Translate

четвъртък, 1 декември 2016 г.

България, Словения, Унгария и Хърватия със съвместни въздушни спецчасти

Те  ще действат в различни мисии по света, включително и в борбата срещу терористите в
Средиземно море и северната част на Африка, пише БГНЕС.
Според излизащият в Загреб вестник "Ютарни лист" става въпрос за партньорство, което Хърватия е приела, след като е проучила няколко различни модели за международна подкрепа в рамките на партньорството със съюзниците от НАТО.
Преговорите за създаването на съвместни спецчасти между четирите държави започнаха миналата година, след като министрите на отбраната от тези страни подписаха писмо за намерения по този въпрос.
Тези сили имат за цел да бъдат разполагани в тила на враговете в борбата срещу тероризма и при евентуална евакуация на собствените им сили от териториите, които са под контрол на врага, пише още вестникът.
Съвместните въздушни спецчасти на България, Хърватия, Унгария и Словения ще приличат много на британските специални части САС, за които се твърди, че са сред най-добрите в света.
Основен инициатор на тази идея са САЩ, които от доста дълго време призовават за създаване на спецчасти на територията на Хърватия, които в бъдеще ще бъдат използвани за операциите на НАТО в Средиземно море и северната част на Африка. По всяка вероятност базата на тези части ще се намира на летището Удбина, недалеч от град Задар на Адриатическо море.
Хърватското министерство на отбраната потвърди информацията за създаването на многонационални въздушни части и че този процес е в самото начало.

Няма коментари:

Публикуване на коментар