Translate

петък, 30 септември 2016 г.

У нас има 3 робота "Да Винчи" - все още няма направена робот - асистираната бъбречна трансплантация



Два от роботите "Да Винчи" са в Плевен и един е в столицата. В момента те основно се
използват в оперативната гинекология и урология.
През 2009 г.в Чикаго, САЩ е направена първата робот - асистирана бъбречна трансплантация при жив донор.
Статистиката показва, че за безкръвните трансплантации са нужни около 1 робот на 1 000 000 души. В Гърция има 11 такива робота, в Румъния има 6, в Турция 34, а в Германия, Италия, Франция - 70.
Според доц. Марин Георгиев, председател на Българското урологично дружество  и ръководител на направление "Еднодневна урология, лазертерапия и ЕЛПК" в УМБАЛ “Александровска“ изготвен е идеен проект за закупуването на апаратура, с която да въведат за пръв път в България роботизираната хирургия при бъбречните трансплантации. Лечебното заведение ще кандидатства за финансиране пред Министерството на образованието и науката.
Хирурзите ще управляват специалните механични "ръце" на робота, чрез "гел порт", който се поставя в миниатюрен разрез около пъпа.
Робот - асистираната трансплантация дава възможност за 15-кратно увеличение на образа и триизмерно изображение. С нея се правят прецизни и точни движения на инструментите във всички посоки, филтрират се неточните движения и тремора на ръцете.
Миниинвазивните операции намаляват риска от усложнения, дават възможност за по-бързо възстановяване на пациента, скъсяват болничния престой и се постига и по-голяма продължителност на живота на трансплантирания, уточни доц. Георгиев.
У нас робот - асистираните трансплантации ще бъдат факт евентуално след 2-3 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар