Translate

вторник, 18 октомври 2016 г.

Над 80 невролози в Първата Национална среща за успешно въвеждане в България на международния проект “Angels”




Проектът “Angels” цели да увеличи броя на болниците в Европа, специализирани в лечението на инсулти и да оптимизира терапевтичния подход във вече функциониращите отделения за лечение на инсулти. Също така и  да се създаде международна общност от поне 1500 центрове и болници в Европа за лечение на инсулти, които да работят всеки ден в насока подобряване на качеството на лечение при всеки един пациент, което трябва да бъде постигнато до м. май 2019 година с общите усилия, подкрепа и съдействие на цялата медицинска общност в Европа. В международен аспект, програмата е на Европейското дружество за инсулти (ESO) и е глобално подкрепена от Boehringer Ingelheim.
Специално сформирани екипи от консултанти към програмната „Angels” ще дават напътствия на болниците при изпълнението на поставените цели. Персоналът ще бъде подпомогнат чрез обучение в Академията „Angels”, а съответната болница ще бъде оборудвана с почти всичко необходимо за лечение на остър инсулт – всичко, събрано в т.нар. ”Кутия за инсулти”, която екипирана и готова за използване с всички медикаменти, инструменти, протоколи и инструкции, необходими за лечение на пациента с инсулт на място. Веднъж регистрирана в международния проект, болницата получава и членство в общността на „Angels” -  платформа за по-голяма подкрепа и идеи.
В глобален аспект, всички болници, които членуват в общността на „Аngels” ще имат за цел да дават на пациентите с инсулт втори шанс за живот, като оптимизират медицинската помощ за тях. В рамките на общността медицинските специалисти ще обменят идеи с цел достигане на по-добри терапевтични резултати и ще имат достъп до резултатите на пациенти от целия свят, преживели инсулт и лекувани с тромболиза. Комуникацията с другите членове ще се случва чрез уникална платформа на общността, а достъпът до нея ще осигурява на медицинските специалисти възможност за нови идеи и познания, за споделяне на специфични медицински казуси, на впечатляващи резултати, свързани с лечението на исхемичен инсулт с тромболиза.
Мотото на Първата Национална среща бе „Заедно по пътя към промяната. Да дадем шанс на живота“, а по-важните акценти бяха поставени върху резултатите, трудностите и перспективите в лечението на острия исхемичен  мозъчен инсулт; съвременните терапевтични стратегии в острия стадий на исхемичния мозъчен инсулт; образна диагностика при остър исхемичен мозъчен инсулт; лечението на остри мозъчни инфаркти с тромболиза и възможностите за прилагане на тромболитична терапия в болничните отделения за лечение на инсулт.
По време на форума водещи специалисти от страната в областта на неврологията и специалисти от спешна медицинска помощ споделиха своя опит и обмениха идеи относно тромболитичната терапия - лечение на остър исхемичен инсулт, което свежда до минимум риска от трайна инвалидност, ако бъде приложено до 4.5 часа след поява на първите симптоми на инсулт.
В презентацията си акад. проф. д-р Иван Миланов, специалист по неврология и невропсихиятрия, и председател на Българското дружество по неврология сподели за международния проект и участието на България в него:
„В България исхемичните мозъчни инсулти и като цяло мозъчно-съдовите заболявания са на второ място като причина за смъртност след сърдечно-съдовите. Един от основните фактори за своевременно овладяване на инсулта, е провеждането на тромболитична терапия (единственото ефективно лечение на остър исхемичен инсулт) в болничните отделения. Важно е да съществува регламентиран регистър, в който да са вписани всички болници, прилагащи лечение с тромболиза, за да може пациентът с инсулт да бъде незабавно приет в най-близката такава и времето от първите симптоми на инсулт до прилагане на тромболитичното лечение да бъде сведено до минимум. Международният проект „Аngels”, и в частност участието на страната ни в него, е отговорът на именно тази нужда от установен списък с болници, прилагащи това животоспасяващо лечение. Целта на Българското дружество по неврология е България да се присъедини към този път на промяната и всеки пациент с инсулт да получи еднакво добро качество на лечение. Основните усилия ще бъдат в две направления: увеличаване на броя на отделенията, специализирани в лечение на инсулт, и оптимизиране на качеството на лечение в центровете, които вече функционират. Не трябва да се забравя, че пациентите с инсулт ще имат само един шанс в живота и медицинските специалисти трябва да подпомагат  с всички сили тази възможност за максимално добри резултати. От значение е също така да се подобри информираността на широката общественост относно симптомите и тежестта на мозъчния исхемичен инсулт. Това е трудна, но важна задача, защото без здравна култура, пациентът трудно би разбрал, че има симптоми на инсулт и съответно пристигането му в болнично заведение най-вероятно би било твърде късно, за да може да бъде приложено тромболитичното лечение. Друга важна цел е обучение на здравните професионалисти, включително на спешните екипи, за прилагане на най-добрите клинични практики. Мотото на инициативата е „Времето е мозък“, защото лечението трябва да започне колкото се може по-рано след проявление на първите симптоми. На всеки 30 мин. пациент, който е можело да бъде спасен, или умира, или остава тежко инвалидизиран. Тромболизата е средство с доказан ефект, но трябва да бъде приложена не по-късно от 4:30 часа след получаване на инсулта.“
Според проф. д-р Параскева Стаменова мозъчният инсулт е най-значимата причина за заболеваемост и дълготрайна нетрудоспособност не само в България, но и в целия свят. Той е най-честа причина за епилепсия и депресия, и втората най-честа причина за деменция, а тромболитичното лечение е единственото правилно с добър терапевтичен ефект при остър исхимичен инсулт. Тревожен е фактът, че хиляди пациенти остават без специализираното лечение, от което се нуждаят. Тромболизата е сред най-революционните постижения на неврологията през последните години, което дава възможност исхемичният мозъчен инсулт да се лекува успешно посредством разтваряне на запушванията на кръвоносните съдове на мозъка и възстановяване на нормалното кръвообращение в засегнатата зона. По този начин изчезват симптомите и болните биват излекувани и предпазени от загиването на хиляди или милиони клетки от мозъчната структура поради липсата на кислород и хранителни вещества. Затова е изключително важно програмата  Angels“ да бъде приложена в страната ни и пациентите с остър исхимичен мозъчен инсулт не просто да получат шанс за живот, но и да бъде предотвратена тежка инвалидизация.



Няма коментари:

Публикуване на коментар