Translate

неделя, 23 октомври 2016 г.

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването: Системата за въвеждането на пръстовия идентификатор е изцяло незаконна. С въвеждането й от 1-ви ноември трябва да отпаднат лимитите за болниците



Системата за въвеждането на пръстовия идентификатор е противозаконна. Тя е и в пряко
нарушение на Директива 2016 680 на Европейския парламент, както и на Закона за нормативните актове, заяви той.
Според европейската директива отпечатъци се събират само за да се защитят жизненоважни права на пациентите или ако самите пациенти са решили да ги направят публично достояние. Ако необходимостта от събирането на тези данни отпадне, то институцията е длъжна да ги унищожени. В тази връзка в Германия се водят вече дела.
Д-р Кацаров изрази недоумение, че становището на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) по казуса, е различно в тълкованието си, в рамките на няколко години. През 2011 г. предприятие е поискало да въведе подобен механизъм за служителите си. Становището на КЗЛД тогава е, че той може да бъде въведен, но само с изричното им съгласие.
В последното от 2016 г се посочва, че подобна система би могла да намери място в лечебните заведения, но при определени условия т.е. позволяване на алтернативна регистрация за пациентите, които не желаят да ползват пръстовия отпечатък, напр. чрез ЕГН, № на НАП и т. н..
Това становище е известно на НЗОК, преди обнародването на служебния рамков договор. Документът въвежда пръстовата идентификация като задължително условие за заплащане на извършените медицински услуги – глава „Отчитане на болнична помощ”. Липсата на такава води до неплащане от страна на НЗОК. В него обаче не е съобразено, че има пациенти, които по обективни причини не могат да предоставят биометрични данни. Такива са напр. хората с нарушена цялост на кожата на ръцете, пациентите без крайници и др. Това наложи д-р Глинка Комитов да издаде инструкция, с която се допускат изключения – регистриране на такива пациенти и с лична карта. Тя обаче не отменя служебният НРД, който е по-висш нормативен акт.
Според председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, ако пръстовия идентификатор от 1-ви ноември се въведе трябва да отпаднат болничните лимити, тъй като вече ще е налице стриктен контрол върху финансовите средства. Нали здравният министър преди твърдеше, че въвеждането на лимитите се налага заради липсата на контролни механизми на входа и изхода на болниците. Защо тогава те остават и през следващата година, риторично попита д-р Кацаров.
Той подчерта, че трябва да има система за идентификация на пациентите, ползващи  здравни услуги, но никъде в ЗЗО не е записано, че това трябва да става точно с пръстов отпечатък. Разписано е, че трябва да се въведе информационна система. Още повече, че от страна на законодателя не се възлага на МС да издаде наредба, която  да бъде изготвена от МЗ или НЗОК за въвеждането на пръстовия идентификатор.
Ето защо очакванията му са, че Върховният административен съд ще обяви за незаконна пръстовата идентификация и всички документи, свързани с нея, за нищожни.
-Ако имате карта за банка и я загубите или ви я откраднат, тя ще бъде блокирана. Така никой не може да я използва, а на вас ще ви дадат друга. Ако някой открадне вашия пръстов отпечатък, той няма как да бъде блокиран и да ви се издаде друг. Освен това е унизително да се прави подобна идентификация.
Освен това държавата дължи обезщетение на хората при всяко нарушение на правата им с въвеждането на пръстовите отпечатъци. Това е така според чл. 8 от Европейската конвенция за защита на правата.
Пациентът, ако откаже пръстовата идентификация и НЗОК не плати, кой ще носи отговорност?
В момента едновременно вървят и пръстовата идентификация и регистрирането с ЛК.
Всичко това трябва да се знае, за да не се окажат накрая виновни болниците, че прилагат решенията на политиците, коментира д-р Кацаров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар