Translate

понеделник, 11 юли 2016 г.

МБАЛ „Бургасмед“ разполага с 64 срезов скенер, който има пециален софтуер за извършване на скриниг за ранно откриване на рак на белия дроб



Модерната апаратура е на Siemens -  световен лидер в производството на високотехнологична медицинска техника. Софтуерът, внедрен в скенера се нарича LDCT –
low-dosecomputedtomography и осигурява възможност за високоспециализирана диагностика.
Всички хора на възраст 55-80 години, които имат анамнеза за 30 пакето-години тютюнопушене и в момента продължават да пушат, трябва да преминат през годишен преглед с нискодозова компютърна томография. Подходящите групи за скринингна рак на белия дроб са именно хора, преустановили тютюнопушенето преди 15 години. Смята се, че то е отговорно за около 85% от случаите на белодробен карцином.
При мъжете ракът на белия дроб представлява 18,5% от всички злокачествени тумори. Съотношението мъже:жени при развитието на заболяването е 3:1 (с изключение на аденокарцинома, където това съотношение е 6:1 в полза на жените).За страната ни заболеваемостта от рак на белия дроб е 52 на 100 000 население.
-Колкото по-рано се диагностицира и лекува белодробният рак, толкова по-добро ще е качеството на живот на пациентите. Провеждането на годишен скрининг с LDCT при високорискови пациенти може да намали смъртността от заболяването. Проблемът е, че точно те не се включват в редовно проследяване, въпреки информираността за заболяването. Рентгенографията на белия дроб и цитологичното изследване на храчка не се препоръчват за скрининг, поради ниска чувствителност и специфичност. Сравнението между трите метода показва убедително, че LDCT е с най-голяма чувствителност, коментира д-р Живко Милков, началник звено по образна диагностика в МБАЛ и ДКЦ „Бургасмед".

Няма коментари:

Публикуване на коментар