Translate

сряда, 26 октомври 2016 г.

За поредна година Военномедицинска академия отбеляза Европейската седмица на донорството: Поклон пред донорите и екипите! .



Целта на общественото отбелязване е насърчаване на обсъжданията,свързани с темата и предоставяне на информация относно донорството и трансплантацията на органи на
обществеността, за да се подтикне обществото и неговите членове към вземане на информирано решение за органно донорство.
„Дървото на живота” в памет на донорите, разположено в централно фоайе на болницата, беше допълнено с 5 имена на хора, изгубили живота си от началото на 2016 г., и чиито дарени органи са дали шанс за живот на пациенти във ВМА.
На събитието присъстваха началникът на ВМА генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров, и заместниците му - полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, FACS, полк. проф. д-р Румен Попов, проф. д-р Никола Владов и екипът му от Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия; д-р Марияна Симеонова, изпълнителен директор на ИАТ, д-р Венцислав Грозев, председател на УС на БЛС.
Да залепят листчетата с имената на новите донори дойдоха и вече трансплантирани във ВМА пациенти – футболната легенда Джони Велинов, о.р. генерал-лейтенант Димитър Георгиев и Бисер Караиванов.
Проф. Владов отчете, че от началото на годината във ВМА са направени 5 трансплантации на черен дроб, което по думите му е добър резултат.
-Благодаря на екипите, не само на нашите, но и на всички трансплантационни екипи. Надявам се и занапред да продължим да работим във все така добър синхрон. Успехите обаче не бива да ни главозамайват. Трябва да знаем, че колкото по-тясно работим, толкова повече ще се подобрява системата.Поклон пред медицинските екипи и пред близките на донорите! Това е едно велико дело, един процес, в основата на който стоят страшно много хора, подчерта  началникът на ВМА.
Благодарности към близките на донорите и към медицинските екипи и ръководството на болницата изказа, както д-р Марияна Симеонова, така и  д-р Венцислав Грозев,.
Обичам ви, благодаря на всички, заяви развълнувано и футболната легенда Джони Велинов, също преминал през трансплантация на черен дроб във ВМА.

Няма коментари:

Публикуване на коментар