Translate

сряда, 7 декември 2016 г.

Книгата „Разстрелът на Христо Ботйов“дава отговор на въпроса - кой е убиецът



Сензационната книга „Разстрелът на Христо Ботйов“ на Веселин Игнатов, тиражирана от издателство „Милениум“, ни помирява с духа на един от най-големите кумири на нацията, казвайки истината за смъртта му. В юбилейната 140-та година от гибелта на гения е време да прозрем истината и да отхвърлим митовете, витаещи около кончината му.
Кой уби Ботев? Това е една от най-големите загадки в българската история.Има ли предател в най-близкото му обкръжение? Каква е ролята на Никола Обретенов, Георги Апостолов и на другите му съратници?
Писателят-документалист Веселин Игнатов слага кръст на гъмжилото от противоречия, лъжи, нелепи версии и спекулации, свързани със смъртта на Ботев. Базирайки труда си на повече от 100 исторически извора – протоколи, изследвания, лични свидетелства, научни хипотези и анализи, авторът проследява пътя на поета до неговата Голгота и дава ясен отговор на въпросите: Колко митове витаят около смъртта на Ботев и кой е най-абсурдният?; Какви са несъответствията между официалната версия и действителността?.Словесни фокусничества или истина са свидетелствата на съратниците на революционера и др.
Неподражаемият творчески стил на Игнатов отпраща директно към времето на героя, а сред архаичните думи и изрази остроумно и на място звучат съвременни термини и идеи. Така не само с описаните събития и анализа си, а и с езика на книгата изследователят ни потапя в епохата и годините, след нея, спуснали завесата на мистерията.
---------------------
Веселин Игнатов (1957 г.) е завършил е Български език и история във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и е учителствал в град Добрич. Автор е на пет документални книги, а научните му изследвания и литературно-критическите текстове в централния периодичен и академичен печат са над 135.


Няма коментари:

Публикуване на коментар