marmo може да бъде с отворена или със затворена структура. При отворената структура, освен естетическата и противохлъзгащата функция, водеща е и дренажната способност на настилката. Този вариант е особено подходящ за приложения около басейни, алеи, фонтани, паркинг зони и др. Затворената структура се получава чрез добавяне на допълнително количество прозрачна смола, което придава водоплътност на настилката (не позволява преминаването на течности). Това спомага за лесната и поддръжка и почистване, особено при разливи.  При този вариант водеща е декоративната функция на настилка (търсена в заведения за обществено хранене: барове, ресторанти, кафенета, сладкарници и др.) И при двете структури покритието е и химически и механично устойчиво с противохлъзгащ ефект.

Балет „Арабеск“ среща Изтока и Запада в новия си нестандартен спектакъл „Сянка от копнеж“Той е вдъхновен от едноимената книга на поетесата Силвия Стефанова. Премиерата е на 18 ноември, когато зрителите ще могат да видят японската естетика на съзерцанието и
европейската музикална експресивност, претворени в танц.
Спектакълът, съдържащ три едноактни балетни миниатюри по хореографията на Боряна Сечанова, Анна Донева и Антъни Мидълтон, оставя у зрителя емоцията на съвършеното, нюансите на най-дълбокото вглеждане в себе си и мечтата за пътуване във времето.
„Сянка от копнеж“ предлага едно нестандартно пътешествие в света на старинните японски петстишия „танка”, които се трансформират в музика, поезия и танц. Структурата на спектакъла наподобява аналогична поетична форма в японските класически стихове - ренга. Това е една отворена форма на щафетно дописване на съдържанието, като в нея всеки творец се оттласква от творбата на предишния, при която резултат е един неочаквано красив спектакъл, издават от екипа на „Арабеск“.
Първата миниатюра - „Капка в океана“ е хореография на Антъни Мидълтън по музика на Добринка Табакова.
Двете премиерни пиеси на Анна Донева и Боряна Сечанова пък търсят връзката между светоусещането на безсмъртните японски поети и днешните български творци чрез отгласа на любовното чувство. То е затрогващо интимно, но и философски надхвърлящо времето.
Втората миниатюра „Шепот“ е на хореографката Анна Донева, по музика на Дмитрий Шостакович. С много динамичен танцов език фигурите на танцьорите сякаш напомнят графиката на йероглифите.
Третата пиеса - „Удоволствието да не правиш нищо“ е по хореография на Боряна Сечанова и
музиката на Телеман. Интересно обработена чрез импровизациите на живо на талантливия български виолист Валентин Геров /член на Квартет „София“/, който зрителите ще видят на сцената на музикалния театър.
Кимона, японска звучност, игра на нюанси, съвременна експресия, вдъхновение и страст са кодовете в изпълнението на танцьорите от „Арабеск“. Така отново тайнството на вечното изкуство и не умиращата любов от книгата „Сянка от копнеж“ заживява на сцената.

Български тийнейджър рисува с най-добрите графити райтъри на Барселона15-годишният Тони Михайлов, победител в Sprite Graffiti Аcademy 2016, се завърна от своето
незабравимо приключение в Барселона, където се срещна с райтъри от Испания, посети галерията за street art на един от най-артистичните европейскии градове и се наслади на възможността да надникне във фабриката на емблематичните графити продукти и аксесоари - Montana.
Испанският графити артист VINO посрещна талантливия тийнейджър и го представи на местни графити артисти, с които Тони сподели страстта си към градското изкуство и остави своето послание върху стените на една от най-популярните галерии за street art в Барселона.
„Наистина съм впечатлен от това, което Тони се е научил да прави със спрейовете и то за толкова кратко време. Очевидно в България има много талантливи млади хора, които са жадни за нови знания и не трябва да изпускате тази страст, защото това е най-важното за развитието на един артист. нетърпение очаквам талантите, които Sprite Graffiti Academy ще открие през следващата година и ще се радвам да ги посрещнем отново в Барселона “, сподели VINO след срещата си с Тони
Тази година Sprite Graffiti Academy започна още през месец юни под надслов „City is Thirsty“ и превърна пространствата на стара фабрика в произведение на изкуството. В инициативата взеха участие повече от 20 райтъри, които се развихриха по стените на „FiveHigh Indoor Skate Park“. @SGA2016 продължи с първата в България напълно безплатна лятна графити академия, която се провеждаше в градината на @TheSite. Целта на академията бе да обхване наистина важните елементи от рисуването с графити и графити културата като цяло – от подготовката на материалите и повърхностите до пресъздаването на букви и характери, наблягайки на факта, че мисията на един добър графити артист е да „съживява“ сивата градска среда. @SGA2016 излезе извън пределите на столицата и се включи в младежкия фестивал The Bridge, който всяка година превръща гр. Видин в мека на арт заниманията за млади хора от цялата страна. За финал, младите талантливи участници показаха уменията си пред испанския графити майстор VINO, който проведе безплатен workshop в столичния парк „Заимов” през септември.


Отборът Poboy спечели купата на БМФ Порт БургасМладите футболисти ще подкрепят  „Лудогорец”  в мача за Шампионска лига с „Базел” от трибуните на стадиона в София

Сборният отбор Poboy спечели купата на БМФ Порт Бургас на турнира по минифутбол за младежи и голямата награда – билети за мача от Шампионска лига „Лудогорец” – „Базел”. В
оспорван финал учениците от различни училища, импровизирали свой отбор специално за тази надпревара, надиграха другия финалист на турнира – също сборния „Червените дяволи“. Така те извоюваха правото си на 23 ноември да бъдат на трибуните на Национален  стадион „Васил Левски” и да подкрепят  българския отбор в битката за Шампионска лига. Билетите за мача са осигурени от организатора и спонсора на футболния турнир „БМФ Порт Бургас” ЕАД - концесионер на пристанищните терминали „Изток 2” и „Бургас Запад”.
Организаторите излъчиха и още две специални награди. За най-добър вратар на турнира беше обявен вратарят на „Червените дяволи“ Ростислав Карашки, а за феърплей състезател – Даниел Вичинян от английската гимназия. Двете момчета също получиха билети за мача „Лудогорец“ – „Базел“.

Д-р Олесия Велинова от център по естетика Persona, дерматолог: 4 D измерен филър ни подмладява за 30 минутиBio-expander моделира лицето ни по поръчкаКрасивата и поддържана кожа е визитната картичка на всеки човек. За жалост годините не прощават на никого. С течение на времето се появяват и издайниците на възрастта - овалът на
лицето се отпуска, по ъглите на устата и очите се повяват бръчки, ръцете се набраздяват.„Живеем в динамично време и изискванията към съвременната жена са много високи. Едно от тези изисквания е тя да е млада и красива, по възможност дълго време. За разлика от нашите майки, които не са имали възможността да ползват естетичната медицина, ние сме облагодетелствани. Непрекъснато излизат нови методи за подмладяване. Един от последните е т.нар Bio-expander – 4 D измерен препарат за биореволюметрия. С други думи на помощ срещу белезите на времето идва новата биотерапия, която отнема 10 години от лицето ни. Нарича се биореволюметрия и е изключително подходяща при изменение на контура на лицето, при бръчици около устата или очите, при намалена еластичност на кожата и при изменение на цвета на лицето. Помага и за коригиране на грешки от други видове козметични процедури и операции. Процедурата е най-новият метод за коригиране, способен не само да възстанови загубения с времето обем посредством контурна пластика, но и значително да подмлади лицето чрез биоревитализация. Появата на новия метод позволява да бъдат решени наведнъж няколко задачи в естетичната медицина - подмладяване на лицето , допълнителна хидратация на тъканите,реконструирането на кожата и възстановяването й чрез стимулиране на производство на природен еластин и колаген.
Обикновените филъри запълват бръчките само визуално, а биореволюметричните препарати въздействат комплексно върху кожата, подмладявайки я. По този начин биореволюметриците могат напълно да заменят филърите, а филърите никога няма да могат изцяло да се използват вместо новата терапия. Периодът на възстановяване е сведен до минимум, а процедурата практически е безболезнена.
Bio-Expander се инжектира като филър със специална радиална техника посредством
микроканюла в периорбиталната, периоралната зона, шията, деколтето, ръцете, скулите. Използва се за ремоделиране на лицеви обеми, коригиране на скулата и областта под нея, коригиране контура на лицето. Може да се постави еднократно, като ефектът му ще бъде между 6 и 8 месеца. При по-възрастни жени със суха кожа се прилага 3 пъти в продължение на 3 месеца. Терапията продължава 30 минути и с нея се подсилва също така тонуса и еластичността на кожата. След процедурата пациентите не бива да се излагат на прекомерна топлина – слънце, солариум, лазер, нито на интензивен студ.
-----
Д-р Велинова има над 8-годишен опит - натрупан по време на работата си в Москва.
Тя е работила там в прочутата „Лин Лайн“, популярна като мястото, където политици и известни лица от шоубизнеса на Русия се разкрасяват и подмладяват. Освен това е специализирала естетична дерматология в НИУВ, преминала е квалификации в Италия и Германия.
Тя е единственият международен сертифициран тренер за България на италианските филъри Regenyal Idea.

Катя Ковачева – бизнесдамата, която написа първата и последната си книга за... да обърне страницатаДетство в Куба, юношество в Ангола, работа като организатор на екскурзии до Истанбул, продавачка в плод и зеленчук, секретарка на посланик, съветник в училище, собственик на тапицерско ателие,  на голяма фирма с повече от 100 души персонал ... и зрелищен фалит.
Това накратко е животът на Катя Ковачева, автор на книгата „Шапка му свалям на този живот, задето ме научи на всичко”. Заглавието е достатъчно ярко, за да стане ясно, че това ще е първата и последната творба на дамата с изумително пъстър живот, изпълнен с обрати.
Но томчето не е само „мемоари”. В него се преплитат разсъжденията и философските промисли, до които тя е достигнала по възможно най-трудния начин. Колко литра любов можеш да налееш в едно филджанче”, се пита Катя всеки път, когато тя се оказва по-силната движеща сила в една връзка.
Десетки пъти е попадала в „мъртвата хватка” на тангото, сгромолясвала се е финансово и емоционално и се е привдигала, защото срещу нея четири детски очи я гледат в очакване на всекидневното чудо.
От баща си проф. Стоян Цоков Ковачева е научила най-важния житейски урок – да бъде свободен дух, да е убедена, че няма непостижими неща и да умее да превръща в реалност и немислимото.
Авторката е „осиновена и благословена”, защото е случила на родители, които са й дали пълната си подкрепа, осигурили са й карибско детство и са й внушили силата да опитва. Тя познава истинските си родители, защото майка й всъщност е нейната леля, но наистина осъзнава колко голям е късметът й да бъде избрана от хората, които са я отгледали.
Първоначално Катя Ковачева започва книгата с идеята да я подари на децата и внуците си, та когато я запитат за живота и възгледите й да не пропусне нищо смислено и ценно. Но, както обикновено се случва  „Шапка му свалям на този живот, задето ме научи на всичко” се измъква от калъпа на намеренията.
Когато започва да разказва случки от живота си, преплетени с философски прозрения, на журналистката Магдалена Гигова, която се е наела с литературната обработка на текста, авторката е далеч от идеята, че книгата ще е нещо повече от бутиково издание за приятели.
Стойността на материала (по мнението на околните) я убеждава в обратното. Също така и един...сън. На Катя й се присънва, че представя книгата си в дълга червена рокля пред приятели и бизнес-партньори и тя изпълни съвсем точно личното си пророчество.
Катя поръчва илюстрациите на художника Кирил Симчев, който създава 23
картини и 23 калиграфски букви (колкото са главите в книгата) във вид на платна. Всички приходи от продадените книги, както и от художествените произведения ще отидат за благотворителност. Сред гостите (предимно хора, с които Ковачева се е сприятелила покрай работата си през годините), както и най-близките й, бяха и певецът Етиен Леви, издателката на списание „Примиум лайфстайл” Ирена Комитова, Агент Тенев, журналисти от водещи медии, известни лекари, интелектуалци, представители на дипломатически мисии.
Представянето на книгата бе в 158-годишната изба на Дома на виното в София. Под вековната плесен, при която най-добре зрее брендито, наздравици са вдигали Яворов и Елин Пелин, цар Фердинанд и цар Борис Трети, Блага Димитрова и още много интелектуалци.
Саксофонист на живо изпълняваше популярни джаз стандарти, а дъщерята на Катя – Надежда, която е певица поздрави майка си със специално написана песен. Верни оръженосци на авторката бяха и двамата й внуци Христо и Катрин, които получиха надписани книги с автограф от баба си. Момченцето, обаче, бе най-гордо с филзовата шапка, която тя нахлупи на главата му.
Журналистката Магдалена Гигова поднесе уникален подарък на Катя – серия от напълно валидни пощенски марки с корицата на книгата „Шапка му свалям на този живот, задето ме научи на всичко”.
Ковачева няма претенциите да е писател, тя просто и откровено споделя спирки и отбивки от житейския си път. И го прави задълбочено, със сочен и своеобразен език, като повествованието се лее леко.
"Шапка му свалям на този живот, задето ме научи на всичко" преплита лични преживявания и философски прозрения, любопитни, смешни и дори трагични случки с изводи, до които можеш да стигнеш само по най-трудния начин, сподели тя и подчерта, че благодари на Господ, че й е пратил фалит, при който губи всичко, дори и дома си, но това й дава една друга перспектива, през която да осмисли живота си и да тръгне по съвсем различен път.

Д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването /2010-2012 г: Москов ще остане в историята с безумието „с пръстови отпечатъци в болница”


В здравеопазването в последните 2 г. правителството на ГЕРБ демонстрира пълно разминаване между поставени цели, заявени очаквания и реални резултати. Спомняме си
преди 2 г., когато бе назначен д-р Петър Москов като министър, какви неща говореше. Много от обещанията му междувременно се модифицираха и нямаха нищо общо нито с предизборните програми – било то на ГЕРБ, било то на РБ, откъдето бе предложен ресорният министър. Появиха се други идеи и накрая като теглим чертата, вероятно д-р Москов ще влезе в историята като министъра, който въведе пръстовите отпечатъци за влизане в болница. Една доста спорна мярка, която хората масово отхвърлят и която неведнъж сме коментирали. Сред възловите предложения на здравния министър е разделянето на здравните пакети – на основен и допълнителен. Мярка, която в условията на една единствена Здравна каса, която да финансира едното и другото, е трудно да се реализира. Една година парламентарно време беше „изядено”, за да се обяснява колко добро е това решение, а единственият, който възторжено го твърдеше, бе самият д-р Москов. Но така или иначе той се ползваше с една уникална свобода на действие, която нямаше през последните 15-16 г. никой наш здравен министър. За това съдя по начина, по който се приемаха неговите законопроекти, въпреки негодуванието на мнозинството и на най-голямата партия. Въпреки това се твърдеше, че след като го е поискал д-р Москов, като на едно малко детенце – трябва да му се даде „играчката”. Все пак, е добре, че живеем в демократична държава и накрая се намеси Конституционния съд, който отмени това спорно предложение на министъра. Ако ме попитате как се чувствам след тези избори, ще призная, че съм неутрално настроен, но, ако има нещо, от което биха спечелили всички българи, мисля, че е добре да има нов здравен министър. Защото въпреки решението на КС и критиките, които бяха отправени, д-р Москов отново предложи този текст за разделянето на здравните пакети да се гледа в НС. Смятам също, че въведената норма за влизане в болница с пръстови отпечатъци също трябва да бъде преразгледана. Но това е, как да кажа, най-атрактивната част от тази сбъркана политика, която всички понасят на собствен гръб. Докато един министър трябва да се занимава и с други неща, често невидими за хората, но които косвено, в дългосрочен аспект, могат да подобрят условията им на живот. Ето, такава политика не правеше д-р Москов. Нима не помните какво обещаваше досегашният здравен министър? Че ще изгони търговците на здраве от храма, въведе здравна карта, която на практика остана на хартия, обещаваше болниците да се конкурират за договор със Здравната каса. Но нито едно от тези неща не се случи. Напротив, д-р Москов се въвлече в няколко скандала, за които имаше сериозен политически чадър и се измъкна невредим. Например, това бе скандалът с ваксините. При други условия и при друг министър случаят моментално щеше да отиде в прокуратурата и оттам щеше да има повдигнато обвинение, след което министърът да освободи заемания пост. А помните ли показните акции във Фонда за лечение на деца, които бяха инспирирани косвено от него? Категоричен съм, че това имаше негативен отклик в обществото. Но единственият, който бе късоглед за тези последствия, бе премиерът Борисов. Който, забележете, винаги е бил еталон на реактивност, т.е. на човек, който много бързо схваща настроенията и коригира грешните ходове на момента. Винаги съм мислел, че той е толкова наблюдателен, че дори това му качество му пречи за осъществяване на дълготрайна и устойчива политика. И бях направо поразен, че Борисов не виждаше и не чуваше сигналите от пагубните решения на министър Москов в здравеопазването. А негативите от това започнаха лека полека да се лепят на цялото управляващо мнозинство. Вероятно колапсът или кризата в здравеопазването да не са били от решаващо значение за тези избори, но бяха със сигурност от онези едри капки, заради които „водата в чашата преля”. Претенциозно е от името на пациенти и лекари да правя обобщения за управлението на Борисов и министъра му в сферата на здравеопазването. Но мога да направя това от свое име и от страна на хората, с които работя. Д-р Москов бе един от доста „екзотичните министри” в кабинета на Борисов, направи изключително спорни предложения и ще си остане в историята завинаги обвързан с безумието „пръстови отпечатъци за влизане в болница”.


БГНЕС
Снимка: БГНЕС

БСП: Предстоят разговори за премахване на пръстовия отпечатък в болницитеОбмисля се възможността за премахване на пръстовия идентификатор като метод за регистрация в болниците. По темата предстоят разговори, информира депутатът от БСП д-р
Емил Райнов и допълни, че новата система за вход в болниците е "едно пълно безумие", пише БГНЕС.
Междувременно управителят на здравната каса д-р Глинка Комитов коментира, че премахването на пръстовия идентификатор няма да върне на касата парите, похарчени за внедряването му като система.
Комитов обаче допълни, че ако бъдещият ресорен министър намери начин да прекрати действието на новата регистрационна система, то касата ще бъде длъжна да го изпълни.
Предстоят разговори за премахване на пръстовия идентификатор в болниците, информира д-р Емил Райнов днес след извънредно заседание на парламентарната Комисия по здравеопазване, на което бе приет на първо четене бюджетът на здравната каса за догодина.
"Това е пълно безумие. Тази теза априори всеки е престъпник, затова дава пръстов отпечатък, се прехвърля на това, че всяка болница априори е бандит. Затова трябва да се спре изпълнението. Това е несериозно, но при всички случаи трябва да има контрол. В момента нежеланието за ефективен контрол се прикрива с други мерки, които всички ги отхвърлят", обясни Райнов.
По-рано днес парламентарната здравна комисия прие на първо четене Проектобюджетът на НЗОК за 2017 г. с 9 гласа „за“. Петима депутати гласуваха „против“, а двама – „въздържал се“.
Лекарите и депутатите от БСП бяха единодушни, че трябва да отпадне възможността, която се дава на здравната каса да прекратява договори с болници, независимо дали лечебните заведения обжалват решението на институцията.


Ние не можем да бъдем съгласни с един такъв текст“, подчерта д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС и призова тази мярка да бъде премахната преди второто четене на законопроекта.
„Докато се водят делата, е ясно, че болницата ще фалира, а това ще се отрази на цялата болнична система,“ подчерта  председателят на НСЧБ д-р Николай Болтаджиев.
От БСП и от съсловната организация бяха категорични още, че не е редно в новия бюджет единствено средствата за лекарства да нямат никакво ограничение, а при болниците да продължават да фигурират лимити, независимо, че вече функционира нов метод на регистрация, посредством пръстов идентификатор.
От ГЕРБ пък се обявиха в подкрепа на проекта за новия бюджет, който предвижда 247 млн. лв. повече за здраве от парите, заложени за настоящата година.
От 1 ноември пръстовият идентификатор стана задължителен метод за регистрация в болници. Само за чекиралите се чрез него пациенти здравната каса вече заплаща дължимото на лечебните заведения.
Въвеждането на пръстов идентификатор като задължителен вход за болници първоначално бе предвидено за началото на октомври. По-късно обаче този срок бе отложен с месец, а като причина бе посочен фактът, че не всички лечебни заведения са успели да купят необходимите четци за пръстова идентификация.
Единичната цена на устройствата за пръстова идентификация, които болниците трябваше да закупят, е 286 лева. Стойността, която здравната каса трябваше да заплати за цялата система, бе около 400 000 лева.


Снимка: bnr.bg
 2 халби бира на ден предпазват от инсултПиенето на една или две халби бира на ден може да понижи риска от инсулт или
сърдечносъдови заболявания, тъй като забавя намаляването на "добрия" холестерол, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване, съобщава ДАРИК нюз.
За целите му специалисти от университета на Пенсилвания са анализирали данни за консумацията на алкохол сред 80 000 здрави китайци, наблюдавани в продължение на шест години.
Изследователите са установили, че с течение на времето нивата на "добрия" холестеролнамаляват, но умерената употреба на алкохол, и в частност на бира, забавя този процес. Предпочитанието към по-твърди напитки не е оказало същото благоприятно въздействие. Ефектът от виното не е бил достатъчно добре проучен.
Умерена консумация се равнява на две халби бира дневно за мъжете и на една за жените.
Липопротеинът с висока плътност (HDL), известен като "добър" холестерол, има свойството да подпомага отстраняването на плаките на "лошия" холестерол (LDL - липопротеин с ниска плътност) от артериите, като по този начин понижава риска от развитие на сърдечносъдови проблеми.
Ниските нива на "добрия" холестерол са свързани с опасност от болести на сърцето като инсулт и инфаркт, напомнят експертите.

novinite.bg
Снимка: Novini.bg

Москов не би се съгласил да бъде служебен министърМинистърът на здравеопазването д-р Петър Москов не би се съгласил да бъде служебен
министър, в случай, че му предложат тази възможност при сформирането на евентуален служебен кабинет. Това увери самият той след заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, на което бе приет на първо четене бюджетът за здраве за догодина, информира ДАРИК нюз.
С новия бюджет не се съгласиха от Лекарския съюз, представители на частни и общински болници, както и от БСП. Лекарите и депутатите от БСП бяха единодушни, че трябва да отпадне възможността, която се дава на здравната каса да прекратява договори с болници, независимо дали лечебните заведения обжалват решението на институцията.
От партията и от съсловната организация бяха категорични също така, че не е редно в новия бюджет единствено средствата за лекарства да нямат никакво ограничение, а при болниците да продължават да фигурират лимити, независимо, че вече функционира нов метод на регистрация, посредством пръстов идентификатор.
От ГЕРБ пък се обявиха в подкрепа на проекта за новия бюджет, който предвижда 247 млн. лева повече за здраве от парите, заложени за настоящата година.

novinite.bg
Снимка: БГНЕС