Translate

понеделник, 5 декември 2016 г.

Защо ГЕРБ предпочете 500 панелки пред 1,5 милиона пенсионери?



 Едва ли предложението на Патриотите за по-високи пенсии е причината Борисов да се отметне от думата си да подкрепи мандат за друга партия за правителство

Много политически събития се случиха в държавата за ден, които на пръв поглед нямат връзка, но в крайна сметка се оказаха парчета от пъзела на една политическа картина на
фона на криза. Като най-важни и на пръв поглед несвързани помежду си се откроиха две неочаквани управленски решения на ГЕРБ, за които преди това уверяваха тъкмо обратното. И както вече сме свикнали при управлението на непредсказуемия Бойко Борисов – на сутринта казва едно, а до вечерта вече се е отметнал и е решил друго. Но този път нещата не са толкова елементарни и продиктувани от прибързани приказки и невежество на управляващите.
Отхвърлиха пенсиите, приеха санирането
За увеличение на пенсиите бяха нужни около 800 млн. лв. годишно, а за второто – 1 милиард. И в двата случая - от бюджета.
Първото важно решение от днес, последвало след напълно противоположно изявление от самия премиер и регионалният министър на ГЕРБ Лиляна Павлова, е за програмата за енергийна ефективност н населението. Преди няколко дни двамата драматично обявиха, че кабинетът замразява програмата поради изчерпване на ресурса и най-вече заради оставката на правителството, което напускайки властта нямало как да контролира ресурса.
Това решение беше логично. Да, ама не! Защото за пореден път Борисов се отмята и за всеобща изненада и без да обяснява много, реши все пак да "даде" 1 млрд. лв. за санирането на 500 панелни блока в страната и през следващата година, при положение че кооперациите от времето на социализма, които плачат за ремонт или събаряне, са сто пъти повече у нас.
В по-голямата си част внушителната сума за санирането е от бюджета, т.е. от парите на данъкоплатците. Парите ще бъдат отпуснати допълнително на МРРБ, а министерството ще ги разпределя по общините, където етажните собствености кандидатстват, а фирми-изпълнителки печелят по неясни и съмнителни критерии търговете за ремонтни дейности.
Случайно или не, но пак днес в парламента някак между капките мина и друго важно събитие. Патриотичният фронт, който от седмица насам дава сериозни индикации, че ще приеме мандат от президента за съставяне на правителство в този парламент, ако другите партии откажат и му бъде връчен такъв, внесе в пленарна зала предложение за промяна в проектобюджета за ДОО за вдигане на минималната пенсия.
Предложението на ПФ бе отхвърлено от ГЕРБ и няколко сателитни малки партии, а председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова заклейми Патриотите в "изнудване" и прокарване на популистки предложения, които ще унищожат модела на пенсионната система.
По същото време дясната ръка на Борисов – Цветан Цветанов, даде брифинг в парламента, в който без да споменава името на никоя от партиите-коалиционни партньори, (които са само две – ПФ и РБ), желаещи да реализират управленски мандат, заяви, че ГЕРБ преди са имали "доброто намерение" да подкрепят кабинет на някоя от "малките партии", но "днес окончателно са решили" да не го правят и "по-добре да се върви към предсрочни избори". Като причини Цветанов посочи, че "някои искат да променят политиките на управление на ГЕРБ и правителството", но те няма да го позволят. Освен това Цветанов не се посвени да намекне, че "малките" са твърде малки, за да управляват и въобще да не се надяват.
Поредният водевил на тандема Борисов-Цветанов
Лошият "актьорски" тандем Борисов-Цветанов за пореден път разигра плитът политически фарс за пред електората, при който уж лидерът дава обещания и се държи като мъж, но членската му маса, сиреч народът – е на друго мнение и не дава. На демократичния вожд обаче нищо друго не му остава, освен да се вслуша в народната воля – в случая парламентарната група на ГЕРБ и да се подчини на решението им, взето между другото отново, когато той е зад граница.
Преди месеци същият нелеп водевил първият и вторият в ГЕРБ, в съучастие с хористите от парламентарната група, разиграха заради министрите на Реформаторите, а сега го прилагат и при Патриотите. Този път, за да извадят лидера си от конфузната ситуация на държавник, нарушил мъжката си дума (за кой ли път?!).
А само преди няколко дни премиерът в оставка уверяваше, че гарантира подкрепа на ПФ или РБ, ако искат да съставят правителство, а той заедно с министрите си от ГЕРБ ще си останат на депутатските банки и ще прокарват решенията на управлявяващите. Борисов даже благодари, за подкрепата на тези двама партньори, докато е управлял и каза, че се счита задължен да им отвърне сега със същото. Да, ама не. Защото това е Борисов и на приказките му много много явно не трябва да се вярва, защото постоянно се отмята.
Днес, както и тогава с мъмренето на реформаторските министри, премиерът пак беше в чужбина, а членовете на неговата демократична иначе партия отново го изчакаха да излети за Будапеща, за да отменят решението му, касаещо бъдещето на България. И остава да повярваме! Ама този калпав сериал с едни и същи герои и епизоди вече сме го гледали.
Иначе бюджетът на ДОО мина окончателно в парламента с подкрепата не само на ГЕРБ, а и на други малки парламентарни групи – АБВ, БДЦ и РБ. Преди това Патриотите се опитаха неуспешно да вкарат между първо и второ четене увеличение на минималната пенсия през 2017 г. Според първата им идея тя трябваше да се вдигне на 200 лв., а всички останали пенсии да бъдат преизчислени според средния осигурителен доход към 2012 г. По техни сметки това трябваше да струва 717 млн. лв. Другата идея – да се вдигне минималната пенсия на 300 лв., щеше струва според ПФ 807 млн. лв., но парите ще стигнат само за половин година.
Патриотите бяха категорични, че пари за предложенията им има и че те ще дойдат от намаление на отделените средства за нови фрегати за Министерството на отбраната. Освен това според тях част от средствата щели да се върнат обратно в бюджета под формата на ДДС и други данъци. Димитър Байрактаров от ПФ дори поиска да се размразят парите от Сребърния фонд, за да се изпълни предложението на групата, макар по закон това да е възможно чак в края на 2018 г. Друг източник според него би могла да бъде и програмата за саниране, която преди това кабинетът уж беше замразил.
В крайна сметка и двете идеи бяха отхвърлени. На първата не й достигнаха само 9 гласа, за да бъде приета. "За" минимална пенсия от 200 лв. гласуваха 71 депутати, а "против" - 79.
Интересно, от какво толкова се притесниха в ГЕРБ, при положение, че предложението за пенсиите не мина в парламента, за да предизвикат подобен разрив с Патриотите, които преди няколко месеца наричаха "единственият лоялен коалиционен партньор"? Едва ли причината е в пенсиите. Или губещата сила и поовехтяла партия на Бойко Борисов все още грандомански се изживява като "политическа акула" в българското море, в което всички останали са дребни и невзрачни видове - между паламуд и цаца.
Патриотите не се отказват от мандата
След неочакваното изявление на Цветанов Реформаторският блок запази мълчание по повод поредната подигравка от страна на "системната" партия. Патриотичният фронт обаче свика брифинг, на който обяви, че не се отказва от приемането на третия мандат за съставяне на кабинет в рамките на 43-тия парламент.
"Ние приемаме присъствието си в политиката като задължение и дълг. Опитваме се да запазим стабилността, не в името на това да се докопаме до властови позиции, защото нямаме нужда от тях. Но в случай, че едно стабилно работещо Народно събрание, със стабилно мнозинство и като цяло добре работещо правителство, са хвърлени в безвремието на предсрочни избори и 2 служебни правителства, наш патриотичен дълг е да не допускаме този хаос”, заяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.
"От тази гледна точка сме задължени и притиснати до стената да направим и невъзможното, за да не допуснем безредие и безвремие в страната. От тази гледна точка декларирахме вече, готови сме да разговаряме, в случай, че ни бъде даден трети мандат, с всички политически сили, да търсим съгласие, за да се състави експертно правителство, което да продължи успешното и стабилно развитие на България”, подчерта той.
На въпроса дали ще се откажат от мандата след отмятането на ГЕРБ, Симеонов каза: "Ние сме заявили, това е наш дълг и дори 1% възможност или вероятност да има, ще работим и ще се опитаме да реализираме този процент”.
Симеонов определи коментара на лидерката на БСП Корнелия Нинова, че ГЕРБ и ПФ са се изпокарали тази сутрин за влияние и министерски постове, като "изключително нечистоплътните внушения”. "От вчера до днес не сме имали никакви разговори с ГЕРБ", категоричен бе съпредседателят на Патриотите.
И даде да се разбере, че и утре е ден. А какво ще се случи, можем само да гадаем, при това непостоянство и непоследователност на Бойко Борисов, гарнирани със сляпа подчиненост на последователите му. Лидерът на ГЕРБ може още да се изживява като царица на шахматната дъска и да счита останалите за пешки, но партията шах тепърва предстои и понякога пешките стават царици.

Inews.bg
Снимка: inews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар