Translate

вторник, 29 ноември 2016 г.

Зъболекари точат здравната каса с лечение на починали пациенти



Трима зъболекари от Горна Оряховица, Павликени и Масларево, община Полски Тръмбеш, са източвали РЗОК във Велико Търново с фалшиво лечение на починали пациенти и на
неиз-вършена и надписана дейност. Здравната каса е прекратила договорите с тях, съобщи д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз. Той участва в извънредното общо събрание на Регионалната колегия на лекарите по дентална медицина, което се проведе в събота в старата столица.
Тези зъболекари са били под наблюдение от дълго време от страна на здравната каса , а някои от тях вече имат и наказания за подобни нарушения. Има и четвърти случай, когато зъболекар е извършил трета дейност на пациент предварително, но тя е отчетена през септември, откогато влиза в сила допълнителното лечение. През това време обаче пациентът е починал. - Това уточни директорката на РЗОК д-р Галина Василева. Прекратяването на договори на дентис-ти е първото за тази година. Досега са извършени 48 проверки за стоматологичното лечение, при сключени 172 договора с лекари по дентална медицина. Има уличени зъболекари от областта, които са изписвали неизвършено лечение на деца от социални институции. Тази година Националният рамков договор е категоричен -здравната каса прекратява договора си с лекар или зъболекар заради изписване на фалшиво лечение. Всеки наказан има право да обжалва. Дентистите ще върнат парите, с които са ощетили РЗОК.
Случаят с великотърновските колеги е срам за нашето съсловие, особено да се изписва дейност на починали преди 2 и повече години пациенти, каза още д-р Миланов. Той допълни, че тези зъболекари източват пари от здравната каса незаконно, а в същото време техни колеги работят почтено, а не могат да си вземат средствата, защото са свършили за месеца.
Според д-р Миланов, БЗС се бори докрай за правата на колегите си, но когато медик се подпише под договор за финансиране от здравната каса , той приема нейните правила за контрол. Човешко е да се допуснат технически грешки, но фалшификации с починали хора съсловието вече няма да търпи. Затова ръководството на Съюза ще съдейства активно за отнемане на лекарските права на тези трима зъболекари от Великотърновската колегия, категоричен е д-р Миланов. Той уточни, че лично ще сезира Националната комисия по професионална етика, а и Прокуратурата за нарушенията. Ще бъдат спазени всички уставни изисквания и Кодекса за професионална етика. Според юристи това е престъпление по Наказателния кодекс, допълни зъболекарският шеф. Пред великотърновските зъболекари той съобщи и за други нарушения на колеги от страната, където, например, се надписва дейност за лечение на пул-пит, без да е завършил кореновият растеж на зъба.
На общото събрание в събота бяха дискутирани и теми за предстоящия конгрес на дентистите, който ще бъде проведен в началото на декември 2016 година. На него ще се взема решение дали да бъде подписан НРД 2017 г. За догодина зъболекарите ще се борят за бюджет от 147 млн. лв., с 24 млн. лв. повече от 2016 година.


Янтра днес 

Няма коментари:

Публикуване на коментар