петък, 4 ноември 2016 г.

По случай Световния ден за борба с диабета – 14 ноември УМБАЛ „Александровска” стартира кампания за безплатно изследване на кръвната захарс оглед установяване на пред-диабет или недиагностициран диабет. Тестуването ще се провежда през целия месец ноември в Центъра за превенция на захарния диабет и неговите
усложнения към Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на болницата, локализиран в сградата срещу арката, в дясното крило на партерния етаж. Необходимо е предварително записване на моб. 0879 878 051 между 8 и 12 часа.
Началникът на ендокринологичната клиника в УМБАЛ „Александровска“ проф. Здравко Каменов коментира, че у нас заболелите от диабет са около 500 000 души, като преобладават пациентите със захарен диабет тип 2. Сред най-разпространените рискови фактори, които го провокират са наднорменото тегло, фамилната обремененост, артериалната хипертония и др. Диабетните усложнения са тези, които водят до инвалидизация и намаляват продължителността на живота. Те започват и се развиват безсимптомно още преди да бъде поставена диагнозата диабет, а много често стават причина за откриването на заболяването. Ранната диагноза и започнато лечение на диабета обаче могат да забавят усложненията и да съхранят доброто качество на живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар