Translate

сряда, 6 юли 2016 г.

Флуорът в питейната водата над 1,5 мг/л крие опасност



Д-р Иво Атанасов, държавен експерт в дирекция „Обществено здраве“ на МЗ пред „Е-вестник“:
-Повишеното приемане на флуор (при концентрации на флуор в питейната водата над 1,5 мг/л)
при кърмачетата и децата до 7-годишна възраст води до повишаване на риска от развитие на зъбна флуороза, която се характеризира с поява на жълто-кафяво оцветяване на зъбите, нарушаване структурата на емайла и повишаване на трошливостта им. Приемането на още по-големи количества флуор (при концентрации в питейните води над 6-10 мг/л) създава повишен риск от развитие на костна флуороза при деца и възрастни, при която се нарушава структурата на костното вещество и костите също стават по-чупливи и ронливи.
По данни на МЗ 13 български марки натурални минерални води от търговската мрежа съдържат флуориди над 1,5 мг/л. Повечето от тях са в интервала от 3 до 5 мг/л. Натуралните минерални води със съдържание на флуорид над 1,5 мг/л са около 1/3 от всички бутилирани български минерални води.
Според д-р Филис Муленикс, бивша директорка на “Форсайт дентъл сентър” в Бостън, САЩ, флуоридите са силно токсични за централната нервна система и могат да се отразят зле на мозъка дори в ниски дози. При бебета и деца се уврежда развитието на мозъка, засяга се моторната функция, намалява се способността за обучение. Други изследвания показват, че флуоридите се отразяват неблагоприятно върху фертилното здраве.

Снимка: pizza-lachoni.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар