Translate

сряда, 9 ноември 2016 г.

Облекчен режим за “умни сгради” поискаха участниците в Годишната конференция “Споделена икономика и умни градове”



Събитието се провежда за втора поредна година, а мотото на това издание е „Виж бъдещето”

Следвайки тенденциите в световен мащаб организаторите от b2b Media насочиха вниманието към споделената икономика и изграждането на „умни градове“. За втора поредна година
конференцията събра официални лица, представители на най-успешните компании в сферата на технологиите, архитектурата, строителството и други сектори, медии, стартъп предприемачи и гости. Иновациите са движещата сила за развитието на „споделената икономика“, а реализирането на проекти в сферата на „умните сгради и градове“ зависи не само от желанието на инвеститорите, но и от регулаторната среда, в която те са поставени.
Председателят на камарата на архитектетите в България арх. Борислав Игнатов заяви, че докато в Германия се изискват 19 документа преди да се започне изграждането на подобна сграда,  включително проектите се подават и одобряват онлайн, у нас необходимият набор е 178 документа и изискванията за строителство на една сграда са същите като за цяло летище, например.
Относно сроковете – в България се чака минимум 60 дни, докато в Германия са едва 17, а в Англия може да се получи разрешение само в рамките на 2 дни.
Участниците в събитието се обединиха около искането да се облекчи режима и да се регламентират стимули за инвеститорите в „умни сгради“.
„Представете си, че сутрин не отивате в офиса. Представете си, че офисът идва при вас. Концепцията за "мобилен офис" се променя много бързо с идването на "умните градове"“, разказа арх. Ангел Захариев в своята презентация на събитието.
“Сега говорим за глобализация. Градовете обаче все повече ще играят основна роля. В момента 20 мегаполиса в световен план имат над 10 млн. души население, а в следващите години те ще станат поне 40. Тези градове са самостоятелни икономически играчи и след време ще започнем да говорим за регионализация и за градовете, носещи иновации”, коментира Стамен Янем, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.  
Лекторите и презентаторите на конференцията обсъдиха и теми като: Интелигентни машини и умни хора - бъдещето на бизнеса, съвместно потребление и споделена икономика, преминаване към дигиталната реалност, цифровизация в ежедневието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар