Translate

неделя, 23 октомври 2016 г.

В СМП тестово ще бъдат въведени протоколите за медицински триаж от 16 ноември



Това е разписано в заповед  на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, качена на сайта на МЗ. Със заповедта се утвърждават протоколите за телекомуникационен и екипен триаж, стандартизираните документи за провеждането им и се предвижда и въвеждане на специализиран софтуер за приложение на системата за класифициране на спешните случаи.
До 15-и  ноември директорите на спешните центрове в страната. трябва да запознаят и служители си с въпросниците и начина на действие на триажа, който представлява тристепенна класация за необходимостта на пациента от лекарска помощ предвид неговото състояние.
Те ще бъдат въведени тестово, докато бъдат подготвени специалните (телефонни/електронни) въпросници и се очаква системата да заработи напълно от началото на следващата година.
При обаждане на спешния телефон 112 нуждаещият се или неговите близки ще трябва да отговорят на определени въпроси.
Смисълът на триажа е да може от отговора на един въпрос да става ясно състоянието на пациента или отговорът да насочи към следващия въпрос от сорта - диша ли, какво е дишането и т.н., от които може да разбере в съзнание ли е, в безсъзнание ли е т. е. да се определи нивото на спешност във всяка една ситуация.
Въз основа на отговорите дежурните координатори ще определят дали човекът е в „спешно", „неотложно" състояние или може да почака и според това ще се определя и времето на пристигане на линейката.
С критериите на МЗ се въвеждат Червен код - за най-спешните случаи, жълт - за не толкова неотложните и зелен - за неспешните. Най-краткото време е за червения код - 8 минути, за Жълт код от 8 до 20 минути, а за неспешния код Зелен - 120 минути.
------
МЗ започва пилотен проект за тестване на електронна рецепта и електронно направление, съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов пред парламентарната здравна комисия. „Трябва да видим пилотно къде са бъговете и как работи системата. Това ще доведе до отмяна на хартиените носители, което за изпълнителите на медицински дейности е безспорно облекчение, и до много по-ясна и проследима отчетност какво се случва и как се случва“, поясни той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар