Translate

четвъртък, 6 октомври 2016 г.

Изложбата „Завръщане в бъдещето” – съчетание от уникални архивни кадри с ретроуреди



Някои от които са на близо 100 години. Идеята на експозицията под мотото „Завръщане в
Д-р инж. Боряна Манолова
бъдещето” е да покаже неразривната връзка между иновативността и пионерския дух, предопределили бързия възход на компанията, и днешните й постижения и философия, които й позволяват да бъде неизменно на гребена на технологичната вълна вече близо 170 години.
“Понякога в хода на човешката история се раждат хора, чиито гений е в състояние да промени самата история на човечеството. Такъв човек е Вернер фон Сименс. Неговите изобретения са в основата на голяма част от технологиите в сферата на електротехниката, енергетиката, комуникациите, транспорта, които познаваме и използваме днес. Сред тях са точковият телеграф, променил из основи комуникациите, динамо машината, направила революция в използването на електричеството като източник на енергия, първият електрически локомотив, представен на Берлинския търговски панаир през 1879 г., първите електрически улични лампи, инсталирани по Кайзергалери в Берлин през същата година, първият в света електрически трамвай и много други основополагащи изобретения”, подчерта д-р инж. Боряна Манолова, гл. изпълнителен директор на Siemens България, по време на официалното откриване на мобилна експозиция в Националния политехнически музей (НПТМ) -  улица “Опълченска” №66. в столицата. Тя е посветена на 200-годишнината от рождението на изобретателя, предприемача и основател на Siemens AG Вернер фон Сименс.
Д-р инж. Боряна Манолова и зам.кмет по транспорта на СО Евгени Крусев
Събитието уважиха зам.-кметът по транспорта на Столична община Евгени Крусев, директорът на Националния политехнически музей д-р Екатерина Цекова, представители на министерството на културата, гости и журналисти.
12 табла с ретроснимки показват историята на технологичната индустрия в света, от края на XIX век до днес, и изобретенията на Вернер фон Сименс.
Някои от оригинални черно-бели фотоси са от архивите на германската компания Siemens и не са показани досега у нас.12-те табла с архивни снимки са обединени в няколко категории, които имат за цел да представят различни аспекти от живота на Вернер фон Сименс, неговите изобретения и предприемачески начинания, новаторските социални програми и ключовите етапи в развитието на компанията, които я превръщат в това, което е днес – една от най-уважаваните и разпознаваеми марки в световен мащаб.Изложбата дава възможност да се проследи развитието на технологиите през десетилетията по изключително атрактивен начин благодарение на един вид фотографска "машина на времето". „Оригинални черно-бели снимки на първия електрически локомотив, разработен от Вернер фон Сименс, са разположени в едно визуално пространство с една от най-новите разработки на Siemens AG - свръхмодерния локомотив Vectron. Първите медицински апарати, пуснати на пазара от компанията преди близо век, само най-общо напомнят за гладките линии на днешните уреди за ядрено-магнитен резонанс, произвеждани от Siemens AG. А основополагащите изобретения на фон Сименс в сферата на eлектрификацията и енергетиката, уловени от обектива преди повече от век и половина, намират своето естествено продължение в най-високоефективната централа с когенерация, оборудвана от компанията в Дюселдорф", обяснява Румяна Парушева, ръководител „Комуникации и връзки с институциите” на Siemens България.
Телефонна централа Siemens
За експозицията НПТМ извади от архивите си предмети, уреди и материали, свързани със Siemens, които показват не само хода на техническия прогрес, но и бита и ежедневието на българина. Посетителите ще могат да видят както ретро предмети и първообразите на днешните домакински уреди, радиопарати и телефони, така и архивните снимки, представящи живота на Вернер фон Сименс.
"Siemens и Столична община имат над век обща история с доставката на първите трамваи в столицата в началото на миналия век до новите, модерни мотриси за метролиния 3, които предстои да ни бъдат доставени от фирмата", отбеляза Евгени Крусев, зам.-кмет по транспорта в СО.
Историята на германската компания Siemens е тясно свързана с най-големите технически нововъведения в страната ни – от изграждането на телеграфната мрежа, електрификацията на редица обекти и сгради, изграждането и развитието на телефонната мрежа, доставката на едни от първите рентгеновите апарати, до днешните съвременни решения.
Затвърждавайки символичната връзка между миналото и бъдещето, в началото на тази юбилейна година компанията лансира новия си корпоративен слоган Ingenuity for life, който отразява изначалната философия на Siemens за иновации в полза на хората. “Ingenuity for Life – това е инженерно съвършенство, предприемачески дух и иновационна сила в подкрепа на клиента. Вече близо 170 години Siemens е олицетворение на инженерния гений, който прави живота на хората по-добър чрез силата на иновациите, и ние сме много горди, че пазим живи духа и заветите на Вернер фон Сименс”, поясни Манолова.
Едномесечната изложба, представяща живота, постиженията, изобретенията и наследството на Вернер фон Сименс, ще бъде в НПТМ до 6 ноември 2016 г. След това тя ще бъде показана, както на други места в столицата, така и в страната.
--------
Според философията на Вернер фон Сименс една иновация не е иновация, ако е на
чертожната маса или в лабораторията. Тя трябва да е приложена в живота и да е в полза на хората.
-През 1906 г. Siemens монтира сценично осветление за Народния театър в столицата;
-1934-1941 фирмата доставя автоматични телефонни централи в София, Ст. Загора, Варна, Бургас и Габрово;
-1951г - конфискация на имуществото на Siemens в България;
-1998 г - създава се регионална компания, под името "Siemens" ЕООД;
-През 2010 г. Siemens получава поръчка за изграждане на модерната когенерационна централа на Балканите, разположена в Пловдив;
-През 2015 г. консорциумът Siemens-Newag печели търг за доставка на мотриси и системи за управлението на 3-та линия на метрото в София.
-------
Линк с филмче за живота на Вернер фон Сименс -
http://tranzit.dir.bg/load.php?id=VwjoJwPDLbqqBFuE2750650

Няма коментари:

Публикуване на коментар