Translate

сряда, 14 септември 2016 г.

България ще купува от Румъния липсващи у нас лекарствени медикаменти




Над 180 лекарства изчезват ежегодно от българския лекарствен пазар, част от които са без аналог. Отпадането им от позитивния лекарствен списък се дължи на ценови натиск или на високи регистрационни такси. Изчезват основно лекарства от така наречения златен стандарт, както и по-евтини медикаменти. За последните 10 години те надхвърля 2000, съобщи д-р Петър Москов, министърът на здравеопазването, при откриването на първата Регионална конференция на Европейското партньорство за достъпно здравеопазване.
От думите му стана ясно, че правителствата на България и Румъния са на финалната права за създаването на общ лекарствен пазар.
-Основното в споразумението между двете държави ще е по-справедливото ценообразуване, както и ограничаването на все по-задълбочаващия се бизнес с изчезващи медикаменти. И когато даден продукт, регистриран у нас, не е наличен, но го има в Румъния ще може да го купуваме, при своите условия и на своите цени за обществените си фондове и да се създадат съвместни механизми, които да гарантират по-добър достъп до модерни и ефективни лекарства, обясни министърът.
Въз основа на споразумението ще се създаде и общ комитет за преговори с фармацевтичната индустрия при навлизането на нов медикамент на пазара. Целта е да се постигнат по-ниски цени и за двата пазара, чрез осигуряване на по-голямо количество доставки.
-Начинът, по който се ценообразуват лекарствата в момента, е несправедлив за държави с БВП като този на България. На търговията с лекарства не бива да се гледа като на търговия, защото са намесени по-висши ценности, заяви д-р Москов.
Споразумението до края на месеца ще бъде подписано. Очаква се да заработи до средата на 2017 г. То ще бъде отворено за всички държави, които искат да се присъединят.
От думите му стана ясно още, че фармацевтични компании, които не спазват разписаните в Закона за лекарствата критерии за наличност и достатъчност ще бъдат наказвани със забрани за износ, за да се защитят българските пациенти от недостиг на лекарства. Визира случаите, при които част от производителите отказват да предложат по-ниска цена у нас с "фалшивия" аргумент, че това ще увеличи паралелния износ на съответните медикаменти на чужди пазари,а в действителност се оказва, че тези фирми са внесли двойно по-високи количества лекарства в страната, като по този начин сами стимулират паралелния износ.
"И когато една голяма фармацевтична компания е внесла 100% повече от реалните нужди на българския пазар и след това обяснява пред българския здравен министър , че не дава по-изгодни отстъпки на България, защото това щяло да увеличи паралелния износ, то тук това е формален аргумент и аз не го приемам", категоричен бе той.
Очаква се в най-кратки срокове проектопромените в Закона за лекарствата да бъдат приети от МС и да влязат за обсъждане в НС.
„Новите текстове в Закона за лекарствата вече са готови и тяхната основна цел е да гарантират наличността и достатъчността на фармацевтични продукти на българския пазар. От там нататък не е ангажимент на българската държава и на която и да било европейска държава да отчита бизнес практиката на локалния представител на определена фармацевтична компания”, заяви здравният министър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар