Translate

четвъртък, 27 октомври 2016 г.

5 гала представления, по-случай 120 години българско цирково изкуство, ще съберат звездите на българския цирк – пръснати по широкия свят



На специално построената площадка в обновения парк "Възраждане" в Зона Б-5 вече е издигнато шапитото на Българския национален цирк "София, покрай представленията, които от сряда до петък са от 19 часа, а в събота и неделя от 11 и 17 часа, цари трескава подготовка за тържествата на 16, 17 и 18 декември т. г..
Те ще се проведат под патронажа на Министерството на културата и Столична община.
-Това ще бъде събитие без аналог в най-новата ни културна история. То ще се проведе под мотото „Пътят продължава!”, защото по него вървят влюбени мечтатели-. наследниците на най-прочутите български циркови фамилии - блестящи, звездни имена от световните манежи, които за първи път тук у нас, под купола на българския национален цирк "София", ще се съберат. Единствената ни цел е да оставим в света следа на това прекрасно изкуство. Ще видим уникални невиждани номера, ще видим онези, които са достойното, красивото лице на българското изкуство. Тук ще се събират едни от най-големите звезди на българския цирк пръснати по света, сподели Драгомир Драганов, арт-директор на проекта.
Той съобщи, че вече е факт новосъздадената асоциация за развитие на пътуващите циркове у нас. Предстои през 2017 г. да бъде открит паметник на основателя на българското цирково изкуство в страна, да бъде открита в националната библиотека изложба с негови лични плакати и много други прояви.
Продуцент и режисьор, на празничните събития, под купола на цирка, е Силвестър Лолов, а водещ на цирковите гала спектакли - Драгомир Драганов, съобщиха от ПРофайл.
40 световноизвестни звезди на манежа ще радват публиката със спиращи дъха изпълнения.
Старт на тържествата ще дадат най-добрият акробат и еквилибрист Енчо Керязов - първият и единствен българин, удостоен със "Сребърен клоун" (2007 г.) за солов номер на световния цирков фестивал в Монте Карло. Правнукът на създателя на цирковото изкуство у нас Лазар Добрич -15-годишният Кристофър, ще гастролира за първи път тук със своята трупа от жонгльори върху сфери.
За първи път на българска циркова арена ще излезе Зоре Еспаня - дъщеря на прочутата Деси Кехайова, влязла в Книгата с рекордите на Гинес със завъртане около тялото си на 102 обръча и трагично загинала на манежа при изпълнение на акробатичен номер, под купола на цирка в Сейнт Пол. Тя ще се представи със свой специален номер. Очаква се, при визитата си у нас, да я придружават баба й - цирковата легенда Ани Кехайова и леля й Гери, също известна изпълнителка на манежа, която в момента работи с "Цирк дьо Солей" в Лас Вегас.
Уникалните братя близнаци Москови ще оставят зрителите без дъх с атрактивното умение да жонглират.
Виртуозните си умения в акробатиката на коне, висшата езда и дресурата на екзотични животни ще покажат три поколения на прочутата фамилия Валдемар, също сред основателите на българската циркова школа. Трупа "Янчеви" ще лети под купола с главозамайващите си въздушни каскади. Сред атракциите ще бъде и Даниела Валоскова, единствената жена в
Европа, която изпълнява въздушни номера, висейки на косата си, българската рекордьорка по въртене на обръчи Софи Такиева, безстрашната въздушна акробатка Еми Велкова, внучката на легендарната  укротителка на тигри Маргарита Назарова, Ангел Божинов, братя Ковачеви, елитът на родната клоунада - Румбата, Фери, Марин, Цаки и Таки и още много ярки дарования.
Официалният постер на събитието е дело на световноизвестната художничка Елена Зайка - автор на афишите за цирковите фестивали в Монте Карло и Маси, Цирк "Никулин" в Москва и Цирк "Буглион" в Париж.
Маринела Арабаджиева подкрепя българския цирк и предстоящите грандиозни спектакли. Тя е откупила извънредно представление за деца в неравностойно положение.е

Няма коментари:

Публикуване на коментар