Translate

четвъртък, 1 септември 2016 г.

Деветото издание на инициативата „Моят зелен град“ ще обхване общо 16 населени места в страната



По време на кампанията, организирана от системата на Кока-Кола в България, Екопак България и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), доброволци в страната ще могат да се
включат в организирани активности по залесяване, почистване, обновяване и облагородяване на местно ниво. Градовете, които се обединяват под мотото „БЪДИ ЗЕЛЕН НЕ САМО ЗА ДЕН“ са - Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково.
В рамките на тазгодишното издание на еко-инициативата ще бъде засадена втората гора на „Моят зелен град“*. 
Това ще се случи на 10 септември т. г. в местността „Офелиите“ на Витоша. Тогава доброволци ще построят и кътове за отдих, ще обновят и ремонтират съществуващите пространства за пикник в близост до „Яворова поляна“, която е сред най-красивите местности в Природния парк. Заедно със семейство, приятели, колеги и близки, присъстващите ще могат да се насладят на красотата на природата, да засадят своето дърво и да дадат своя личен принос за поддържане на кътовете за отдих в парка.
------------
*Инициативата „Моят зелен град” стартира през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. Кампанията се организира от системата на Кока-Кола в България, в партньорство с Българското дружество за защита на птиците и Екопак България и има за цел да популяризира грижата за околната среда като неизменна част от ежедневието на всеки отделен човек и на обществото като цяло. През годините в „Моят зелен град“ се включват редица неправителствени организации, партньори и хиляди доброволци. В резултат на техните дейности до момента са почистени близо 2 км от Перловската река в София, спестени са над 16 000 кг. въглероден диоксид, събрани са разделно над 2 500 чувала отпадъци, посадени са над 350 дървета и са построени и обновени над 300 пейки, детски съоръжения и кътове за отдих в 23 града в България. През 2014 г. над 2 500 еко-любители от 23 български града се включиха в превантивните активности в подкрепа на пострадалите от наводненията региони в страната, а през 2015 става факт и първата на гора в рамките на инициативата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар