Translate

вторник, 4 октомври 2016 г.

НСОПЛБ: Амбулаторен лист вместо бележка е незаконно!



                                                                                ДО:

Г-ЖА МЕГЛЕНА КУНЕВА


МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
Д-Р ПЕТЪР МОСКОВ
МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Д-Р ГЛИНКА КОМИТОВ
УПРАВИТЕЛ НА НЗОК
МЕДИИТЕ



СТАНОВИЩЕ

Относно: Искане на МОН да се издава амбулаторен лист от ОПЛ, който да бъде предаван от ученика или родителите на дете в предучилищна възраст на съответните власти, в случаите когато се издава медицинска бележка, извиняваща отсъствията на детето.

Уважаеми дами и господа, 


Всички свързани с дейностите в системата на здравеопазването правила, процедури и други се обсъждат, променят и въвеждат от и в съгласие между МЗ, НЗОК и съсловните организации, представляващи  лекарите и нашите сътрудници.
Нямаме официална информация, такава мярка да е обсъждана с МЗ и НЗОК, както и със съсловните организации.
Амбулаторният лист е документ, в който се отразява моментното обективно здравословно състояние на пациента, както и в много случаи - придружаващите заболявания. Амбулаторният лист е неизменна част от личното здравно досие на всеки пациент и носи лична информация за неговото здраве, до която могат да имат достъп единствено и само самите пациенти, лекарите,  на които са поверили здравето си и оторизирани за това институции, сред които не са училищните власти.
По информация, подадена от наши колеги, не са редки случите, в които са подложени на натиск както от самите родители, така и от учители, за неправомерно издаване на извинителни бележки.
Във основа на горе изброеното УС и НС на НСОПЛБ заявяваме, че исканата от МОН мярка е незаконосъобразна и представлява грубо нарушение на конфиденциалността, която е неразделна част от добрата медицинска практика и изконно право на всеки пациент. Специално по  точка 4. Предлагаме МОН да обърне сериозно внимание и да промени съответната нормативна уредба като даде възможност на родителите, когато преценят за необходимо да представят пред училищните власти, подписана от тях извинителна бележка в срок по-голям от сега регламентираните 3 учебни дни. Убедени сме, че има и други, по-ефективни решения, до които може да се достигне ако се обсъдят с всички заинтересовани.



04.10.2016 г.                                                 За УС на НС на НСОПЛБ:
София                                                                     Доц. д-р Любомир Киров, дм
                                                                       (Председател на НСОПЛБ)

Няма коментари:

Публикуване на коментар