Translate

вторник, 29 ноември 2016 г.

Осма Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания се провежда от 28 ноември до 2 декември



Тази година кампанията е насочена към страдащи от професионална алергия, възникваща в работната среда, както и фотоалергичните реакции.
Освен безплатните консултации, цел на кампанията е популяризиране на проблема за професионалните алергичните кожни реакции сред обществото и в медийното пространство, както и дискутиране на възможностите за диагностика, лечение и профилактика на тези заболявания, съобщиха от Българското дерматологично дружество (БДД).
-Най-честото професионално заболяване на кожата е контактният дерматит от различни алергени и/или иританти (токсични дразнещи кожата субстанции). Именно тяхното разкриване и методите на профилактика - най-доброто лечение при контактните алергии ще са фокус на кампанията тази година, поясни доц. Жана Казанджиева, председател на секцията по дерматоалергология към БДД.
Контактните алергии се променят в зависимост от ритъма на живот. Те са най-често провени при лекари по дентална медицина, фризьори, козметици, масажисти, автомонтьори, строители, кухненски работници чистачи и др. Освен контакта с алергени характерно за тези професии е и честото мокрене на ръцете, което допълнително изсушава кожата и намалява нейната защита.
Атопичният дерматит (известен като екзема) всяка година е във фокуса на кампанията. Близо 10 % от общата популация са имали екзема на ръцете – най-честото кожно алергично заболяване. Атопичният дерматит не е просто обрив, сърбеж и почесване, а мъчително хронично заболяване, което влошава рязко качеството на живот за дълги периоди от живота, тъй като лечението е бавно, изисква упорство и търпение, каза тя.
Фотоалергичните реакции, които са с по-малка честота чест обаче протичат по-тежко. Характерно за тях е, че възникват от комбинираното действие на алерген (фотоалерген) и УВ-светлината (слънчева или изкуствени източници). Нараства и заболеваемостта от уртикария, известна още като копривна треска, отчитат дерматолозите.
Те са единодушни че профилактиката в работната среда и адекватната, своевременна диагностика са най-важните елементи в борбата с професионалните алергични заболявания на кожата.
Очакванията на специалистите са в индустриализирания свят през 2050 г. всяко второ дете да се роди с атопичен дерматит. Сега честотата на заболяването достига 25% от детската популация.
Тазгодишната осма Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания е в рамката на “Healthy skin @t work” кампанията на ЕPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases,) в която участват 30 европейски страни.
У нас проявата ще обхване 6 големи дермато-венерологични клиники/ центрове, съответно в София – УМБАЛ “Александровска”, Токуда Болница, както и кожни клиники или кабинети в Пловдив, Стара Загора и Плевен, и Русе (в Русе кампанията ще се проведе седмица по-късно).
По време на кампанията пациентите ще бъдат безплатно консултирани и преглеждани, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново безплатни за тях.
Желаещите да бъдат консултирани трябва да имат предварително записан час в някоя от участващите клиники / центрове.
Желаещите да бъдат консултирани в рамките на кампанията трябва да имат предварително записан час на тел.: 02 /92 30 495 (до 13.30 ч.) - Кожна клиника в Александровска болница; 02/ 403 49 33 (до 13.30 ч.) - болница "Токуда"; 032/ 60 73 00 (до 13.30 ч.) - Център по дерматология и алергология към болница "Пълмед" - Пловдив; 042/ 69 81 09 (до 13.30 ч.) - Университетска кожна клиника - Стара Загора; 064/ 88 66 96 (до 13.30 ч.) - Университетска кожна клиника - Плевен; 0888/59 41 44 (до 13.30 ч.) - Амбулатория по специализирана извънболнична медицинска помощ - Русе.
------
За последните 7 години никелът заема първо място в топ 5 на алергените, които причиняват кожни промени. След него се нареждат кобалт, хром, перу-виански балсам и вид парфюмен микс.
Никелът се среща в копчета ципове, очила,ключове телефони, в  зъбни протези, масова бижутерия, в бижута от бяло злато и др.
12-15% от пациентите (предимно жени) с екзема имат алергия към никел. При 27% от пациентите с екзема е на лице и промяна в пръстовите отпечатъци. Най-честите аномалии са патологичните бели линии при 795% от тях.
Специалистите акцентираха, че колкото е по-тежка екземата, толкова повече се променя и пръстовия отпечатък.
Възможно е също след 2-3 г. използване да се появи никел алергия и от бижу от бяло злато, поради изтриване на повърхностния слой под влияние на потта.
Все повече хора проявяват свръхчувствителност към акрилатите в лака за нокти, към текстилни бои.
До кожни екземи може да доведат още - вермут, кетчуп, кората на цитрусовите плодове, парфюми, консерванти, есенциите за баня, етерични масла, антибиотици, лекарствени медикаменти, препарати в битовата химия и т. н. Хора с подобни проблеми трябва да ги избягват. Особено важно е козметиката при бебета и деца да не причинява алергични реакции. Вниманието в първите 6 месеца от живота на детето трябва да се съсредоточи върху това какво става върху кожата му. При най-малкото съмнение е наложителна консултация със специалист-дерматолог.
--------------
-Всяка трета козметичка у нас страда от алергична екзема;
-В Плевен ще се проведе първото пилотно проучване за алергии при фризьори и маникюристи;
-От кожна алергия страда всеки трети човек. Заболяването се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност;
-Годишните загуби в САЩ и Европа, поради кожни професионални заболявания, възлизат съответно на 11 млрд.$ и 5 млрд.. Това е сериозен проблем от гледна точка на обществото и икономическите интереси;
-Алергиите към боя за коса се дължат на парафенилендиаминът, който  се среща в 2/3 от боите за коса. По стандарт обаче  не бива да превишава 6% от състава на боята.Парафенилендиамин се съдържа още в мастилата за ксерокс и във временните татуировки.

Снимка: euroderma-clinic

Няма коментари:

Публикуване на коментар