Translate

сряда, 6 юли 2016 г.

От НЗОК съветват - Не забравяйте здравноосигурителната си книжка, когато заминавате на почивка



Пътуващите в страни от Европейския съюз е добре да имат издадена Европейска здравна карта
или временно удостоверение, което я замества. Тези документи обаче не са задължителни, но са препоръчителни, тъй като осигуряват безплатен достъп до спешна и неотложна помощ в страните от ЕС, в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Изрядният здравноосигурителен статус е задължително условие при тяхното издаване.
От НЗОК обясняват, че здравноосигурителната книжка дава право да се получи здравна помощ от всеки общопрактикуващ/дентален лекар или лечебно заведение, които имат договор с касата, в страна.
Приемът в болница може да стане, като пациентът отиде директно в лечебното заведение. Заплаща се потребителска такса от 5,80 лева на ден, но за не повече от 10 дни в годината.
От НЗОК обръщат внимание, че ако в лечебното заведение от пациентите бъде поискано да заплатят, те трябва да изискат от лекаря финансов документ за платените суми. При нужда от спешна и неотложна медицинска помощ, гражданите трябва да се обърнат към центровете за спешна помощ на мястото, където пребивават. Оказаната им помощ не се заплаща. Хронично болните могат да получат предписаните и медикаменти или диетични храни в аптеки, които работят по договор с НЗОК на територията на цялата страна. Изключение правят лекарствени продукти, съдържащи наркотични и упойващи вещества. От Здравната каса предупреждават, че тези рецепти могат да се изпълняват само в аптеки, сключили договор с районна каса, която е на територията, на която е направен избор на личен лекар.
Ако човек пребивава в друг здравен район за срок от един до пет месеца, трябва да направи временен избор на личен лекар. За целта се попълва регистрационен формуляр за временен избор, който може да се „изтегли" от сайта на НЗОК - www.nhif.bg, меню „Вие питате", или да се закупи от книжарница за медицинска документация. Формулярът се попълва от лекаря, който ще ви обслужва за периода на пребиваването ви на новото място. При извършване на временен избор вие се ползвате с всичките си права по реда на здравноосигурен. Добре е да знаете, че временно избраният общопрактикуващ/дентален лекар е длъжен да ви оказва медицинска помощ от датата, на която е осъществен изборът. Вие сте включен в пациентската му листа също от тази дата. Ако получавате лекарства за хронично заболяване по линия на НЗОК трябва да заверите рецептурната си книжка в съответната РЗОК  на мястото където сте.
При изтичане на срока на временния избор автоматично се възстановява постоянният ви избор на личен лекар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар