Translate

сряда, 26 октомври 2016 г.

Офицер Марио Бакалов приземи гиганта Еърбъс А-380 на летище "София



За първи път на летище "София" с полет от Франкфурт се приземи най-големият пътнически
Марио Бакалов вее българското знаме
самолет на "Луфтханза" - "Еърбъс А-380". Самолетът е пилотиран от старши първи офицер Марио Бакалов, единственият българин - пилот на "А-380" в авиокомпанията, предаде БНТ.
Самолетът имаше четиричасов престой в София и за това време бе разгледан от журналистите и останалите гости на събитието. Да посрещнат самолета на ВИП терминала на Летище София дойдоха авиационият елит на страната, министърът на транспорта Ивайло Московски, председателят на парламентарната комисия по транспорт Настимир Ананиев, изпълнителният директор на летище "София" Христо Щерионов, директорът на РВД Георги Пеев, посланици, депутати, представители на бизнеса. Сред гостите бе и главният прокурор Сотир Цацаров.
"Еърбъс А-380" е с 509 места в четири класи, разположени на две нива. Размерите му са повече от внушителни. Самолетът е дълъг 72, 7 метра, тежи 560 тона, размахът на крилете му може да покрие футболно игрище, а опашката му е съизмерима с осеметажна сграда. "Луфтханза" - компанията собственик на огромния самолет - получава своя първи А-380 на 19 май 2010 г. и към днешна дата авиокомпанията има вече 14 самолета от този клас във флота си, което я прави лидер за Европа по летене с А380.
Пилотът, който приземи внушителната машина, е българинът Марио Бакалов. С него в пилотската кабина бе и капитан Раймунд Мюлер, главният пилот на "Луфтханза". Към момента "Луфтханза" лети с А 380 до Делхи, Шанхай, Хюстън, Маями, Сан Франциско, Лос Анджелис, Хонг Конг и Сингапур. Дължината на полета на най-голямата пътническа авиомашина е 12 000 км със скорост от 907 км/час. България бе определена като много важен пазар за "Луфтханза" от мениджърите на авиокомпанията, което е и причината самолетът да пристигне в София.
По думите на изпълнителния директор на Летище София Христо Щерионов от средно 1 милиона пътници годишно, днес летището посреща и изпраща 4 милиона и темповете му на развитие изпреварват средноевропейските. Луфтханза е сред петте водещи авиопревозвачи, които кацат на летището ни. Щерионов изрази надежда скоро да посрещаме и А-380 на Луфтханза с редовни полети. Представянето на "Еърбъс А-380" в София съвпадна с празника на авиацията и Военновъздушните сили. Огромната машина бе ескортирана от двойка български изтребители МиГ-29, които изпълниха тренировъчна задача по "ер полисинг".
------

Марио Бакалов е единственият български пилот на най-големия пътнически самолет в света Airbus A380 в Lufthansa. Кариерата на Марио започва през 2000 г., когато е приет в авиационната академия на Lufthansa и започва обучението си за пилот. През лятото на 2004 г. неговата детска мечта се превръща в реалност и той става първи офицер на Airbus A320. През първите години от кариерата си лети на полети в Европа, като съвместява летателната си дейност с обучителна такава - Марио е един от най-младите преподаватели в академията на Lufthansa. Следващата стъпка за него е преквалифициране на Airbus A340 по трансконтинентални маршрути. От 2014 г. Марио е пилот на най-големия пътнически самолет в света Airbus A380 и в момента заема позицията на старши първи офицер.
Освен пилот, Марио е и дългогодишен инструктор в сферата на човешкия фактор, както и част от отрядите за бързо реагиране след авиоинциденти (CISM).
Марио Бакалов е роден през 1980 г. в Берлин и до 9-годишна възраст живее в България, след което се премества да учи във Вайнхайм (Германия). В момента живее и лети от Франкфурт.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар