Translate

понеделник, 31 октомври 2016 г.

Освобождаването на пациентите от потребителска такса не трябва да става за сметка на лекаря, а на социалното министерство





По думите на д-р Александър Калайджиев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив, до момента лекарите не са компенсирани за
освобождаването на определени пациенти от потребителска такса.
Той коментира, пред радио„Фокус“:
„Социалното министерство е това, което иска пациента да бъде освободен, но тази социална политика се изпълнява единствено за сметка на личните лекари. Още повече, че тези хора използват многократно повече ресурс на здравната система, отколкото другите пациенти. В крайна сметка идеята на потребителската такса е в някаква степен ограничаване на ресурса. Има случаи, при които освободен от такса пациент идва 3 пъти в седмицата за рецепти, защото не му пречи лекаря да върши работа трикратно, при положение, че може да я свърши на един път. Все пак потребителската такса създава някакво ограничение. Ако пациентът трябва да плати, макар и минимална потребителска такса, той ще гледа да си свърши работата наведнъж. При нас никой не поема разликата в таксата, ако пациентът е освободен. Никой не поема разходите на този човек. Касата плаща за него, колкото за всички останали. Нека да не забравяме, че не по наше искане личните лекари са търговки дружества и трябва да се самоиздържат. Потребителската такса от години не е променяна, а разходите на лекарите се покачват многократно. В крайна сметка единственият вариант за доход е това, което ни дава Здравната каса. До момента няма разлика дали човек идва пет пъти месечно или веднъж годишно, защото заплащането е едно и също. Тези хора идват някой път имат по 40 – 50 ходения на лекар за година, а това е невероятен ресурс. Едва ли някъде в света хората могат да си позволят да ходят толкова пъти на лекар.”
В тази връзка д-р Николай Брънзалов от Управителния съвет на сдружението каза, пред bTV:
„Не желаем пациентите да си бъркат в джобовете и да дават въпросната такса. Предлагаме да се въведе регламент лекарят, който осъществява медицинска дейност, да получава разликата от съответното ведомство, което е освободило пациента от такса. Децата, например,  трябва да се осигуряват от държавата, но това не става в пълния размер, а те боледуват сравнително
по-често и лекарите, които имат по-голям процент деца сред пациентите, търпят загуби.
Предложението ни е децата да започнат да плащат потребителска такса от 1 лев за преглед, а държавата да поеме останалата част от дължимото т. е. разликата, която получава личният лекар, да се поема от държавата. В случая с децата това би трябвало да се прави от Министерството на труда и социалната политика, защото това си е социална услуга.
Много лесно се прави социална политика на гърба на труда на лекарите. Печелят се дивиденти от всякакви други неща, но защо за сметка на лекаря?"
Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването  също коментира по темата:
„Личните лекари са напълно прави за това, че парите са малко, но мисля, че няма да станат много повече по този начин. Преди да стигнем до таксата на децата, има доста други инструменти, за да се увеличат парите и за личните лекари. Така напр. прокурори, следователи, съдии, държавни служители, които не се осигуряват, трябва да започнат да се осигуряват като всички останали. Така в здравната система и при личните лекари ще постъпят доста повече средства, отколкото от потребителска такса.”
Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов заяви, че все още не е получил официално предложение от НСОПЛБ. 
„Когато имам такова, ще го коментирам. Иначе съм резервиран към идеята допълнителна група от населението да бъде облагано с такси”, отбеляза той .

Няма коментари:

Публикуване на коментар