Translate

вторник, 14 юни 2016 г.

Стотици посетители на изложението „Мисия здраве“ се изследваха за различни заболявания на щанда на Национална пациентска организация

Екипът на Национален център по трасфузионна хематология посрещна за двата дни на щанда на Национална пациентска организация (НПО).  над 30 желаещи да дарят кръв.
Успешно през процедурата преминаха 16 от тях. Останалите не реализираха
благородния акт по различни причини – нисък хемоглобин, високо кръвно налягане, проява на алергия и др.
Поради големия интерес към измерването на кръвна захар, освен планираните консултации, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет проведе и кръвни изследвания. За кратко време през щанда преминаха над 30 човека. Резултатите на повечето бяха отлични, изключение прави само млада дама, чиито стойности се оказаха над нормата. Тя беше консултирана и насочена за по-пълни изследвания.
Много хора се възползваха и от възможността да проверят сърдечния си ритъм.
Макар в повечето случаи резултатите да бяха в норма, не липсваха и изключения. При млад мъж апаратът отчете сърдечна честота от 170 удара в минута. Той получи консултация на място и беше насочен за по-подробни изследвания. Друг мъж демонстрира интересен начин за контрол над сърдечната си честота чрез ментални упражнения. Вниманието на НПО в този ден беше насочено към сърдечния ритъм поради връзката му с развитието на сърдечносъдови заболявания и риска от развитие на предсърдно мъждене.
Не по-малък интерес предизвикаха изследванията за вирусни хепатити В и С.
В изследването, проведено от представители на Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ се включиха близо 100 души. Посетителите бяха консултирани за начините за предаване на заболяването, за възможните последици и възможностите за лечение. Раздадени бяха и информационни материали с подробности за болестта.




Няма коментари:

Публикуване на коментар