Translate

четвъртък, 22 септември 2016 г.

Представителите на синдикатите, работодателите и пациентските организации в Надзора на НЗОК искат да са на заплата


 Това означава, че възнаграждение ще получават общо пет души - по двама представители от
квотите на профсъюзите и работодателите и един от пациентските организации. Не се уточнява обаче откъде ще бъдат осигурени финансовите средства за целта, нито дали парламентът ще одобри подобна поправка.

Решението на Надзорния Съвет на НЗОК гласи: "възлага на управителя на НЗОК да внесе писмо до Председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание с предложение да отпадне разпоредбата на чл. 15, ал. 3 от Закона за здравното осигуряване с изключение на членовете на Надзорния съвет, които са представители на държавата".
За да стане то факт обаче са необходими промени в Закона за здравното осигуряване.

Държавните служители, които са в НС на НЗОК обаче няма да получават допълнителни възнаграждения за участието си в него.
От Центъра за защита правата в здравеопазването считат, че по този начин НС на НЗОК губи обществения си характер, тъй като тези членове стават просто част от администрацията на НЗОК – едните като представители на държавата, а другите като щатни служители.
Според д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО, трудът на тези хора е изключително отговорен и не отговаря на ангажиментите, с които са натоварени.
Той подчертава, че НЗОК е единствената институция, с толкова отговорна дейност, която е оставена на добрата воля на хората, излъчени от съответните организации.
Обмислянето на вариант за възнаграждения би трябвало да е обвързано с по-сериозен ангажимент на самите надзорници - и като време, и като дейност, която извършват в Надзорния съвет. По този начин ще отпаднат опасенията, че членовете на надзора подсигуряват финансовия си интерес по съмнителен и неморален начин, а от друга – ще ги накара действително да изпълняват всички свои задачи и ангажименти към институцията НЗОК.
"Много често се случва, например, Надзорният съвет да не проведе заседание, защото няма кворум. И няма сила на света, която да задължи хората да идват на заседания. Въпросът не е дали да се дадат едни пари или не, а как този Надзорен съвет да върши по-стойностно работата си и да може обществото да упражнява някакъв контрол върху дейността му. В момента всичко е една самодейност. Не казвам, че заплатите са панацея и ще решат проблемите на надзора, но сега група хора на добра воля взимат решения за неща, които касаят бита на хиляди български граждани и милиарди от нашите пари", категоричен бе д-р Хасърджиев, пред Redmedia .

Членове на НС на НЗОК:
  1. Кирил Ананиев, Председател - заместник - министър на финансите;
  2. Бойко Атанасов, Изпълнителен директор на Националната агенция по приходите (НАП);
  3. Д-р Бойко Пенков, Зам. министър на здравеопазването;
  4. Димитър Евлогиев, Главен секретар на Изпълнителна агенция "Медицински одит" (ИАМО);
  5. Д-р Иван Кокалов – КНСБ;
  6. Тома Томов - КТ "Подкрепа";
  7. Боян Бойчев – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ);
  8. Проф. д-р Красимир Гигов – Българска търговско-промишлена палата (БТПП);
  9. Адв. Пламен Таушанов – Българска асоциация за закрила на пациентите (БАЗП).



Няма коментари:

Публикуване на коментар