Translate

четвъртък, 1 декември 2016 г.

Доц. Жана Казанджиева, дерматолог УМБАЛ „Александровска“: Детските и вродените хемангиоми са различни васкуларни аномалии



Хемангиом е универсалното определение на всички васкуларни аномалии – вродени или придобити в детска възраст.
Детските хемангиоми са доброкачествени съдови туморчета, които минават през фазата на растеж, последвана от стабилизация и евентуално спонтанно обратно развитие. Те се появяват през първите седмици след раждането и бързо нарастват в продължение на месеци - до около петия/шестия месец.
Сред основните рискови фактори са – многоплодна бременност, преждевременно раждане (25-29 седмица), ниско тегло на бебето, вагинално кървене по време на бременността, лечение с прогестерон в началните и месеци, аномалии на плацентата, възрастни майки и др.
Честотата на хемангиомите при доносени деца е 1.1% -2.6%, а при деца между 3 м. и 1 г. се увеличава до 10-12%.
В зависимост от морфологията са огнищни – 80%, мултифокални – 20% сегментни и неопределени. Разположението им може да бъде по глава, очи, уши, меки гънки, полови органи, вътрешни,  дори и по езика. Когато са по цялото тяло говорим вече за мултиплени хемангиоми или  хемангиоматоза. Сегментните детски хемангиоми може да се съчетаят и с други аномалии като например очни, кардиоваскуларни и др., което води до главоболие, забавено развитие и по-късно проговаряне.
Съобразно локализацията детските хемангиоми биват – повърхностни, дълбоки и смесени. За последните се казва, че наподобяват яйца на очи, тъй като имат добре отграничена червена централна зона, заобиколена от по разлята синкава маса.
Повърхностните хемангиоми напр. върху ръчичката обикновено имат обратно спонтанно развитие до 7 г. при 70%.
Повечето хемангиоми са малки и регресират спонтанно. Но при 5-10% от тях, в зависимост от разположението може да настъпят сериозни усложнения, като некроза на носа, загуба на зрение, затруднение при дишане и хранене  и понякога да бъдат животозастрашаващи.
Нов хоризонт в терапията на детските хемангиоми е Hemangiol. Той се прилага при лечение на пролиферативен детски хемангиом, при който се налага системна терапия при животозастрашаващи състояния, функционален риск, риск от перманентни белези или обезобразяване, при разязвяване с болка и/или липса на клиничен отговор към прилаганата терапия по отношение на раната.
Терапевтичната доза се определя съобразно килограмите на детето. Дневната доза е разделена в два отделни приема – по време на хранене се дава или непосредствено след него. Като 9 часа най-малко трябва да има между двата приема. Лечението обикновено продължава половин година. При необходимост, според състоянието на детето и по преценка на лекаря, може да се назначи доплер, ЯМР и/или други изследвания.
Част от терапевтичния алгоритъм за лечение на детски хемангиоми са мониторирането, при започване на лечението с хемангиом и проследяването на детето, през целия период на лечението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар