Translate

петък, 4 ноември 2016 г.

Пациентите с ревматични заболявания с последен зов за помощ към премиера



Макет на човешки скелет очакваше министрите, за да им напомни, че времето на пациентите с ревматични заболявания изтича и не могат да чакат повече за лечение

Представители на Сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит” (АПРА) и „Българско сдружение на болните от болестта на Бехтерев” се обърнаха за помощ към премиера Бойко Борисов, тъй като вече няколко години исканията им остават нечути от здравните институции.
„Вие сте нашата последна надежда да изложим притесненията на над 4500 пациенти, чийто живот се поддържа от съвременна терапия, достъпът ни, до която е застрашен. Над 90 000 души у нас страдат от ревматични заболявания, като това са хронични болести, които изискват непрекъсната терапия и при нейното спиране може да се стигне до трайна инвалидизация“, написаха пациентите в обръщение до премиера.
В него те изложиха притесненията си във връзка с Амбулаторна процедура № 38 (АП 38) и Наредба № 39. В момента поради изчерпаните болнични бюджети в повечето болници в страната, АП 38 не може да бъде осъществена и това води до спиране на скъпоструващо биологично лечение на пациенти с ревматични заболявания, а стотици дори не могат да започнат лечение. Забавянето на лечението е опасно за пациента, защото може да върне болестта отново, да има други неблагоприятни ефекти върху здравето му, да се развие резистентност. Биологичното лечение е скъпоструващо и затова освен чисто човешкият и морален аспект на проблема, забавянето е и икономически неизгодно. Губи се смисълът да се плаща скъпо лечение от НЗОК, като накрая не се прилага правилно и навременно, и цялостният ефект на терапията се компрометира.
„Очевидно административното безвремие е в противоречие с нашето изтичащо човешко време. С нас е и един от многото недочакали своето лечение. Тази смразяваща кръвта инсталация (скелет-снимка 1), символизираща недочакалия пациент е нашето зловещо послание към министрите ни, за да могат поне малко да усетят ужаса, на който сме
подложени ежедневно! Питаме, господата управляващи, дали и ние трябва да се превърнем на скелети, за да получим лечение?“, коментира Роза Чеглайска, председател на АПРА.
В своето обръщение до Борисов те настояват да се отдели АП 38 от общия лимит на болниците за съответните заболявания, тъй като тя по същество представлява доболнична помощ и да се увеличи броят на Експертните лекарски комисии в страната. В момента има 3 ЕЛК за ревматология – София, Варна и Пловдив, което ограничава достъпа на трудноподвижните пациенти и те не могат да получат лечение.
Според тях изискването за задължителен прием в болнично заведение с пръстов отпечатък в много случаи е невъзможно да бъде изпълнено, защото ревматично-болните пациенти често са с изкривени стави на ръцете и апаратът не може да ги улови. Често за един пациент са нужни над 30 минути, за да успее да сложи пръстовия си отпечатък, което освен, че забавя работата на ЕЛК е и допълнително унижение и болка за страдащия пациент. Те Предлагат приемът на тези пациенти в болница да става само с лична карта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар