събота, 19 ноември 2016 г.

Хасан Адемов към Москов: Г-н министър, трябва да си посипете главата с пепел"НЗОК на практика е фалирала, затова г-н министър, трябва да си посипете главата с пепел за
поведението си, защото вместо здрава финансова система в здравеопазването, оставяте хаос". Това заяви днес д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и бивш социален министър, по време на обсъждането на бюджета на НЗОК за 2017 г. в присъствието на министъра на здравеопазването в оставка Петър Москов, предаде репортер на БГНЕС. Какво ще се случи, ако този бюджет не бъде приет, запита Адемов.
Важно е да се търси онова съгласие, след което българските граждани да получат реални и качествени здравни грижи, смята той. Дали предлаганите мерки в бюджета са ефективни - твърди се, че бюджетът се приема с балансирано бюджетно салдо. 50 млн. от него за тази години са прехвърлени като разходи за следващата, даде той пример. Има и надлимитни дейности, част от които са в съдебна фаза и ще бъдат в тежест на системата, каза той. Как може да се реформира тази система? Търсенето на надпартиен консенсус трябва да бъде реализиран, можем да се поучим от онези европейски модели, които са дали резултат. Д-р Москов въведе свръхцентрализацията и свръхрегулацията в здравеопазването и който може да превъзмогне това, ще бъде успешен министър, смята Адемов. Не е възможно като нестинарка да ходиш по здравните закони и да постигнеш добър ефект, това ще доведе до загуба на доверие. Трябва да се търси демонополизация, консенсус и се надявам, че все някога това ще се случи, посочи депутатът от ДПС. В този бюджет няма нови политики, пациентите ще дават все повече пари от собствения си джоб за здраве, 60% от българите смятат, че в здравеопазването има корупция, в него се вижда липсата на контрол. Това мнение изрази от парламентарната трибуна депутатът от БСП лява Българи д-р Емил Райнов. Този бюджет не може да гарантира работата на НЗОК . През изминалите две години в сектора на здравеопазването не се е случило нищо добро, това са загубени години, продължи той. Дълговете на болниците растат, а касата е на пряко, ръчно управление от министъра на здравеопазването, подчерта д-р Райнов. Според него хората са третирани като престъпници с въвеждането на пръстовия отпечатък в болниците. А вносът на неразрешени, нелегално произведени, ваксини също предизвика допълнително напрежение. Хората днес си отдъхнаха от експеримента „Москов”, каза той. Няма да подкрепим бюджета на НЗОК за 2017 г., а между първо и второ четене няма да внасяме предложения - отговорността е ваша, заключи д-р Емил Райнов, обръщайки се към вносителите на законопроекта. Касата е обществена, отговори му Лъчезар Иванов, депутат от ГЕРБ. Нашето общество се развива икономически, но здравеопазването е консервативна система, продължи той. Трябва да се постигне консенсус в тази сфера, тъй като тя се използва политически, особено в предизборни кампании. В момента, бягайки от отговорността да подкрепите бюджета, ние не можем да оставим българските граждани в риск, да ги оставим без бюджет, смята Иванов. Бюджетът на НЗОК за 2017 г. не е нищо ново под слънцето - лекарите и медицинският персонал продължават да не са доволни от тази система, политическите лидери и народните представители също не са доволни - философията на здравната система в България е сбъркана. Това заяви по време на обсъждането депутатът от ГЕРБ Семир Абу Мелих. Според него тази здравна система вече не работи, не може да обслужва нуждите и предизвикателствата в здравеопазването. 


petel.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар