Translate

неделя, 23 октомври 2016 г.

Д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници: Бюджетът на НЗОК трябва да бъде изваден от консолидирания държавен бюджет



По думите на д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните
болници (НСЧБ), докато бюджетът на НЗОК е в консолидирания бюджет, пари за здраве няма да има. Защото в бюджета на държавата, ако има увеличение на средствата в едно перо, това означава, че те трябва да се намалят в друго.
От  НСЧБ предлагат проектозакон за изваждане на бюджета на НЗОК от консолидирания на държавата в самостоятелен фонд.При демонополизация на публичния фонд само тогава ще има и по-голям контрол, върху разходването но налични средства в него и то единствено за здраве.
Председателят на сдружението съобщи, че в здравеопазването има нормативен хаос и доказателство за това са 30-те дела, които водят срещу различни нормативни актове в здравеопазването (закони и наредби), като напр. въвеждане на задължителна национална, здравна карта, болнични лимити, медицински стандарти, Наредбата за проучване на удовлетвореността на пациента и др.
Най-атакувана е задължителната националната здравна карта. Жалбите срещу са общо три на брой.
Здравната карта е не само противоконституционна, но и противоречаща на европейските норми. Тя е още един лимит - ограничава достъпа на пациентите до медицинска помощ и нарушава правото им на свободен избор къде да се лекуват, принуждава ги да чакат за прием в болница и да плащат, поясни д-р Болтаджиев. Конституционният съд не се е съобразил с аргументите и е отхвърлил жалбата им, относно здравната карта, и затова въпросът ще бъде отнесен вече до международния съд.
-Консултирали сме се с европейски адвокати и юристи и ще обжалваме това решение пред съдилищата в Страсбург и Брюксел, заяви той.
„Ние искаме пациентът да начертае здравната карта със своя избор т. е. честната конкуренция да отсее болничните лечебни заведени, а не администрацията да определя къде да се лекува. Ние не се страхуваме от контрола. Настояваме да се осигурят права на най-важния контрольор – пациента/потребителя на услугата, а не на някакъв формален чиновнически контрол по документи.Финансирането трябва да следва именно избора на пациента. Не искаме политиците да се разпореждат с парите ни за здраве. Искаме за всеки да е платена здравна вноска. Не е справедливо едни да плащат, други да ползват здравни услуги само по право,” коментира д-р  Болтаджиев.
Освен за изваждане на бюджета на здравната каса консолидирания държавен бюджет от сдружението настояват и за преостойностяване на клиничните пътеки, за стандарти за качество, за пряко участие в преговорите за нов рамков договор, защото не искат да са административни роби.
От НСЧБ заявяват, че са против забраната за инвестиции, че искат всяка болница равнопоставено да може да оказва спешна помощ, че не искат фирма чрез „социологически проучвания” да определя коя болница да съществува, че не са съгласни да ги карат да купуват точно определен софтуер, защото това е корупция и т. н.
Засега обаче властимащите отказват да чуят исканията ни. Затова и се принудихме да напуснем и консултативния съвет „Партньорство за здраве" и да се обърнем към съда, затова не подписахме и Колективния договор, каза още д-р Болтаджиев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар