Translate

сряда, 6 юли 2016 г.

Болница "Тракия" се превърна в третия Център за безкръвни операции при аневризма на абдоминалната аорта в страната и първия извън София



Екипът на доц Димитър Петков, началник на Отделението по Съдова и ендоваскуларна
хирургия, заедно с германския им колега проф. Готфрид Момерц, началник на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в германската болница "Мариен Хоспитъл", извършиха първите две процедури. Пациентите бяха двама мъже над 70 години. И на двамата пациенти бяха поставени бифуркационни стентове (индивидуално изработени покрити стентове, които се разклоняват от коремната аорта към магистралните артерии на двата крака). В момента пациентите се възстановяват успешно.
------
Аневризмата на абдоминалната аорта представлява патологично разширение на кръвоносния съд, чието разкъсване завършва с фатален изход. Това е една от водещите причини за смърт, тъй като заболяването протича без ясно изразена симптоматика. Към момента стандартното лечение у нас е отворената операция, при която се изрязва разширението на аортата и се поставя съдова протеза. Този вид лечение обаче е много по-опасно и травматично за пациентите. За разлика от отворенит операции безкръвните интернвенции при аневризмата на абдоминалната аорта дават възможност за минимална намеса в организма на човека, по-безопасни са и гарантират бързото възстановяване на болния.
При безкръвното лечение на заболяването, през два малки разреза в ингвиналните гънки в аортата се вкарват специални устройства, които се сглобяват като стент в аневризмата. По този начин кръвта се пренасочва от аневризмата в тази протеза и така се изключва възможността за разкъсването й.

Няма коментари:

Публикуване на коментар