Translate

понеделник, 12 декември 2016 г.

Книгата "Конфуций и търсенето на пътя" – трябва да присъства във всяка семейна библиотека



Изданието е второто заглавие от интригуващата поредица "Филисофия за всеки".
Във всеки от сборниците в новата философска серия на издателство "Милениум" – с по 44
притчи са представени посланията на един от четирима велики мъдреци – Сократ („Сократ и изкуството на диалога“), Конфуций, цар Соломон и Сенека.
Сборниците "приземяват" сложната философия и я правят близка и разбираема за всеки читател, дори за деца. Те поднасят на читателите притчи, от които могат да се поучат хора от всяка възраст, защото езикът им е достъпен и разбираем, а историите в тях - универсални и актуални и днес. С един замах мислите на великите отхвърлят завесата на множество съвременни заблуди и разкриват съкровеното в битието.
Китайците наричат Конфуций „най-великия учител” и го почитат почти като бог. Самият той не се е определял като теоретик, а като мъдрец, който изисква и поставя реални цели. В рамките на дългия си живот, от 551 до 478 г. пр. Хр., Кун Фудзъ, Кунг Фу Тсе или Кун ЦиУ, както различно траскрибират името му, неспирно преподавал на околните философията на познанието и ги мотивирал за личностно интелектуално обогатяване. Резултатите от учението му имали за цел да помогнат на последователите му да открият пътя, който ще ги изведе към всичко висше и образцово.
Конфуций обикновено изразявал поученията си в кратки фрази, отворени за различни интерпретации. Сред главните им идеи се открояват значението на добродетелния живот и синовната преданост. Конфуцианството и китайската философия в цялост се фокусират върху практическите въпроси на морала и етиката: какво трябва да прави човек, за да усъвършенства себе си и средата си на живот, и как да постигне морална хармония. В "Конфуций и търсенето на пътя" са подбрани най-значимите притчи на и за философа, допълнени от безсмъртните му истини, изразени в кратки сентенции, които звучат така:
Ако мразиш даден човек, значи той те е победил.
Ако си най-умният човек в стаята, тогава си в грешната стая.
Безкрайното търпение поражда незабавни резултати.
Една радост разсейва сто грижи.
Който не напредва всеки ден, всеки ден изостава.
Благородният човек има претенции към себе си, обикновеният - към околните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар