вторник, 22 ноември 2016 г.

ИКЕА стартира мащабната инициатива “Време е за игра, време е за добри дела!”,в рамките на която за всяка детска играчка, продаденa между 20 ноември и 24 декември, ИКЕА България ще дари 1 лев за проекти на УНИЦЕФ в България под

формата на мебели и оборудване, а Фондация ИКЕА ще направи дарение на стойност
едно евро, за да подпомогне правото на децата да играят и се развиват в някои от най-уязвимите общности по света.
Кампанията ще подкрепи проекти в България и по целия свят, свързани с детското развитие и образование, равно участие, спорт и игри.

„Време е за игра, време е за добри дела!“ стъпва на успеха на предишните кампании на ИКЕА в подкрепа на ранното детско развитие, акумулирали 118,8 милиона евро от 2003 г. насам. През последните три години, благодарение на инициативата у нас, бяха събрани общо 110 610 лева. Те осигуриха оборудване за новооткритите центрове за уязвими деца и семейства, подкрепени от УНИЦЕФ, в пет български града: Център за ранно детско развитие в гр. Котел; Комплекс от услуги за деца в конфликт със закона в град Сливен, включващ Център за интензивна социално-възпитателна подкрепа, Наблюдавано жилище (за младежи, навършили 18 г.) и Преходно жилище (за деца под 18 г.); Детски центрове за застъпничество и подкрепа на деца-жертви на насилие в София, Монтана и Шумен.
Taзи година кампанията стартира с фокус върху играта и много по-голям мащаб – с повече продукти и партньори от когато и да било. Oсвен УНИЦЕФ, партньор на Фондация ИКЕА в кампанията са и Save the Children, като тази година към тях се присъединяват Room to Read, чиято мисия е повишаване на грамотността; War Child, които осигуряват безопасна среда за деца, засегнати от конфликта в Сирия; Special Olympics, които работят за интеграция на деца с умствени увреждания чрез спортни активности и Handicap International, които предоставят възможности за ранно детско развитие на деца с увреждания
Милиони деца са в миграция, което ги прави уязвими спрямо дискриминация, насилие, злоупотреби и експлоатация, посочва проучване за детската игра на Фондация ИКЕА. То разкрива също, че в най-честия случай децата с увреждания са изключени от игри и образователни занимания. Глобалната инициатива на ИКЕА стартира в подкрепа на изконното право на всяко дете да играе, защитено и от Конвенцията за правата на детето на ООН. 
„Играта е от изключителна важност. Не само за децата, но и за възрастните! Тя освобождава креативността ни и ни помага да се учим и развиваме. В партньорство с УНИЦЕФ, кампанията „Време е за игра, време е за добри дела!“ ще помогнем на хиляди български деца да се развиват чрез игра.” споделя Йоана Цонева, маркетинг мениджър на ИКЕА България по повод старта на инициативата у нас.„Много деца по света не разполагат със защитени пространства за игра. Войните и природните бедствия принуждават повече деца от всякога да напускат своите домове и предприемат трудни и опасни пътувания. Много други пропускат шанса да играят, заради бедност и предразсъдъци. Децата са тези, които страдат най-много в кризисни ситуации и ние сме ангажирани да защитим техните права и повишим обществената чувствителност по тези въпроси“, заяви Пер Хегенес, изпълнителен директор на Фондацията на ИКЕА.Няма коментари:

Публикуване на коментар